Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
12 maart 2015
Insecten als snack
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
23 februari 2016
Hongergevoel?
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
6 januari 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –