Maca bestaat al duizenden jaren en werd vroeger veel gebruikt in de keuken en als medicijn. Tegenwoordig wordt het nog steeds veel gebruikt. De maca wortel wordt gedroogd en vervolgens gemalen tot een poeder. Het bevat vitamine B, C, E, calcium, ijzer, magnesium en verschillende aminozuren.

De meeste mensen omschrijven de geur van maca als een karamelgeur, maar een smaak die meer lijkt op noten. Het grootste voordeel van maca is dat het de hormonen in evenwicht brengt. Ook heeft maca nog andere gezondheidsvoordelen en kun je het op verschillende en makkelijke manieren gebruiken.

Gezondheidsvoordelen

Geel

Er zijn drie verschillende soorten maca: de gele, zwarte en rode. De gele soort is het populairst en heeft een lichtbruine poederkleur. Gele maca heeft veel gezondheidsvoordelen, zoals het in balans brengen van je hormonen, het reguleren van je bloedsuikerspiegel en het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Ook helpt het bij stemmingswisselingen en verbetert het de vruchtbaarheid bij de vrouw.

Zwart

De zwarte vorm is minder bekend en daarvan is aangetoond dat het een positief effect heeft op het libido en de vruchtbaarheid. Het heeft van de drie soorten het grootste effect op het sperma. Ook helpt zwarte maca stressverschijnselen te verzachten en verbetert het je geheugen.

Rood

Rode maca is het meest zeldzaam en heeft een positief effect op de botstructuur en botdichtheid. Ook zou de rode soort klachten van stress verlichten. Rode maca bevat de meeste aminozuren en is daarmee het meest geschikt voor sporters.

Portiegrootte

Het nadeel van maca is dat het een negatief effect op je spijsvertering kan hebben als je het te vaak gebruikt. De algemene portiegrootte is 1 á 2 eetlepels, maar je kunt het best beginnen met dagelijks ½ of ¼ theelepel om je lichaam te laten wennen aan het nieuwe superfood.

Hoe gebruik je het?

Nu weten we de voordelen van maca, maar hoe gebruik je het eigenlijk?

 • Koffie

  De makkelijkste manier is om het in je koffie te doen. Zeker als je elke ochtend een kopje koffie drinkt, je hoeft alleen maar een beetje poeder door je koffie te roeren. Het geeft een lekkere nootachtige smaak. Bijvoorbeeld door je bulletproof koffie.

 • Smoothie

  Nog een makkelijke manier om het te gebruiken is door je smoothie. Het geeft een nootachtige smaak aan je smoothie. Maak er bijvoorbeeld één met spinazie, banaan, amandelmelk en maca.

5 geheimen die jouw smoothie warm en winters maken

 • Energieballen

  Voeg een scoop toe aan je favoriete energieballenrecept. Het zorgt voor een lekkere smaak, zeker bijvoorbeeld in combinatie met cacao. De cacao erdoorheen zorgt voor het uitbalanceren van de smaak en is een lekkere en gezonde snack voor elke dag.

 • Homemade granola

  Het is het allerlekkerst om je eigen granola te maken met je favoriete noten en zaden. Voeg een beetje maca toe voor wat extra energie in de ochtend en het helpt je beter te kunnen concentreren.

 • Bananenijs

  Verwen jezelf of trakteer je vrienden met een lekkere bak bananenijs. Doe wat bevroren bananen, amandelmelk, maca en eventueel wat chocolade in de blender voor een lekkere en gezonde snack.

Vanwege de vele gezondheidsvoordelen gebruik ik de greenjuice. Naast dat er chlorella, vitamine C, en probiotica inzit, zit er ook maca in. En is het dus meteen goed voor je hormoonbalans!

 

Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline

Bron: mindbodygreen

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten