Misschien heb je wel het idee bij diepvriesfruit dat het onnatuurlijke processen zijn en simpel in een doosje of zak in de vriezer liggen. Of misschien denk je dat er in diepvries fruit minder vitamines en voedingsstoffen zitten. Het is allebei niet waar. Als het gaat om de productie, is diepvries beter en alle voedingsstoffen blijven behouden.
Vers fruit heeft maar een beperkte levensduur
Vaak denken we er niet bij na als we fruit kopen in de supermarkt. Het heeft al een hele weg afgelegd voordat het in de supermarkt komt te liggen. Het meeste fruit wordt al geplukt voordat het de kans heeft gekregen om te rijpen. Voeg daaraan het transport naar het magazijn en de lange opslag toe. Je snapt dus dat het fruit in de supermarkt niet altijd lang meer houdbaar is. Wanneer de klant het koopt, zal het ook nog even op de fruitschaal blijven liggen.
Invriezen behoudt de rijpheid
Fruit en groenten dat wordt ingevroren, wordt geplukt en bewaard op het hoogtepunt van rijpheid, wanneer het dus de meeste voedingsstoffen heeft. Het invriezen zal de vitamines dus behouden. Wetenschappers van de Universiteit van Chester ondervonden dit in een studie waarbij ze de voedingswaarden op verschillende levels van fruit uit de koelkast en bevroren fruit hadden gemeten. Ze vonden meer voedingsstoffen in de bevroren monsters van broccoli tot aan bosbessen. In twee op de drie bevroren fruit en groenten vonden ze hogere levels aan antioxidanten.
Het te vroeg plukken van fruit heeft minder voedingsstoffen
Wanneer fruit te vroeg geplukt wordt, heeft het minder tijd gehad om te ontwikkelen tot een volledig stuk fruit met alle vitamines en mineralen. Het zal daarna wel normale tekenen van rijping laten zien, maar het zal nooit de maximale voedingswaarden meer halen.
Diepvriesfruit is altijd in het seizoen
Bevroren fruit is rijp, voedzaam en smakelijk en is het hele jaar verkrijgbaar. Als je in de winter zin hebt in zomerfruit, kun je dat altijd bevroren kopen en andersom. Of als je een lekkere smoothie (bijvoorbeeld deze) wil maken met jou favoriete fruit, kun je die altijd maken, want ze zijn altijd bevroren verkrijgbaar.
Diepvriesfruit maakt het gezond eten makkelijker
Er wordt weleens gezegd dat een gezonde levensstijl veel tijd en energie kost. Je moet veel voorbereiden bijvoorbeeld. Met bevroren fruit hoeft dat niet meer. Een studie wees uit dat werkende vrouwen minder dan een uur per dag besteden aan het voorbereiden, serveren, het eten en opruimen van de maaltijd. Het hebben van bevroren fruit kost minder tijd, omdat je het niet hoeft te wassen, schillen, snijden en zoals je nu weet, geeft het je het maximaal haalbare aantal voedingsstoffen die je nodig hebt. Je kunt een doosje of zak uit de supermarkt kopen, maar je kunt ook een banaan in stukjes snijden en in een zakje in de vriezer stoppen.
Dus welk soort diepvriesfruit doe jij in je groene smoothie morgenochtend?
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Doe hier nog meer inspiratie op voor heerlijke ontbijt smoothies!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
1 april 2015
Saoto soep
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
29 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –