Misschien heb je wel het idee bij diepvriesfruit dat het onnatuurlijke processen zijn en simpel in een doosje of zak in de vriezer liggen. Of misschien denk je dat er in diepvries fruit minder vitamines en voedingsstoffen zitten. Het is allebei niet waar. Als het gaat om de productie, is diepvries beter en alle voedingsstoffen blijven behouden.
Vers fruit heeft maar een beperkte levensduur
Vaak denken we er niet bij na als we fruit kopen in de supermarkt. Het heeft al een hele weg afgelegd voordat het in de supermarkt komt te liggen. Het meeste fruit wordt al geplukt voordat het de kans heeft gekregen om te rijpen. Voeg daaraan het transport naar het magazijn en de lange opslag toe. Je snapt dus dat het fruit in de supermarkt niet altijd lang meer houdbaar is. Wanneer de klant het koopt, zal het ook nog even op de fruitschaal blijven liggen.
Invriezen behoudt de rijpheid
Fruit en groenten dat wordt ingevroren, wordt geplukt en bewaard op het hoogtepunt van rijpheid, wanneer het dus de meeste voedingsstoffen heeft. Het invriezen zal de vitamines dus behouden. Wetenschappers van de Universiteit van Chester ondervonden dit in een studie waarbij ze de voedingswaarden op verschillende levels van fruit uit de koelkast en bevroren fruit hadden gemeten. Ze vonden meer voedingsstoffen in de bevroren monsters van broccoli tot aan bosbessen. In twee op de drie bevroren fruit en groenten vonden ze hogere levels aan antioxidanten.
Het te vroeg plukken van fruit heeft minder voedingsstoffen
Wanneer fruit te vroeg geplukt wordt, heeft het minder tijd gehad om te ontwikkelen tot een volledig stuk fruit met alle vitamines en mineralen. Het zal daarna wel normale tekenen van rijping laten zien, maar het zal nooit de maximale voedingswaarden meer halen.
Diepvriesfruit is altijd in het seizoen
Bevroren fruit is rijp, voedzaam en smakelijk en is het hele jaar verkrijgbaar. Als je in de winter zin hebt in zomerfruit, kun je dat altijd bevroren kopen en andersom. Of als je een lekkere smoothie (bijvoorbeeld deze) wil maken met jou favoriete fruit, kun je die altijd maken, want ze zijn altijd bevroren verkrijgbaar.
Diepvriesfruit maakt het gezond eten makkelijker
Er wordt weleens gezegd dat een gezonde levensstijl veel tijd en energie kost. Je moet veel voorbereiden bijvoorbeeld. Met bevroren fruit hoeft dat niet meer. Een studie wees uit dat werkende vrouwen minder dan een uur per dag besteden aan het voorbereiden, serveren, het eten en opruimen van de maaltijd. Het hebben van bevroren fruit kost minder tijd, omdat je het niet hoeft te wassen, schillen, snijden en zoals je nu weet, geeft het je het maximaal haalbare aantal voedingsstoffen die je nodig hebt. Je kunt een doosje of zak uit de supermarkt kopen, maar je kunt ook een banaan in stukjes snijden en in een zakje in de vriezer stoppen.
Dus welk soort diepvriesfruit doe jij in je groene smoothie morgenochtend?
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Doe hier nog meer inspiratie op voor heerlijke ontbijt smoothies!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
21 augustus 2017
Avocado risotto
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
3 december 2015
Ontgif je groenten
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
17 maart 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –