Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerde berichten
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
2 oktober 2017
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
1 november 2018
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
9 juni 2016
Rode linzensoep
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
26 juni 2016