Hou je niet altijd van jezelf? Zit je niet lekker in je eigen lichaam en ben je ongelukkig met hoe je naar de wereld kijkt en de wereld naar jou? Een tekort aan zelfvertrouwen is vaak een gevolg van opgroeien in een gezin waar niet veel liefde en aandacht voor je was. Het kan ook zo zijn dat je onzeker bent geworden door een relatie waarin je je niet gewaardeerd voelde. Als je niet van jezelf houdt, dan zul je altijd (onbewust) zelf saboterende gedachten en gedragingen hebben die je verder weg zetten van de liefde en het geluk dat je verdient. Hiermee doe je niet alleen jezelf pijn, maar ook de mensen die dicht bij je staan. Als je niet echt van jezelf houdt, dan mis je heel veel goeds in je leven. Hier zijn 11 tekenen dat je niet echt van jezelf houdt én hoe je dit kunt veranderen.
Je wilt graag anderen ‘pleasen’
Als je niet gelooft dat je het waard bent, als je niet in jezelf gelooft, dan wil je anderen blij maken. Je wilt constant een bevestiging en waardering van anderen. Je kunt je niet voorstellen dat iemand niet blij met jou is. Je doet toch immers alles voor de ander?
Doe niet wat je echt niet wilt! Word je bewust van deze momenten. De eerste stap om het pleasen te verminderen is om te erkennen dat je dit zelf doet. En als je dit erkent, kom dan voor jezelf op! Je hoeft niet de hele tijd anderen het naar de zin maken.
Je vindt het moeilijk om nee te zeggen
Je wilt niet alleen dat anderen zich goed voelen, je wilt ook in alles meegaan. Je bent er altijd als iemand hulp nodig heeft, je verzet je eigen plannen om er voor iemand anders te zijn. Helaas, je leven draait nu om de wensen en noden van anderen. Oefen met ‘nee’ zeggen naar kleine dingen. Tegen je collega’s. Ga zo door tot je ook nee kunt zeggen tegen degenen van wie je houdt en waar je om geeft. Ze gaan jou daar echt niet minder lief om vinden, waarschijnlijk gaan ze je juist meer waarderen.
Je gelooft niet dat je ‘genoeg’ bent
Je voelt je niet waardig. Dat je het niet waard bent. Je spendeert je dagen met het krijgen van de aandacht van anderen, je wilt opvallen. Je wilt dat anderen jou leuk vinden. Je gevoelens zijn snel geraakt. Je gelooft niet dat je een fijne carrière verdient, dat je meer mag verdienen dan je nu krijgt of dat je het waard bent om de liefde van anderen te krijgen. De manier om dit te veranderen is je gedachten te veranderen die je over jezelf hebt. Houd je gedachten bij via een dagboek, deel je gedachten met een deskundige. Dit zal jouw negatieve patroon naar jezelf toe veranderen. Als je deze gedachten herkent, kun je de negatieve berichten naar jezelf vervangen door meer positieve gedachten. Of zoek een hobby of sport die je echt leuk vindt en waar je goed in bent. Dat vergroot je zelfvertrouwen.
Je vergelijkt jezelf altijd met anderen
Ook al gaat het gesprek niet over jou, je vergelijkt jezelf meteen met de ander. Een ander is altijd slimmer, aardiger, ziet er beter uit, gezonder, etc. Haal jezelf uit situaties waarin je jezelf met iemand anders gaat vergelijken. Stop met constant op social media kijken en ontvolg mensen die je een slecht gevoel over jezelf geven. Ga niet langer om met mensen die jou met opzet minder dan hen laten voelen.
Je denkt dat je leven een mislukking is
Je vraagt je af waarom je überhaupt op deze wereld bent en of je wel iets voor deze wereld kunt betekenen. Stop hiermee! Als deze vragen aanhouden, ga dan naar een therapeut. Herinner jezelf er constant aan dat jij liefde bent en dit laat zien aan de wereld. Praat met liefde tegen jezelf, je MAG er zijn!
Je gelooft niet dat je ook maar iets goed doet
Je focust je op je problemen, je fouten. Je gaat uit van het ergste scenario in elke situatie en verwacht dat je het toch wel zult verpesten. Kijk naar alles wat je overwonnen hebt, of het nou iets groots of iets kleins is. Denk aan alle keren dat je het probleem hebt opgelost, en de uitdaging aanging. Erken dat je veel vaker succes hebt gehad dan dat je gefaald hebt.
Je houdt niet van je lichaam
Sterker nog, je vindt je lichaam verschrikkelijk. Je wilt niet gezien worden door mensen en je bent bang wat ze denken oer je lichaam. Je kunt niet goed naar jezelf kijken in de spiegel.
Is dit echt wat JIJ denkt, of is het dat je bang bent wat anderen zullen vinden van je lichaam? Als het om jou gaat, vraag jezelf dan af wat je niet mooi vindt. Oude gedachten, bepaalde gebeurtenissen, negativiteit? Haat je je lijf echt of vind je het vervelend dat je het vergelijkt met anderen? Haal je focus af van wat anderen denken en richt je compleet op jezelf. Als je niet blij bent met je lichaam en als je het gevoel hebt dat je eraan moet werken, focus je dan op dit werk. Raak in vorm! Maar doe het voor jezelf, niet voor een ander.
Je schaamt je voor jezelf
Je voelt je minderwaardig en niet goed over jezelf. Je vindt het fijn om jezelf te verschuilen en weg te duiken in een hoekje. Creëer een plaatje in je hoofd van hoe jij eruit ziet als je je op je sterkst voelt. Vraag jezelf af wat er nodig is om daar te geraken. Onderneem actie om je kwetsbaarheid te omarmen, laat negatieve gevoelens en gedachten gaan en bevestiging je waardigheid. Doe dit op de manier die voor jou werkt. Als mindfulness werkt, doe dat dan. Als therapie werkt, doe dat! Wat voor jou het best werkt.
Je gelooft niet dat mensen je leuk vinden
Je foutieve gedachte is dat anderen niet om jou geven. Trek deze conclusie niet. Waarom denk je dit? Als je dit echt denkt, kom er dan achter of mensen jou echt niet leuk vinden. Kijk naar acties van anderen en probeer achter hun intenties te komen. Breng meer tijd door met mensen die om jou geven en stop de connectie die je met mensen hebt die niet echt om jou geven. Niet iedereen zal jou leuk vinden en dat hoeft ook niet!
Je wordt aangetrokken naar anderen die ook niet van zichzelf houden
Je kiest relaties waarin je partner zichzelf ook saboteert en hun frustraties op jou af reageren.
Als je echt in zo’n relatie zit, stap hier dan uit. Wees je bewust van je eigen patroon. Als iemand niet van zichzelf kan houden, dan kunnen ze ook niet echt van jou houden.
Je gaat niet leuk met anderen om
Jouw negativiteit projecteer je op hen en even later voel je je daar slecht over. Ga voorzichtig met jezelf om. Herhaal positieve affirmaties naar jezelf. Lees positieve zelfhulpboeken en omring jezelf met positieve mensen. Ga met jezelf om op dezelfde manier als dat je om zou gaan met iemand van wie je houdt. Als je jezelf liefde, respect en waardigheid geeft, dan ga je anderen ook zo behandelen.
Naast deze tips kun je ook een E-cursus Blijvend Zelfvertrouwen volgen. Deze cursus helpt jou om een sterk en blijvend zelfvertrouwen op te bouwen.
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.mindbodygreen.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
25 maart 2015
De vetfluisteraar
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
3 april 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –