Het is duidelijk: het eten van tegenwoordig is anders dan vroeger. Onze grootouders zouden veel van het voedsel dat in de supermarkt ligt niet eens herkennen. Er is wel iets dat heel constant is gebleven: het gebruik van kruiden en planten! Een kruidentuin voor je lichaam dus. Kruiden en planten maken niet alleen een gerecht lekker, ze geven ook je gezondheid een mega boost. Kruiden zijn een ondergewaardeerd wapen dat ingezet kan worden tegen het bestrijden van chronische ziektes.

Vitamine C

Mensen zijn biochemisch aangetrokken tot bepaalde smaken, zoals bijen tot nectar. Dieren kunnen hun eigen vitamine C aanmaken, wij mensen niet. Onze ‘craving’ naar suiker is eigenlijk een manier van de natuur om ons voedsel te laten eten dat veel vitamine C bevat zoals zoet fruit. Er zitten veel voordelen aan kruiden en planten. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

Knoflook

Knoflook is een van de beste medicijnen aller tijden. Kijk voor meer informatie over knoflook HIER 

Peterselie

Supergezond! Het geneest oorontsteking, diarree en bloedarmoede. Er zijn tientallen ziektes die peterselie bestrijdt. Het zit vol met ijzer; meer dan spinazie. Peterselie wordt al duizenden jaren als geneeskruid gebruikt; pas sinds enkele honderden jaren ziet men ook de culinaire waarde van peterselie in.

Rozemarijn

Rozemarijn is goed voor je huid, omdat dit zeer sterke antioxidant-eigenschappen heeft. Daarnaast werkt rozemarijn koortsverlagend. Het gaat spierpijn en reumatische pijnen tegen. De opeenhopingen van gifstoffen en vrije radicalen die hiervoor verantwoordelijk zijn worden sneller uitgeschakeld als je vaak rozemarijn eet of drinkt. Ook werkt rozemarijn goed tegen maagkrampen en andere spijsverteringsproblemen

Salie

Salie is kalmerend, werkt bij verkoudheid, hoest, astma, insectenbeten, zenuwzwakte, uitblijvende menstruatie, steriliteit, het stimuleren van de spijsvertering en het uitdrijven van gasvorming. Je kunt het dus maar beter in huis hebben!

Tijm

Tijm werkt ontsmettend en slijmverdunnend: daarom is het een goed middel tegen infecties van de luchtwegen. Als je verkouden bent en je moet veel hoesten, is een thee gemaakt van tijm een prima medicijn!

Oregano

Oregano staat bol van de antioxidanten. Er zit thymol in, een zuur dat ook in tijm voorkomt en rozemarijnzuur, wat uiteraard in rozemarijn ook zit. Dit zijn beide stoffen met een antiseptische werking. Het gaat schadelijke bacteriën te lijf en vrije radicalen. Hierdoor is oregano een ware boost voor je immuunsysteem.

Kaneel

Kaneel is te gebruiken bij diarree, gevoelige darmen, hoesten, verkoudheid en koorts, tegen vermoeidheid en kouwelijkheid ten gevolge van ziekte en/of spanningen. Kaneel heeft een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau dat weer in verband staat met de vet en spiercellen.

Gember

Gember helpt tegen misselijkheid, zeker bij zwangere vrouwen. Ook bestrijdt het spierpijn en kan het menstruatiepijn verlichten.

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten