Veel mensen grijpen al snel naar een latte, een mueslireep, een muffin of iets anders kleins en eigenlijk onnodigs. Snacken zorgt vaak alleen niet voor een verzadigd gevoel en het kan soms juist voor meer trek zorgen.
Maaltijden waarin veel voedingsstoffen schuilen geven je cellen wat ze nodig hebben. Ze schakelen hongerhormonen uit en ze houden de bloedsuikerspiegel netjes in balans. Maar zoals je al leest slaat dit op ‘maaltijden’ en dus niet op ‘snacken’.
Aankomen
Als je honger hebt kun je het beste kiezen voor een echte maaltijd, die rijk is aan eiwit, gezonde vetten, vezels en voldoende groenten. Als je je honger met gezonde en juiste voeding stilt, ben je bezig met het resetten van je brein. Je leert jezelf aan, te eten wanneer je echt honger hebt en dus niet toe te geven aan hongerige gevoelens.
Veel mensen denken dat ze na 3 uur al snel honger zullen hebben, en daarnaast denken zij dat het goed is voor het metabolisme of om de zoveel tijd te eten. Maar eigenlijk is dit helemaal niet het geval. Volgens de laatste endocriene wetenschap zorgt iedere 3 uur snacken namelijk voor veroudering en gewichtstoename.
Tip: Volg nu mijn online programma in 21 dagen slanker, een onderdeel in het online programma in 8 weken hormonaal in balans! Waarin ik je 3 weken lang online begeleid om weer op gewicht te komen, of kilo’s kwijt te raken.
Hoe kan dit?
Het proces van spijsvertering kost tijd. Je lichaam is druk bezig met het splitsen van het voedsel en de opname hiervan. Volledige spijsvertering duurt meestal 6 uur of langer. Tussendoor snacken werkt dus belastend voor het lichaam. Je vraagt je lichaam namelijk het proces opnieuw te beginnen, terwijl het eigenlijk nog druk bezig is. Dit kost je lichaam (onnodig) meer energie en het leidt voor gewichtstoename. Als je lichaam het voedsel namelijk niet goed kan opnemen of gebruiken, wordt dit opgeslagen als vet. Snacken zorgt ervoor dat je lichaam minder goed in staat is om vet te verbranden.
Daarnaast heeft je lichaam simpelweg die pauze nodig. Deze studie deed onderzoek naar het eten van 5 tot 6 maaltijden versus twee grote maaltijden. En wat bleek? De studie concludeerde dat het eten van minder maaltijden: het lichaamsgewicht, het vetgehalte in de lever, het nuchtere plasmaglucose, C-peptide en de verhoogde insulinesensitiviteit minder waren. Ons lichaam kan dus beter met de calorieën omgaan en daarnaast reageert ons lichaam goed op de pauzes die wij het lichaam geven.
Snacken
Veel snacks zijn koolhydraat-bommen. Ze zijn voornamelijk rijk aan onnodige koolhydraten ook al staat er op de verpakking dat ze zo eiwitrijk zijn. Suikervrije snacks zijn ook al van die verraderlijke alternatieven. Als je op het voedingsetiket kijkt schrik je je vaak een hoedje. Pas op met woorden als: suikervrij, graanvrij, glutenvrij, vegan en dergelijke. Een veganistische snack is namelijk ook geen belofte voor een gezonde snack. Je bloedsuikerspiegel kan flink stijgen en uiteindelijk wil je juist nog meer snacken.
Het is misschien een hele opgave om alle snacks met rust te laten. Kies in dat geval voor onze gezonde snacks. Dit lijstje geeft jou een overzicht van snacks die goed te doen zijn en je gezondheid niet of nauwelijks in de weg zitten.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
18 oktober 2018
Maak van stress iets positiefs!
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
11 april 2017
Ik slaap 10 keer lekkerder door dit bed
23 maart 2015
Dopper winnen
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
18 september 2017
Is een sportschool te duur? Zo kan het ook!
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
26 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –