Krijg jij na het drinken van een rood wijntje ook rode wangen? Dit is goed mogelijk, aangezien wijn een van de meest voorkomende oorzaken van een histamine intolerantie is. In dit artikel lees je over de functie van histamine, wat intolerantie hiervoor is en wat je hieraan kunt doen.

Wat is histamine?

Heb je wel eens van histamine gehoord? Dit is een zogenaamde biogene amine die in het lichaam wordt aangemaakt. Deze biogene amine komt echter ook in onze voeding voor. Biogene aminen zijn stoffen van het zenuwstelsel. Zij beïnvloeden bijvoorbeeld de spijsvertering, de bloedsomloop en ademhaling. Histamine is één van de bekendste biogene aminen en heeft vele functies.

De functie van histamine

Histamine heeft veel verschillende effecten op het lichaam. Waarschijnlijk ben je wel bekend met één van de symptomen, maar weet je ook dat dit veroorzaakt wordt door histamine? De functies van histamine zijn:

  • Regelen van de slaap-waak- cyclus. Je slaap wordt verstoord als je gevoelig voor
    bent histamine. Histamine hoort ’s avonds laag te zijn
  • Productie van maagzuur en het speelt een rol bij het regelen van je hartritme
  • Reguleren van de doorbloeding in het lichaam, dus ook het vasthouden van vocht
  • Histamine heeft een functie als neurotransmitter (communicatie stof) in het centrale
    zenuwstelsel

Ben jij histamine intolerant?

Histamine is nodig voor het lichaam, maar je kan ook intolerant worden voor deze stof. Een histamine intolerantie gaat gepaard met dezelfde symptomen als een allergische reactie. De volgende klachten kunnen veroorzaakt worden door een te veel aan histamine in het lichaam:

  • Hoofdpijn of migraine.
  • Eczeem, jeuk of rode vlekken op de huid.
  • Ademhalingsklachten, zoals benauwdheid, verkoudheid of een loopneus.
  • Maag-darmklachten, zoals brandend maagzuur, diaree of maag- darmkrampen.
  • Hartklachten, zoals ritmestoornissen.
  • Branderig gevoel van mond of keel, of een gezwollen tong.

Een leuk weetje over histamine intolerantie

Niet iedereen is even gevoelig voor histamine. Je kan al geboren zijn met een hoger histamine gehalte. Mogelijke kenmerken van een hoog histamine-gehalte bij geboorte zijn: een snel metabolisme hebt, slank van postuur en licht slapen. Ook gaat het om veel speeksel en traanvocht, snel slijmvorming, een gevoelige huid, snel spierkramp en een lage bloeddruk.

Welke voeding je beter kunt vermijden.

Als je gevoelig bent voor histamine, dan kan je de volgende voedingsmiddelen beter vermijden:

  • Vlees: gerookt vlees, lever, varkensvlees, rauwe, droge worstsoorten, bedorven vlees.
  • Vis: haring, makreel, sardine, tonijn, sardienen, gerookte vis, visconserven, schaaldieren.
  • Fruit: banaan, rode pruimen, peren, sinaasappel, aardbeien, gedroogd fruit, druiven.
  • Groenten: zuurkool, tomaten, spinazie, avocado, aubergine.
  • Melkproducten: belegen en oude kaas soorten, schimmelkazen, blauwaderkazen.
  • Drank: rode wijn, bier, likeuren, champagne.
  • Diversen: chocolade, noten, nougat, bakkersgist, gistextract, marmite, miso, sojasaus.

Voedselintolerantie of allergie

Intoleranties en allergieën komen heel vaak voor. Weet jij wat het verschil is? Wij schreven een artikel over het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie.