Plantaardige melk
De tijden dat we alleen volle koemelk consumeerden zijn inmiddels wel voorbij. Niet alleen zijn er tegenwoordig diverse plantaardige melk varianten verkrijgbaar, er zijn ook steeds meer alternatieve producten te vinden voor mensen met een zuivelallergie. Denk aan kokosmelk, amandelmelk, rijstmelk en sojamelk. Stuk voor stuk plantaardige opties. Maar waar moet je op letten als je voor een plantaardig alternatief gaat? Wat zijn de verschillen? En welke variant kun je dan het beste kiezen?
Amandelmelk
Amandelmelk kent een hele hoop voordelen. Zo bevat het maar weinig calorieën en is het een rijke bron van vitamine A en C. Bovendien bevat het vrijwel geen verzadigde vetten en is amandelmelk van nature lactosevrij. Aan de andere kant bevat amandelmelk geen eiwitten en calcium, wat je in volle koemelk wel volop kunt vinden. Als je af wilt vallen en eet volgens een koolhydraatarm dieet is deze plantaardige melk aan te raden.
Sojamelk
Sojamelk is daarentegen wel een goede bron van eiwitten. Een glas sojamelk bevat bijna evenveel eiwitten als een glas volle koemelk, maar bevat een stuk minder calorieën. Ook vind je in een glas sojamelk een hoop vitamine A, vitamine B12, vitamine D en kalium. Maar let op: te veel soja is niet goed voor een mens. Het kan de vruchtbaarheid aantasten en ook mensen met bepaalde aandoeningen moete goed opletten met de hoeveelheid soja die zij tot zich nemen. Daarnaast zijn veel sojaproducten gemaakt van genetisch gemanipuleerde sojabonen. Je kunt deze melk daarom beter niet regelmatig drinken.
Rijstmelk
Dit is een goede optie voor mensen die kampen met veel allergieën. Ook kan het een goede bron van calcium zijn als dit eraan is toegevoegd. Bovendien is het voor vegetariërs een prima optie. Maar: rijstmelk bevat veel koolhydraten en maar weinig eiwitten. Voor mensen met diabetes of mensen die eten volgens een koolhydraatarm dieet, is rijstmelk daarom niet de beste optie.
Kokosmelk
Wauw, deze variant barst van de voedingsstoffen! Denk aan kalium, ijzer en magnesium. Daarnaast zou kokosmelk helpen bij het afvallen (want: het geeft je een vol gevoel én stimuleert vetverbranding) en verbetert het de gezondheid van het hart (want: het bevat mineralen die belangrijk zijn voor de bloedcirculatie, waardoor de bloeddruk en het cholesterolgehalte worden verlaagd). Een nadeel is wel dat pure kokosmelk vrij veel calorieën bevat en erg vet is van zichzelf. Beter is om het in kleine porties te nuttigen.
https://staging.vivonline.nl/comfort-food/
Waar moet je op letten bij zuivelvervangers?
Er bestaan tal van plantaardige zuivelvervangers. Maar veel daarvan bevatten onnodig toegevoegde rommel, zoals transvetten, zoetstoffen, e-nummers en suikers. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Lees daarom altijd zorgvuldig het etiket voor je een plantaardige melk koopt. Let erop dat je voor een puur product gaat, zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen en geur – en kleurstoffen.
De beste zuivelvervanger
Tja, dan nu de hamvraag: voor welke zuivelvervanger kun je het beste kiezen? Zoals je hebt kunnen lezen kent elke plantaardige variant zijn eigen voor – en nadelen. Maar amandelmelk en kokosmelk komen toch echt het beste uit de test. Van sojamelk (en soja in het algemeen) moet je vooral oppassen dat je er niet te veel van consumeert. Rijstmelk bevat relatief weinig goede voedingsstoffen (hoewel die wel kunstmatig kunnen worden toegevoegd) en juist veel calorieën.
Tekst: Jasper Alblas voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
3 september 2015
Boerenkoolchips
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
13 augustus 2015
Homemade Hummus
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
8 mei 2014
Mom in shape
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
25 maart 2014
Presentatie coaching
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
9 juni 2016
Rode linzensoep
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
13 oktober 2018
Sushi omelet
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
21 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –