Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
30 augustus 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –