Misschien heb je wel het idee bij diepvriesfruit dat het onnatuurlijke processen zijn en simpel in een doosje of zak in de vriezer liggen. Of misschien denk je dat er in diepvries fruit minder vitamines en voedingsstoffen zitten. Het is allebei niet waar. Als het gaat om de productie, is diepvries beter en alle voedingsstoffen blijven behouden.

Vers fruit heeft maar een beperkte levensduur

Vaak denken we er niet bij na als we fruit kopen in de supermarkt. Het heeft al een hele weg afgelegd voordat het in de supermarkt komt te liggen. Het meeste fruit wordt al geplukt voordat het de kans heeft gekregen om te rijpen. Voeg daaraan het transport naar het magazijn en de lange opslag toe. Je snapt dus dat het fruit in de supermarkt niet altijd lang meer houdbaar is. Wanneer de klant het koopt, zal het ook nog even op de fruitschaal blijven liggen.

Invriezen behoudt de rijpheid

Fruit en groenten dat wordt ingevroren, wordt geplukt en bewaard op het hoogtepunt van rijpheid, wanneer het dus de meeste voedingsstoffen heeft. Het invriezen zal de vitamines dus behouden. Wetenschappers van de Universiteit van Chester ondervonden dit in een studie waarbij ze de voedingswaarden op verschillende levels van fruit uit de koelkast en bevroren fruit hadden gemeten. Ze vonden meer voedingsstoffen in de bevroren monsters van broccoli tot aan bosbessen. In twee op de drie bevroren fruit en groenten vonden ze hogere levels aan antioxidanten.

Het te vroeg plukken van fruit heeft minder voedingsstoffen

Wanneer fruit te vroeg geplukt wordt, heeft het minder tijd gehad om te ontwikkelen tot een volledig stuk fruit met alle vitamines en mineralen. Het zal daarna wel normale tekenen van rijping laten zien, maar het zal nooit de maximale voedingswaarden meer halen.

Diepvriesfruit is altijd in het seizoen

Bevroren fruit is rijp, voedzaam en smakelijk en is het hele jaar verkrijgbaar. Als je in de winter zin hebt in zomerfruit, kun je dat altijd bevroren kopen en andersom. Of als je een lekkere smoothie (bijvoorbeeld deze) wil maken met jou favoriete fruit, kun je die altijd maken, want ze zijn altijd bevroren verkrijgbaar.

Diepvriesfruit maakt het gezond eten makkelijker

Er wordt weleens gezegd dat een gezonde levensstijl veel tijd en energie kost. Je moet veel voorbereiden bijvoorbeeld. Met bevroren fruit hoeft dat niet meer. Een studie wees uit dat werkende vrouwen minder dan een uur per dag besteden aan het voorbereiden, serveren, het eten en opruimen van de maaltijd. Het hebben van bevroren fruit kost minder tijd, omdat je het niet hoeft te wassen, schillen, snijden en zoals je nu weet, geeft het je het maximaal haalbare aantal voedingsstoffen die je nodig hebt. Je kunt een doosje of zak uit de supermarkt kopen, maar je kunt ook een banaan in stukjes snijden en in een zakje in de vriezer stoppen.

Dus welk soort diepvriesfruit doe jij in je groene smoothie morgenochtend?

Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE

Doe hier nog meer inspiratie op voor heerlijke ontbijt smoothies!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten