Misschien heb je wel het idee bij diepvriesfruit dat het onnatuurlijke processen zijn en simpel in een doosje of zak in de vriezer liggen. Of misschien denk je dat er in diepvries fruit minder vitamines en voedingsstoffen zitten. Het is allebei niet waar. Als het gaat om de productie, is diepvries beter en alle voedingsstoffen blijven behouden.
Vers fruit heeft maar een beperkte levensduur
Vaak denken we er niet bij na als we fruit kopen in de supermarkt. Het heeft al een hele weg afgelegd voordat het in de supermarkt komt te liggen. Het meeste fruit wordt al geplukt voordat het de kans heeft gekregen om te rijpen. Voeg daaraan het transport naar het magazijn en de lange opslag toe. Je snapt dus dat het fruit in de supermarkt niet altijd lang meer houdbaar is. Wanneer de klant het koopt, zal het ook nog even op de fruitschaal blijven liggen.
Invriezen behoudt de rijpheid
Fruit en groenten dat wordt ingevroren, wordt geplukt en bewaard op het hoogtepunt van rijpheid, wanneer het dus de meeste voedingsstoffen heeft. Het invriezen zal de vitamines dus behouden. Wetenschappers van de Universiteit van Chester ondervonden dit in een studie waarbij ze de voedingswaarden op verschillende levels van fruit uit de koelkast en bevroren fruit hadden gemeten. Ze vonden meer voedingsstoffen in de bevroren monsters van broccoli tot aan bosbessen. In twee op de drie bevroren fruit en groenten vonden ze hogere levels aan antioxidanten.
Het te vroeg plukken van fruit heeft minder voedingsstoffen
Wanneer fruit te vroeg geplukt wordt, heeft het minder tijd gehad om te ontwikkelen tot een volledig stuk fruit met alle vitamines en mineralen. Het zal daarna wel normale tekenen van rijping laten zien, maar het zal nooit de maximale voedingswaarden meer halen.
Diepvriesfruit is altijd in het seizoen
Bevroren fruit is rijp, voedzaam en smakelijk en is het hele jaar verkrijgbaar. Als je in de winter zin hebt in zomerfruit, kun je dat altijd bevroren kopen en andersom. Of als je een lekkere smoothie (bijvoorbeeld deze) wil maken met jou favoriete fruit, kun je die altijd maken, want ze zijn altijd bevroren verkrijgbaar.
Diepvriesfruit maakt het gezond eten makkelijker
Er wordt weleens gezegd dat een gezonde levensstijl veel tijd en energie kost. Je moet veel voorbereiden bijvoorbeeld. Met bevroren fruit hoeft dat niet meer. Een studie wees uit dat werkende vrouwen minder dan een uur per dag besteden aan het voorbereiden, serveren, het eten en opruimen van de maaltijd. Het hebben van bevroren fruit kost minder tijd, omdat je het niet hoeft te wassen, schillen, snijden en zoals je nu weet, geeft het je het maximaal haalbare aantal voedingsstoffen die je nodig hebt. Je kunt een doosje of zak uit de supermarkt kopen, maar je kunt ook een banaan in stukjes snijden en in een zakje in de vriezer stoppen.
Dus welk soort diepvriesfruit doe jij in je groene smoothie morgenochtend?
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Doe hier nog meer inspiratie op voor heerlijke ontbijt smoothies!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
29 december 2017
De anti-kater pil
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
13 maart 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –