Slapeloosheid

We hebben bijna allemaal wel eens last van slapeloosheid, ik ook :-). Als je dan de volgende nacht weer goed kunt slapen dan is er niets aan de hand. Maar wat gebeurt er als je langere tijd niet goed slaapt?

Steeds meer mensen, met name vrouwen, maken dit mee en misschien heb jij er ook last van. Je wordt moe wakker, je bent prikkelbaar en je grijpt veel eerder naar junkfood, waardoor je dikker wordt. De volgende nacht slaap je weer niet goed, je gaat piekeren en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.

Hoe kun je dit patroon van slecht slapen en slapeloosheid doorbreken?

Druk en overprikkeld

Als dit te lang doorgaat verlies je je energie en kun je allerlei klachten krijgen. Hoofdpijn, slechte concentratie, gewichtstoename. Dat patroon van slapeloosheid kun je makkelijk doorbreken met deze 7 tips om beter te slapen.

Tip 1: Kijk ’s avonds niet meer op je telefoon, laptop of TV

Leg na 21:00 uur je mobieltje weg en kijk er niet meer op, dat geeft rust. Zet ook de TV uit. Het blauwe licht van beeldschermen verstoort je melatonine huishouding, waardoor je slechter slaapt.

Tip 2: Gebruik je telefoon niet als wekker

Neem een losse wekker en laat je telefoon buiten de slaapkamer liggen. Zo heb je niet de neiging om toch steeds Instagram of Facebook te checken. Ook word je niet per ongeluk wakker van eventuele piepjes en bliepjes van je telefoon.

Tip 3: Zet de thermostaat op 16 graden en zet het raam open

Zet de thermostaat in je slaapkamer op slaapstand. Bij een temperatuur van 16 tot 20 graden slaap je het best. Zorg ook voor voldoende frisse lucht en maak je kamer zo donker mogelijk.

Tip 4: Zorg overdag voor voldoende beweging

Kijk of je vandaag een yoga- of pilatesles kunt doen of ga een stevig stuk wandelen.

https://staging.vivonline.nl/het-huishouden-is-een-work-out-op-zich/

Tip 5: Drink geen koffie meer na de lunch

Zeg “nee” tegen cafeïne, en dus tegen dat espressootje na het diner. Cafeïne kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. ’s Avonds koffie drinken is een gewoonte die veel mensen zich hebben aangeleerd. Maar… je kunt het ook weer afleren, dat is misschien wel even afkicken. Probeer het, je zult je al snel fitter voelen en beter slapen.

Tip 6: Schrijf in je dagboek

Wen jezelf aan om de zorgen, twijfels en taken die door je hoofd zweven op te schrijven in je dagboek voordat je de slaapkamer ingaat. Laat het daarna los.

Je zult merken dat je er de volgende ochtend alweer heel anders naar kijkt.

Tip 7: Mediteer

Maak er een gewoonte van om ’s avonds tien minuten te mediteren voordat je gaat slapen. Je kunt toch niet meer op je telefoon, TV of computer kijken, dus er blijft tijd over 🙂

Begin vandaag nog

Wil je beter slapen? Begin dan vandaag nog met deze 7 praktische tips toe te passen.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten