We gebruiken onze koelkast iedere dag meerdere keren. Met het blote oog kunnen we het niet waarnemen maar er bevinden zich vele microscopisch kleine schimmels en bacteriën in onze koelkast. Ze varen wel bij het gebrek aan licht, het vocht en de temperatuur. Zodra schimmels en bacteriën aanwezig zijn, zijn ze moeilijk te verwijderen.
Schimmels en bacteriën kunnen ons ziek maken omdat ze op onze voeding terecht komen. Met de juiste temperatuur verkleinen we het risico: de koelkast dient een maximale temperatuur van 4 graden Celsius te hebben. Voor de vriezer is dat -18 graden Celsius of kouder.
Hoe maken we de koelkast goed schoon?
Haal alles uit je koelkast. Maak hem schoon van boven naar beneden met vers citroensap of azijn gemengd met water om de schimmels te doden. Je kunt dit mengsel in een spuitfles doen. Als je klaar bent kun je nog een keer schoonmaken met water en zeep en eventueel wat druppels etherische olie toevoegen. Let erop dat je ieder deel van de koelkast goed schoonmaakt, ook in de aparte vakjes etc. Zorg dat alles goed droog is voordat je de producten terug stopt. Doe hierna hetzelfde met de vriezer.
Bekijk goed wat je allemaal in de koelkast hebt staan en wat je kunt weggooien. Restjes eten zijn slechts een paar dagen houdbaar. Bedenk dat de kou in je koelkast het proces van bederven slechts vertraagt en het niet volledig tegengaat.
En de vriezer?
Ook je vriezer moet met enige regelmaat goed schoongemaakt worden (aangeraden wordt 1x per kwartaal). Regelmatig ontdooien voorkomt een hoge energierekening (een extra ijslaagje zorgt al voor extra energieverbruik) en zorgt ook dat schadelijke bacteriën en schimmels niet in het ijs kunnen groeien. Als je de vriezer alleen schoon wil maken en niet helemaal wilt ontdooien, zorg dan dat je het klusje binnen 10 minuten klaart om te voorkomen dat de temperatuur in de vriezer te hoog wordt.
Nog wat tips:
- Gebruik afsluitbare glazen opbergschalen, deze zijn hygiënisch
- Als je iets uit de koelkast haalt, stop het dan meteen na gebruik terug.
- Laat bederfelijk eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
- Zet vlees en vis onderin de koelkast; hier is de temperatuur lager en er kunnen geen sappen naar beneden lekken.
- Groenten en fruit gedijen het best in de groentenla; hier is de temperatuur over het algemeen iets hoger wat voorkomt dat de groenten en het fruit te koud worden.
- Als je eten over hebt laat het dan eerst afkoelen alvorens het in de koelkast te doen. Als je het te warm wegzet dan wordt de temperatuur in de koelkast hoger en bederft eten sneller.
- Heb je veel boodschappen die tegelijk in de koelkast moeten? Zet dan de temperatuur tijdelijk iets lager om alles sneller te koelen.
- Let in de winkel op de houdbaarheidsdatum. TGT (te gebruiken tot) betekent dat je het product niet na de genoemde datum moet gebruiken; THT (ten minste houdbaar tot) betekent dat je het nog wel kunt gebruiken na de genoemde datum maar houd wel goed in de gaten of het er nog fris uitziet en goed ruikt.
Aanbevolen houdbaarheid in de koelkast:
Rauwe eieren: 4 weken
Gekookte eieren: 1 week
Jonge kaas: 1 week
Oude kaas: 2 weken
Etensrestjes: 2 dagen
Boter: 2 weken
Halvarine/margarine: 4 weken
Melk/yoghurt: 4 dagen
Gemalen vlees: 1 dag
Vlees algemeen: 2 dagen
Vleeswaren: 4 dagen
Bladgroenten: 3 tot 5 dagen
Broccoli: 4 dagen
Komkommer: 1 week (mits verpakt anders korter)
Houdbaarheid in de vriezer:
Rauw rundvlees: 6 tot 12 maanden
Rauw gehakt: 2 tot 3 maanden
Rauwe kip: 9 maanden
Gemalen vlees: 2 tot 3 maanden
Gebakken en gebraden vlees: 3 maanden
Gesneden groenten: 3 maanden
Groenten als broccoli, aubergine, courgette, paprika, wortel: 12 maanden
Brood: 4 weken
Magere vis: 6 maanden
Vette vis: 3 maanden
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
12 september 2017
Recept: good for the brains food
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
6 september 2016
Keltisch zeezout
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
25 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –