Een goed ontbijt is erg belangrijk. Maar wat kies je: Yoghurt? Kwark? Weet je dat kwark eigenlijk een soort kaas is? Het wordt ook wel Hüttenkäse genoemd.
Hoe ontstaat kwark?
De kaasmakerij begon als een simpele manier om de overvloed van het melkseizoen te conserveren. Het komt tot stand door melk te stremmen en een groot deel van het water te verwijderen.
De drie hoofdingrediënten van kaas zijn melk, enzymen en bacteriën. De afkomst van de melk en het voer van deze dieren bepalen het soort kaas. Kaas maken gebeurt in een aantal stappen. In eerste instantie breken bacteriën het melksuiker af tot melkzuur. Vervolgens wordt tijdens dit proces het stremsel toegevoegd. Dit stremsel bevat enzymen die ervoor zorgen dat het caseïne verteerd wordt. Na het stremmen/verzuring op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een soort kwarkzak uitgelekt. Uiteindelijk blijft er maar een derde van de begin hoeveelheid over en dit is de kwark.
Gezondheidsvoordelen
Gefermenteerde voeding heeft een zeer positief effect op onze gezondheid. Het zorgt voor een betere vertering, opname en verwerking van voedingsmiddelen. De smaak van voedingsmiddelen verbeterd door fermentatie en ze werken als probiotica. Daarnaast zorgt fermentatie ervoor dat voedingsmiddelen langer houdbaar zijn.
Kwark bevat calcium wat een mineraal is dat onder andere zorgt voor sterke botten en een gezond gebit. Ook zit er vitamine K2 in kwark, wat weer zorgt voor schone bloedvaten.
Weet je trouwens dat kaas eten tandbederf vertraagt? Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het precies in zijn werk gaat. Waarschijnlijk wordt de zuurproductie die veroorzaakt wordt door bacteriën tijdens een maaltijd geremd door het eten van kaas.
Het nadeel van kwark
Kwark heeft een hoog caseïne gehalte. Deze caseïne-eiwitten worden afgebroken tot kleinere moleculen die een gevoeligheidsreactie kunnen geven. Denk hierbij aan verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en uitslag. Weet je trouwens dat caseïne vroeger uit de wrongel werd gehaald om er caseïnelijm van te maken? Slijmvorming na het eten van zuivelproducten, is de reactie van ons lichaam op deze lijmstof.
Welke kwark kunnen we het beste eten?
Er zijn ontzettend veel varianten in de winkel te koop. Helaas is echte kwark haast niet meer verkrijgbaar. Er wordt vaak een melkproduct aan toegevoegd. Zelfs kwark dat wordt verkocht als volle kwark bestaat meestal uit magere kwark met room of een andere toevoeging waardoor het vetgehalte hoger wordt. De voedingswaarden van volle, halfvolle en magere kwark verschillen nogal. Magere kwark is erg rijk aan eiwitten (caseïne), die een verzadigende werking hebben. De halfvolle en volle varianten leveren vooral meer energie. Dit komt omdat er aan magere kwark melkvet of room wordt toegevoegd om er een halfvolle of volle kwark van te maken. Dit is dus anders dan dat je zou denken.
Vet is trouwens niet slecht. Ook verzadigd vet is niet slecht, ondanks de slechte naam die het heeft. We hebben alle soorten vet nodig, met uitzondering van de industriële vetten. Vet wordt pas slecht als we er te veel van eten of wanneer er geen balans meer is tussen de verschillende soorten.
Naast volle, halfvolle en magere kwark zijn er nog allerlei smaakvarianten te koop. De varianten met allerlei smaakjes of fruit kunnen we beter mijden, want deze bevatten vooral veel suiker. Zelfs de zogenaamde soorten met 0% vet en zonder toegevoegde suiker zitten vol met kunstmatige stoffen. Bekijk het etiket maar eens als je twijfelt welke kwark je moet kopen. Hoe minder ingrediënten des te beter.
Dus, kwark of yoghurt?
Kwark bevat vaak meer calorieën dan yoghurt. Maar als je niet bezig bent met het bijhouden van calorieën maakt dit dus niks voor jou uit. Deze hoeveelheid calorieën levert je daarentegen wel langer een verzadigd gevoel op (je hebt dus minder snel honger). En dat is zeker wat waard! Je kunt wel kiezen voor yoghurt omdat dit ‘lichter’ is, maar als je na een half uur al weer trek hebt – schiet het niet op. Kies daarom voor het product waar je zin in hebt! Anders bestaat er namelijk een kans dat je ontevreden bent en weer opzoek gaat naar iets anders om te snaaien.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
1 april 2015
Saoto soep
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
12 december 2014
15 foods voor 2015
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
11 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –