Krijg jij na het drinken van een rood wijntje ook rode wangen? Dit is goed mogelijk, aangezien wijn een van de meest voorkomende oorzaken van een histamine intolerantie is. In dit artikel lees je over de functie van histamine, wat intolerantie hiervoor is en wat je hieraan kunt doen.
Wat is histamine?
Heb je wel eens van histamine gehoord? Dit is een zogenaamde biogene amine die in het lichaam wordt aangemaakt. Deze biogene amine komt echter ook in onze voeding voor. Biogene aminen zijn stoffen van het zenuwstelsel. Zij beïnvloeden bijvoorbeeld de spijsvertering, de bloedsomloop en ademhaling. Histamine is één van de bekendste biogene aminen en heeft vele functies.
De functie van histamine
Histamine heeft veel verschillende effecten op het lichaam. Waarschijnlijk ben je wel bekend met één van de symptomen, maar weet je ook dat dit veroorzaakt wordt door histamine? De functies van histamine zijn:
- Regelen van de slaap-waak- cyclus. Je slaap wordt verstoord als je gevoelig voor
bent histamine. Histamine hoort ’s avonds laag te zijn - Productie van maagzuur en het speelt een rol bij het regelen van je hartritme
- Reguleren van de doorbloeding in het lichaam, dus ook het vasthouden van vocht
- Histamine heeft een functie als neurotransmitter (communicatie stof) in het centrale
zenuwstelsel
Ben jij histamine intolerant?
Histamine is nodig voor het lichaam, maar je kan ook intolerant worden voor deze stof. Een histamine intolerantie gaat gepaard met dezelfde symptomen als een allergische reactie. De volgende klachten kunnen veroorzaakt worden door een te veel aan histamine in het lichaam:
- Hoofdpijn of migraine.
- Eczeem, jeuk of rode vlekken op de huid.
- Ademhalingsklachten, zoals benauwdheid, verkoudheid of een loopneus.
- Maag-darmklachten, zoals brandend maagzuur, diaree of maag- darmkrampen.
- Hartklachten, zoals ritmestoornissen.
- Branderig gevoel van mond of keel, of een gezwollen tong.
Een leuk weetje over histamine intolerantie
Niet iedereen is even gevoelig voor histamine. Je kan al geboren zijn met een hoger histamine gehalte. Mogelijke kenmerken van een hoog histamine-gehalte bij geboorte zijn: een snel metabolisme hebt, slank van postuur en licht slapen. Ook gaat het om veel speeksel en traanvocht, snel slijmvorming, een gevoelige huid, snel spierkramp en een lage bloeddruk.
Welke voeding je beter kunt vermijden.
Als je gevoelig bent voor histamine, dan kan je de volgende voedingsmiddelen beter vermijden:
- Vlees: gerookt vlees, lever, varkensvlees, rauwe, droge worstsoorten, bedorven vlees.
- Vis: haring, makreel, sardine, tonijn, sardienen, gerookte vis, visconserven, schaaldieren.
- Fruit: banaan, rode pruimen, peren, sinaasappel, aardbeien, gedroogd fruit, druiven.
- Groenten: zuurkool, tomaten, spinazie, avocado, aubergine.
- Melkproducten: belegen en oude kaas soorten, schimmelkazen, blauwaderkazen.
- Drank: rode wijn, bier, likeuren, champagne.
- Diversen: chocolade, noten, nougat, bakkersgist, gistextract, marmite, miso, sojasaus.
Voedselintolerantie of allergie
Intoleranties en allergieën komen heel vaak voor. Weet jij wat het verschil is? Wij schreven een artikel over het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
31 maart 2015
Gifvrij eten
9 april 2014
Ontzuren met thee
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
1 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –