Een van de trends op het gebied van beauty en health is oil pulling. Menig celebrity, BN-er en hippie zweert erbij. Maar ‘olie trekken’? Hoe dan? In deze blog lees je wat het is, hoe het werkt en hoe je het zelf kunt proberen.

Wat is oil pulling?
Oil pulling vindt zijn oorsprong in India en gaat way back. Het is een goedkope, simpele en natuurlijke manier om je lichaam je ontgiften en in de praktijk blijkt het te werken bij een heleboel klachten en kwalen. Als oil pulling inderdaad een goede ontgiftende werking heeft, is het niet zo gek dat bepaalde klachten zomaar eens als sneeuw voor de zon zouden kunnen verdwijnen. Veel klachten komen namelijk voort uit een vervuild/verstoord lichaam als gevolg van onze leefstijl (leven in een drukke stad met luchtvervuiling, slechte voeding, roken, stress, etc.).

Hoe werkt het?
Het is heel simpel. Je neemt 1 eetlepel kokosolie in je mond en duwt en trekt de olie 15 tot 20 minuten langzaam tussen je tanden en kiezen. Het duwen en trekken kun je afwisselen met kauwbewegingen, zodat de olie goed door je hele mond komt. Het is dus niet de bedoeling om als een bezetene je mond te spoelen met de olie. Hoe langzamer, hoe beter. Waak er wel voor dat je tijdens het duwen en trekken olie doorslikt. Gedurende de pulling verzamelen zich namelijk allemaal gifstoffen in de olie, en die wil je natuurlijk niet weer binnenkrijgen!

Door met de olie je mond te ‘spoelen’, activeer je je stofwisseling. Hierdoor komen de gifstoffen, door je slijmvliezen heen, in je mond terecht. Het mondslijmvlies is zeer geschikt om stoffen snel op te nemen (denk maar aan innemen van medicijnen onder je tong) én dus ook af te geven. In dit geval giftige stoffen, die je lijf liever kwijt dan rijk is. Als je de olie na 15 minuten uitspuugt, hoort deze wit te zijn (en zit het VOL met bacteriën). Als de olie niet wit is, heb je niet lang genoeg gespoeld, of het is een teken van uitdroging. Ga in het laatste geval dus meer water drinken gedurende de dag.

Oil pulling doe je ’s morgens (voor je ontbijt) op de lege maag. Neem zodra je wekker gaat een lepeltje, ga douchen, je aankleden, je ontbijt/lunch klaarmaken, en na 15 minuten spuug je de olie uit. Als dat niet met een schone lei de dag beginnen is! 

De voordelen:

 • Wittere tanden
 • Gezond en mooi roze tandvlees
 • Meer energie
 • Vermindert de klachten van migraine, PMS, astma en allergieën
 • Regelmatige menstruatie cyclus
 • Beter slapen
 • Mooie, schone huid

Acute kwalen schijnen binnen 1 a 2 weken te verdwijnen, maar bij chronische kwalen heb je maanden tot wel een jaar geduld nodig. Het kan zijn dat je je, met name aan het begin, niet lekker gaat voelen. Stop dan vooral niet; het betekent dat je lichaam bezig is met ontgiften!

Stappenplan:

 • Koop goede kokosolie
 • Neem ’s morgens op de lege maag een eetlepel olie en beweeg deze 15 tot 20 minuten door je mond (zoals hierboven beschreven) tot de olie wit van kleur is.
 • Slik de olie NIET door en spuug deze na afloop uit in het toilet in verband met de bezittende bacteriën/toxines.
 • Spoel je mond goed na met lauw water (met eventueel wat zeezout), poets je tanden en tong en drink daarna nog 2 glazen water om je lichaam weer goed te hydrateren.

Tekst: Evelien Blom en Vivian Reijs

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten