Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
31 maart 2015
Gifvrij eten
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
1 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –