Meer dan 55 ziekten zijn gelinkt aan gluten (het eiwit wat voorkomt in tarwe, rogge en gerst). Echter wordt naar schatting bij zo’n 95% van de mensen de glutenintolerantie of coeliakie niet geconstateerd. Maar dat wil dus niet zeggen dat iedereen even goed reageert op gluten. Als je last hebt van onderstaande symptomen kan dit heel goed betekenen dat dit niet ideaal is voor jou.
- Spijsverteringsproblemen, zoals: gas, een opgeblazen gevoel, diarree maar ook obstipatie. Vooral kinderen krijgen te maken met constipatie als zij gluten niet goed verdragen.
- Keratosis Pilaris, beter bekend als kippenvel op de achterkant van je armen. Dit is meestal het gevolg van een tekort aan vetzuren en een vitamine A tekort. Wat weer komt door beschadigde darmen door het eten van gluten.
- Vermoeidheid of brain fog.
- Een diagnostisering van een auto-immuunziekte zoals Hashimoto, artritis, colitis ulcerosa, psoriasis of sclerodermie.
- Neurologische symptomen zoals duizeligheid of je uit balans voelen.
- Hormoon onbalans zoals PMS, PCOS, of onverklaarbare onvruchtbaarheid.
- Migraine of hoofdpijn.
- De diagnose van chronische vermoeidheid of fibromyalgie. Dit betekent eigenlijk dat er geen exacte verklaring kan worden vastgesteld voor de vermoeidheid of pijn.
- Laaggradige ontstekingen, zwellingen, pijn in gewrichten (vingers, knieën of heupen).
- Moodswings zoals angst, depressieve gevoelens en ADD.
Hoe kom ik erachter of ik intolerant ben voor gluten?
Je kunt dit zelf makkelijk testen door een eliminatiedieet te doen. Eet bijvoorbeeld 2 tot 3 weken helemaal geen gluten en kijk hoe je je voelt. Je kunt ze hierna herintroduceren en bekijken hoe je je dan voelt. Houd er rekening mee dat het soms erg lang duurt voordat de gluten volledig uit ons systeem weg zijn. Des te langer je gluten elimineert wellicht des te beter! Twijfel je nog steeds over of gluten een boosdoener zijn voor jou? Ga op verder onderzoek uit met een voedingsdeskundige.
LEES OOK: Dit zijn de 5 dingen die gebeuren als je direct na het opstaan een glas water drinkt.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
29 september 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –