Als ontbijt eet je het liefste een kom havermout met amandelboter en bevroren frambozen. Je eet een gezonde mix van koolhydraten, eiwitten en natuurlijke suikers. Maar dat blijkt plotseling niet zo gezond meer als je leest over ‘food combining’ ofwel voedselcombinaties. Sommige ‘groepen’ schijn je beter niet met elkaar te kunnen combineren, dus hoe zit dat nu echt?
Wat is het idee achter het combineren van voedsel?
Mensen die overtuigd zijn van het food combining principe, geloven dat verschillende voedingsmiddelen met verschillende snelheden verteren, en andere spijsverteringsomgevingen nodig hebben. En daarom moeten volgens hen voedingsmiddelen in specifieke groepen worden gegeten om een optimale spijsvertering te bereiken. Let op: Food combining (voedselcombinaties) staat los van Ayurveda. In deze Indiase traditionele geneeskunde wordt hier namelijk ook veel gebruik van gemaakt.
Men doet aan food combining vanwege de volgende voordelen: gewichtsverlies, goede spijsvertering, meer energie, betere huid, betere opname van voedingsstoffen en verbeterde ontgifting van het lichaam.
LEES OOK: 3 feiten over de werking van ons metabolisme (en de relatie met afvallen).
Het is dus de bedoeling dat je geen zetmeel en eiwitten in dezelfde maaltijd eet en dat je alleen fruit voor een maaltijd mag eten, en dus niet daarna. Waarom is dat zo? Fans van food combining (voedselcombinaties) geloven dat eiwitten een zure omgeving nodig hebben om te worden afgebroken, terwijl koolhydraten een alkalische omgeving vereisen. Bovendien is de gedachte dat het eten van voedsel met verschillende spijsverteringssnelheden je spijsvertering kan overbelasten, waardoor het minder efficiënt wordt.
Tip: gooi je gezonde avondeten niet weg en bewaar dit in deze bakjes, zodat je de volgende dag een voedzame en heerlijke lunch hebt! Ik doe dat zelf ook altijd en het zorgt er toch voor dat je de nodige vitamines naar binnen krijgt. Ik vind deze bakjes heel fijn omdat ze niet lekken en BPA vrij zijn (wat helaas vaak bij andere bakjes wel het geval is).
Maar werken voedselcombinaties dan ook echt?
Volgens geregistreerd diëtist Tamara Duker Freuman niet. ‘’De redenen die worden gebruikt om te pleiten voor het combineren van voedsel, weerspiegelen een diep misverstand over de fundamentele biochemie en fysiologie van de menselijke spijsvertering en over de pseudo-wetenschap.’’ Ofwel: ze zijn gebaseerd op een grove onderschatting van het vermogen van ons spijsverteringsstelstel om te multitasken.
De wetenschap rondom voedselcombinaties en gewichtsverlies is ook onduidelijk. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Obesity onderzocht twee groepen zwaarlijvige patiënten. De ene groep at een traditioneel dieet, terwijl de andere groep dezelfde hoeveelheid calorieën en eiwitten at in maaltijden die gebaseerd waren op de principes van food combining. Na 6 weken vonden onderzoekers geen verschil in de hoeveelheid verloren gewicht.
Als je spijsverteringsproblemen hebt is het het beste om met een dokter of homeopaat de oorzaak hiervan vast te leggen. Wellicht ben je overgevoelig voor bepaalde bestanddelen maar is food combining an sich niet het probleem. Maar je moet uiteraard heel goed kijken wat voor je werkt, luister en voel je eigen lichaam goed. Als je helemaal nergens last van hebt kun je al helemaal die lekkere oatmeal pap met alles erop en eraan blijven verorberen.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
28 oktober 2014
Eetdagboek review
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
18 augustus 2015
Slanke salade
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
17 oktober 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –