Het je last van een bijnieruitputting? Met een bijnieruitputting is niet alleen je hormonale systeem uit balans, maar heb je vaak ook tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen. Er zijn een aantal vitamines en mineralen in het bijzonder waar mensen met bijnieruitputting een tekort aan kunnen hebben.
Vitamine C
Je bijnieren hebben veel voedingstoffen nodig om goed te kunnen functioneren, maar wellicht is Vitamine C wel de belangrijkste van allemaal. De productie van bijnierhormonen zijn afhankelijk van voldoende Vitamine C. Met name in tijden van stress neemt je vitamine C behoefte alleen maar toe. Een hogere vitamine C inname is dus ondersteunend voor je hormonale stelsel. Heb je last van een bijnieruitputting? Dan kan dit een eerste stap zijn om je bijnieren weer te activeren.
Vitamine B3, B5, B6
Alle B vitamines in een Vitamine B complex ondersteunen je bijnieren. Maar vitamines B3, B5 en B6 zijn in het bijzonder van belang. Deze 3 vitamines verbeteren o.a. de bijnierfunctie, voorkomen beschadiging, stimuleren een goede nachtrust, balanceren de hormoonwaardes en verhogen de cortisol productie.
Magnesium
Ook magnesium is een essentieel element voor de aanmaak van bijnierhormonen en bijna iedereen met bijnieruitputting heeft er een tekort aan. Een tekort aan magnesium kan je opmerken door symptomen als vermoeidheid of bijna nergens meer zin in hebben.
Voor een optimaal herstel is het van belang dat je via een evenwichtig voedingspatroon voldoende vitamines, mineralen en andere essentiële bouwstenen binnen krijgt. Daarnaast is er bekend dat probiotica en bepaalde kruiden een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het herstel van bijnieruitputting.
Probiotica
Probiotica kunnen niet alleen je spijsvertering verbeteren maar kunnen ook helpen om je stressniveau te verlagen. Als je spijsvertering verbetert, dan haalt je lichaam meer voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet. Zoo krijgt je lichaam meer essentiële vitamines en mineralen binnen. Die kan je goed gebruiken om o.a. de hormonen te maken die je nodig hebt en om voldoende energie te hebben.
Kruiden
Kruiden kunnen een ondersteunende rol spelen bij herstel van Bijnieruitputting. Met name de zogenaamde adaptogene kruiden kunnen je een extra steun in de rug bieden. Adaptogene kruiden hebben een werking die je een beetje kan vergelijken met een thermostaat. Als het te warm is, zorgt de thermostaat dat de kamer koeler wordt, als het te koud is laat het de kamer warmer worden. Met die kruiden is het ongeveer zo. Als je lichaam een bepaalt hormoon teveel aanmaakt, zorgt een adaptogeen kruid dat dat verminderd wordt. Als je lichaam te weinig van een bepaald hormoon aanmaakt zorgt het ervoor dat er meer aangemaakt wordt. Voorbeelden van adaptogene kruiden zijn: zouthoutwortel, rozewortel en maca.
Rhodiola
Heb je last van een bijnieruitputting dan is een ander specifiek kruid met een gunstig effect op bijnieruitputting Rhodiola. Dit kruid is in staat om de hormonale reacties op stress van het lichaam te reguleren. Wil je hier meer over weten?
Bekijk dan eens dit artikel dat wij er al eerder over schreven!
Wil je een supplement gaan gebruiken dan is het aan te raden dit eerst te overleggen met je arts of therapeut!
Wil je meer lezen over het in balans brengen ven je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen’ en start met mijn 10-stappenplan.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juni 2015
SLA: het kookboek
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
9 november 2014
Herfstige salade
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
6 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –