We gebruiken onze koelkast iedere dag meerdere keren. Met het blote oog kunnen we het niet waarnemen maar er bevinden zich vele microscopisch kleine schimmels en bacteriën in onze koelkast. Ze varen wel bij het gebrek aan licht, het vocht en de temperatuur. Zodra schimmels en bacteriën aanwezig zijn, zijn ze moeilijk te verwijderen.
Schimmels en bacteriën kunnen ons ziek maken omdat ze op onze voeding terecht komen. Met de juiste temperatuur verkleinen we het risico: de koelkast dient een maximale temperatuur van 4 graden Celsius te hebben. Voor de vriezer is dat -18 graden Celsius of kouder.
Hoe maken we de koelkast goed schoon?
Haal alles uit je koelkast. Maak hem schoon van boven naar beneden met vers citroensap of azijn gemengd met water om de schimmels te doden. Je kunt dit mengsel in een spuitfles doen. Als je klaar bent kun je nog een keer schoonmaken met water en zeep en eventueel wat druppels etherische olie toevoegen. Let erop dat je ieder deel van de koelkast goed schoonmaakt, ook in de aparte vakjes etc. Zorg dat alles goed droog is voordat je de producten terug stopt. Doe hierna hetzelfde met de vriezer.
Bekijk goed wat je allemaal in de koelkast hebt staan en wat je kunt weggooien. Restjes eten zijn slechts een paar dagen houdbaar. Bedenk dat de kou in je koelkast het proces van bederven slechts vertraagt en het niet volledig tegengaat.
En de vriezer?
Ook je vriezer moet met enige regelmaat goed schoongemaakt worden (aangeraden wordt 1x per kwartaal). Regelmatig ontdooien voorkomt een hoge energierekening (een extra ijslaagje zorgt al voor extra energieverbruik) en zorgt ook dat schadelijke bacteriën en schimmels niet in het ijs kunnen groeien. Als je de vriezer alleen schoon wil maken en niet helemaal wilt ontdooien, zorg dan dat je het klusje binnen 10 minuten klaart om te voorkomen dat de temperatuur in de vriezer te hoog wordt.
Nog wat tips:
- Gebruik afsluitbare glazen opbergschalen, deze zijn hygiënisch
- Als je iets uit de koelkast haalt, stop het dan meteen na gebruik terug.
- Laat bederfelijk eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
- Zet vlees en vis onderin de koelkast; hier is de temperatuur lager en er kunnen geen sappen naar beneden lekken.
- Groenten en fruit gedijen het best in de groentenla; hier is de temperatuur over het algemeen iets hoger wat voorkomt dat de groenten en het fruit te koud worden.
- Als je eten over hebt laat het dan eerst afkoelen alvorens het in de koelkast te doen. Als je het te warm wegzet dan wordt de temperatuur in de koelkast hoger en bederft eten sneller.
- Heb je veel boodschappen die tegelijk in de koelkast moeten? Zet dan de temperatuur tijdelijk iets lager om alles sneller te koelen.
- Let in de winkel op de houdbaarheidsdatum. TGT (te gebruiken tot) betekent dat je het product niet na de genoemde datum moet gebruiken; THT (ten minste houdbaar tot) betekent dat je het nog wel kunt gebruiken na de genoemde datum maar houd wel goed in de gaten of het er nog fris uitziet en goed ruikt.
Aanbevolen houdbaarheid in de koelkast:
Rauwe eieren: 4 weken
Gekookte eieren: 1 week
Jonge kaas: 1 week
Oude kaas: 2 weken
Etensrestjes: 2 dagen
Boter: 2 weken
Halvarine/margarine: 4 weken
Melk/yoghurt: 4 dagen
Gemalen vlees: 1 dag
Vlees algemeen: 2 dagen
Vleeswaren: 4 dagen
Bladgroenten: 3 tot 5 dagen
Broccoli: 4 dagen
Komkommer: 1 week (mits verpakt anders korter)
Houdbaarheid in de vriezer:
Rauw rundvlees: 6 tot 12 maanden
Rauw gehakt: 2 tot 3 maanden
Rauwe kip: 9 maanden
Gemalen vlees: 2 tot 3 maanden
Gebakken en gebraden vlees: 3 maanden
Gesneden groenten: 3 maanden
Groenten als broccoli, aubergine, courgette, paprika, wortel: 12 maanden
Brood: 4 weken
Magere vis: 6 maanden
Vette vis: 3 maanden
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
15 februari 2017
FRIET
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
13 februari 2019
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed
Sabrina Stouten –