Als ontbijt eet je het liefste een kom havermout met amandelboter en bevroren frambozen. Je eet een gezonde mix van koolhydraten, eiwitten en natuurlijke suikers. Maar dat blijkt plotseling niet zo gezond meer als je leest over ‘food combining’ ofwel voedselcombinaties. Sommige ‘groepen’ schijn je beter niet met elkaar te kunnen combineren, dus hoe zit dat nu echt?
Wat is het idee achter het combineren van voedsel?
Mensen die overtuigd zijn van het food combining principe, geloven dat verschillende voedingsmiddelen met verschillende snelheden verteren, en andere spijsverteringsomgevingen nodig hebben. En daarom moeten volgens hen voedingsmiddelen in specifieke groepen worden gegeten om een optimale spijsvertering te bereiken. Let op: Food combining (voedselcombinaties) staat los van Ayurveda. In deze Indiase traditionele geneeskunde wordt hier namelijk ook veel gebruik van gemaakt.
Men doet aan food combining vanwege de volgende voordelen: gewichtsverlies, goede spijsvertering, meer energie, betere huid, betere opname van voedingsstoffen en verbeterde ontgifting van het lichaam.
LEES OOK: 3 feiten over de werking van ons metabolisme (en de relatie met afvallen).
Het is dus de bedoeling dat je geen zetmeel en eiwitten in dezelfde maaltijd eet en dat je alleen fruit voor een maaltijd mag eten, en dus niet daarna. Waarom is dat zo? Fans van food combining (voedselcombinaties) geloven dat eiwitten een zure omgeving nodig hebben om te worden afgebroken, terwijl koolhydraten een alkalische omgeving vereisen. Bovendien is de gedachte dat het eten van voedsel met verschillende spijsverteringssnelheden je spijsvertering kan overbelasten, waardoor het minder efficiënt wordt.
Tip: gooi je gezonde avondeten niet weg en bewaar dit in deze bakjes, zodat je de volgende dag een voedzame en heerlijke lunch hebt! Ik doe dat zelf ook altijd en het zorgt er toch voor dat je de nodige vitamines naar binnen krijgt. Ik vind deze bakjes heel fijn omdat ze niet lekken en BPA vrij zijn (wat helaas vaak bij andere bakjes wel het geval is).
Maar werken voedselcombinaties dan ook echt?
Volgens geregistreerd diëtist Tamara Duker Freuman niet. ‘’De redenen die worden gebruikt om te pleiten voor het combineren van voedsel, weerspiegelen een diep misverstand over de fundamentele biochemie en fysiologie van de menselijke spijsvertering en over de pseudo-wetenschap.’’ Ofwel: ze zijn gebaseerd op een grove onderschatting van het vermogen van ons spijsverteringsstelstel om te multitasken.
De wetenschap rondom voedselcombinaties en gewichtsverlies is ook onduidelijk. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Obesity onderzocht twee groepen zwaarlijvige patiënten. De ene groep at een traditioneel dieet, terwijl de andere groep dezelfde hoeveelheid calorieën en eiwitten at in maaltijden die gebaseerd waren op de principes van food combining. Na 6 weken vonden onderzoekers geen verschil in de hoeveelheid verloren gewicht.
Als je spijsverteringsproblemen hebt is het het beste om met een dokter of homeopaat de oorzaak hiervan vast te leggen. Wellicht ben je overgevoelig voor bepaalde bestanddelen maar is food combining an sich niet het probleem. Maar je moet uiteraard heel goed kijken wat voor je werkt, luister en voel je eigen lichaam goed. Als je helemaal nergens last van hebt kun je al helemaal die lekkere oatmeal pap met alles erop en eraan blijven verorberen.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
10 juni 2015
SLA: het kookboek
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
15 februari 2017
FRIET
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
28 mei 2014
Bloemkool pizza
29 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –