Als ontbijt eet je het liefste een kom havermout met amandelboter en bevroren frambozen. Je eet een gezonde mix van koolhydraten, eiwitten en natuurlijke suikers. Maar dat blijkt plotseling niet zo gezond meer als je leest over ‘food combining’ ofwel voedselcombinaties. Sommige ‘groepen’ schijn je beter niet met elkaar te kunnen combineren, dus hoe zit dat nu echt?
Wat is het idee achter het combineren van voedsel?
Mensen die overtuigd zijn van het food combining principe, geloven dat verschillende voedingsmiddelen met verschillende snelheden verteren, en andere spijsverteringsomgevingen nodig hebben. En daarom moeten volgens hen voedingsmiddelen in specifieke groepen worden gegeten om een optimale spijsvertering te bereiken. Let op: Food combining (voedselcombinaties) staat los van Ayurveda. In deze Indiase traditionele geneeskunde wordt hier namelijk ook veel gebruik van gemaakt.
Men doet aan food combining vanwege de volgende voordelen: gewichtsverlies, goede spijsvertering, meer energie, betere huid, betere opname van voedingsstoffen en verbeterde ontgifting van het lichaam.
LEES OOK: 3 feiten over de werking van ons metabolisme (en de relatie met afvallen).
Het is dus de bedoeling dat je geen zetmeel en eiwitten in dezelfde maaltijd eet en dat je alleen fruit voor een maaltijd mag eten, en dus niet daarna. Waarom is dat zo? Fans van food combining (voedselcombinaties) geloven dat eiwitten een zure omgeving nodig hebben om te worden afgebroken, terwijl koolhydraten een alkalische omgeving vereisen. Bovendien is de gedachte dat het eten van voedsel met verschillende spijsverteringssnelheden je spijsvertering kan overbelasten, waardoor het minder efficiënt wordt.
Tip: gooi je gezonde avondeten niet weg en bewaar dit in deze bakjes, zodat je de volgende dag een voedzame en heerlijke lunch hebt! Ik doe dat zelf ook altijd en het zorgt er toch voor dat je de nodige vitamines naar binnen krijgt. Ik vind deze bakjes heel fijn omdat ze niet lekken en BPA vrij zijn (wat helaas vaak bij andere bakjes wel het geval is).
Maar werken voedselcombinaties dan ook echt?
Volgens geregistreerd diëtist Tamara Duker Freuman niet. ‘’De redenen die worden gebruikt om te pleiten voor het combineren van voedsel, weerspiegelen een diep misverstand over de fundamentele biochemie en fysiologie van de menselijke spijsvertering en over de pseudo-wetenschap.’’ Ofwel: ze zijn gebaseerd op een grove onderschatting van het vermogen van ons spijsverteringsstelstel om te multitasken.
De wetenschap rondom voedselcombinaties en gewichtsverlies is ook onduidelijk. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Obesity onderzocht twee groepen zwaarlijvige patiënten. De ene groep at een traditioneel dieet, terwijl de andere groep dezelfde hoeveelheid calorieën en eiwitten at in maaltijden die gebaseerd waren op de principes van food combining. Na 6 weken vonden onderzoekers geen verschil in de hoeveelheid verloren gewicht.
Als je spijsverteringsproblemen hebt is het het beste om met een dokter of homeopaat de oorzaak hiervan vast te leggen. Wellicht ben je overgevoelig voor bepaalde bestanddelen maar is food combining an sich niet het probleem. Maar je moet uiteraard heel goed kijken wat voor je werkt, luister en voel je eigen lichaam goed. Als je helemaal nergens last van hebt kun je al helemaal die lekkere oatmeal pap met alles erop en eraan blijven verorberen.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
6 september 2016
Keltisch zeezout
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
9 september 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –