Plantaardige melk

De tijden dat we alleen volle koemelk consumeerden zijn inmiddels wel voorbij. Niet alleen zijn er tegenwoordig diverse plantaardige melk varianten verkrijgbaar, er zijn ook steeds meer alternatieve producten te vinden voor mensen met een zuivelallergie. Denk aan kokosmelk, amandelmelk, rijstmelk en sojamelk. Stuk voor stuk plantaardige opties. Maar waar moet je op letten als je voor een plantaardig alternatief gaat? Wat zijn de verschillen? En welke variant kun je dan het beste kiezen?

Amandelmelk

Amandelmelk kent een hele hoop voordelen. Zo bevat het maar weinig calorieën en is het een rijke bron van vitamine A en C. Bovendien bevat het vrijwel geen verzadigde vetten en is amandelmelk van nature lactosevrij. Aan de andere kant bevat amandelmelk geen eiwitten en calcium, wat je in volle koemelk wel volop kunt vinden. Als je af wilt vallen en eet volgens een koolhydraatarm dieet is deze plantaardige melk aan te raden.

Sojamelk

Sojamelk is daarentegen wel een goede bron van eiwitten. Een glas sojamelk bevat bijna evenveel eiwitten als een glas volle koemelk, maar bevat een stuk minder calorieën. Ook vind je in een glas sojamelk een hoop vitamine A, vitamine B12, vitamine D en kalium. Maar let op: te veel soja is niet goed voor een mens. Het kan de vruchtbaarheid aantasten en ook mensen met bepaalde aandoeningen moete goed opletten met de hoeveelheid soja die zij tot zich nemen. Daarnaast zijn veel sojaproducten gemaakt van genetisch gemanipuleerde sojabonen. Je kunt deze melk daarom beter niet regelmatig drinken.

Rijstmelk

Dit is een goede optie voor mensen die kampen met veel allergieën. Ook kan het een goede bron van calcium zijn als dit eraan is toegevoegd. Bovendien is het voor vegetariërs een prima optie. Maar: rijstmelk bevat veel koolhydraten en maar weinig eiwitten. Voor mensen met diabetes of mensen die eten volgens een koolhydraatarm dieet, is rijstmelk daarom niet de beste optie.

Kokosmelk

Wauw, deze variant barst van de voedingsstoffen! Denk aan kalium, ijzer en magnesium. Daarnaast zou kokosmelk helpen bij het afvallen (want: het geeft je een vol gevoel én stimuleert vetverbranding) en verbetert het de gezondheid van het hart (want: het bevat mineralen die belangrijk zijn voor de bloedcirculatie, waardoor de bloeddruk en het cholesterolgehalte worden verlaagd). Een nadeel is wel dat pure kokosmelk vrij veel calorieën bevat en erg vet is van zichzelf. Beter is om het in kleine porties te nuttigen.

https://staging.vivonline.nl/comfort-food/

Waar moet je op letten bij zuivelvervangers?

Er bestaan tal van plantaardige zuivelvervangers. Maar veel daarvan bevatten onnodig toegevoegde rommel, zoals transvetten, zoetstoffen, e-nummers en suikers. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Lees daarom altijd zorgvuldig het etiket voor je een plantaardige melk koopt. Let erop dat je voor een puur product gaat, zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen en geur – en kleurstoffen.

De beste zuivelvervanger

Tja, dan nu de hamvraag: voor welke zuivelvervanger kun je het beste kiezen? Zoals je hebt kunnen lezen kent elke plantaardige variant zijn eigen voor – en nadelen. Maar amandelmelk en kokosmelk komen toch echt het beste uit de test. Van sojamelk (en soja in het algemeen) moet je vooral oppassen dat je er niet te veel van consumeert. Rijstmelk bevat relatief weinig goede voedingsstoffen (hoewel die wel kunstmatig kunnen worden toegevoegd) en juist veel calorieën.

Tekst: Jasper Alblas voor VivOnline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten