Een goed ontbijt is erg belangrijk. Maar wat kies je: Yoghurt? Kwark? Weet je dat kwark eigenlijk een soort kaas is? Het wordt ook wel Hüttenkäse genoemd.
Hoe ontstaat kwark?
De kaasmakerij begon als een simpele manier om de overvloed van het melkseizoen te conserveren. Het komt tot stand door melk te stremmen en een groot deel van het water te verwijderen.
De drie hoofdingrediënten van kaas zijn melk, enzymen en bacteriën. De afkomst van de melk en het voer van deze dieren bepalen het soort kaas. Kaas maken gebeurt in een aantal stappen. In eerste instantie breken bacteriën het melksuiker af tot melkzuur. Vervolgens wordt tijdens dit proces het stremsel toegevoegd. Dit stremsel bevat enzymen die ervoor zorgen dat het caseïne verteerd wordt. Na het stremmen/verzuring op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een soort kwarkzak uitgelekt. Uiteindelijk blijft er maar een derde van de begin hoeveelheid over en dit is de kwark.
Gezondheidsvoordelen
Gefermenteerde voeding heeft een zeer positief effect op onze gezondheid. Het zorgt voor een betere vertering, opname en verwerking van voedingsmiddelen. De smaak van voedingsmiddelen verbeterd door fermentatie en ze werken als probiotica. Daarnaast zorgt fermentatie ervoor dat voedingsmiddelen langer houdbaar zijn.
Kwark bevat calcium wat een mineraal is dat onder andere zorgt voor sterke botten en een gezond gebit. Ook zit er vitamine K2 in kwark, wat weer zorgt voor schone bloedvaten.
Weet je trouwens dat kaas eten tandbederf vertraagt? Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het precies in zijn werk gaat. Waarschijnlijk wordt de zuurproductie die veroorzaakt wordt door bacteriën tijdens een maaltijd geremd door het eten van kaas.
Het nadeel van kwark
Kwark heeft een hoog caseïne gehalte. Deze caseïne-eiwitten worden afgebroken tot kleinere moleculen die een gevoeligheidsreactie kunnen geven. Denk hierbij aan verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en uitslag. Weet je trouwens dat caseïne vroeger uit de wrongel werd gehaald om er caseïnelijm van te maken? Slijmvorming na het eten van zuivelproducten, is de reactie van ons lichaam op deze lijmstof.
Welke kwark kunnen we het beste eten?
Er zijn ontzettend veel varianten in de winkel te koop. Helaas is echte kwark haast niet meer verkrijgbaar. Er wordt vaak een melkproduct aan toegevoegd. Zelfs kwark dat wordt verkocht als volle kwark bestaat meestal uit magere kwark met room of een andere toevoeging waardoor het vetgehalte hoger wordt. De voedingswaarden van volle, halfvolle en magere kwark verschillen nogal. Magere kwark is erg rijk aan eiwitten (caseïne), die een verzadigende werking hebben. De halfvolle en volle varianten leveren vooral meer energie. Dit komt omdat er aan magere kwark melkvet of room wordt toegevoegd om er een halfvolle of volle kwark van te maken. Dit is dus anders dan dat je zou denken.
Vet is trouwens niet slecht. Ook verzadigd vet is niet slecht, ondanks de slechte naam die het heeft. We hebben alle soorten vet nodig, met uitzondering van de industriële vetten. Vet wordt pas slecht als we er te veel van eten of wanneer er geen balans meer is tussen de verschillende soorten.
Naast volle, halfvolle en magere kwark zijn er nog allerlei smaakvarianten te koop. De varianten met allerlei smaakjes of fruit kunnen we beter mijden, want deze bevatten vooral veel suiker. Zelfs de zogenaamde soorten met 0% vet en zonder toegevoegde suiker zitten vol met kunstmatige stoffen. Bekijk het etiket maar eens als je twijfelt welke kwark je moet kopen. Hoe minder ingrediënten des te beter.
Dus, kwark of yoghurt?
Kwark bevat vaak meer calorieën dan yoghurt. Maar als je niet bezig bent met het bijhouden van calorieën maakt dit dus niks voor jou uit. Deze hoeveelheid calorieën levert je daarentegen wel langer een verzadigd gevoel op (je hebt dus minder snel honger). En dat is zeker wat waard! Je kunt wel kiezen voor yoghurt omdat dit ‘lichter’ is, maar als je na een half uur al weer trek hebt – schiet het niet op. Kies daarom voor het product waar je zin in hebt! Anders bestaat er namelijk een kans dat je ontevreden bent en weer opzoek gaat naar iets anders om te snaaien.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
4 oktober 2017
Help mij water drinken
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
4 december 2014
Foodtrends 2015
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
1 oktober 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –