Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
6 september 2016
Opleiding tot Hormoon expert
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
31 oktober 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –