Onze levens zijn snel vol, we willen alles. Hoe meer we van onszelf vragen hoe groter de kans dat je jezelf met lekkere snacks en koffie-kicks er doorheen sleept. Suikers en cafeïne geven een korte kick, maar op de lange termijn put je je lichaam daar juist mee uit. Ik geef je graag tips hoe je je energieniveau op een gezonde manier op peil houdt.
Stabiele bloedsuikerspiegel
De grootste valkuil is om een gebrek aan energie aan te gaan vullen met suikers en koolhydraten. We weten wel dat suiker niet gezond is, maar realiseren ons vaak niet waar het allemaal in verstopt zit. De populaire smoothies in cafés bijvoorbeeld bevatten vaak voornamelijk zoet fruit. En ook gezond-ogende raw food taarten kunnen een suikerbom zijn als er veel dadels of andere gedroogde vruchten in zitten.
Na een snack of maaltijd met veel koolhydraten krijgen we even een kick door de grote hoeveelheden glucose in ons bloed, maar daarna volgt juist een dip doordat de glucosewaarden heel snel dalen door de hoge insuline-afgifte van ons lichaam. Op die manier belanden we in de vicieuze cirkel van energiedips en nieuwe snoepneigingen. Door minder koolhydraten te eten hou je je bloedsuikerspiegel stabiel en zorg je dat je zonder energie-dips de dag door kunt komen.
8 tips om energie-dips te voorkomen
- Probeer de hoeveelheid koolhydraten in je dieet te verminderen naar minder dan 50 % en eet in plaats daarvan veel gezonde vetten en eiwitten. Die geven je sneller een verzadigd gevoel en blijven langer energie geven.
- Kies voor een ontbijt met veel eiwitten en vetten en zo weinig mogelijk koolhydraten. Eiwitten geven je het langst een vol gevoel en helpen om ook de rest van de dag minder calorieën te eten. Goeie keuzes zijn chiazaden of eieren.
- Eet vooral trage koolhydraten bij je maaltijd zoals zoete aardappelen, noten en zaden, peulvruchten, quinoa en eventueel volkoren granen. De koolhydraten die in zetmeelrijke groenten zitten zoals bonen, zijn minder makkelijk verteerbaar. Een groter deel daarvan gaat onverteerd naar de darmen waardoor de suikers niet in het bloed komen.
- Vermijd tussendoortjes met veel suikers. Ook natuurlijke suikers zoals gedroogde vruchten kunnen je bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Kies liever voor eiwitrijke producten met veel vezels en gezonde vetten, bijvoorbeeld noten, avocado, kokos of een groene smoothie.
- Vruchtensappen bevatten ook veel suiker. Je hebt er meer aan om de hele vrucht te eten zodat je ook de vezels binnen krijgt. Kies om te drinken voor water, kokoswater of thee of combineer de vruchtensappen met bladgroenten om de opname van de suikers in je bloed af te remmen.
- Gebruik voedingsmiddelen die een stabiliserend effect hebben op je bloedsuikerspiegel: kaneel, appelciderazijn, rode peper, groene thee, rode wijn en açaibessen.
- Drink geen koffie na een vette maaltijd. Deze combinatie doet de bloedsuikerspiegel namelijk extra stijgen.
- Eet regelmatig omega 3 vetzuren. Die hebben een herstellende werking op je celmembranen, wat helpt om je cellen weer gevoeliger te maken voor insuline. De dierlijke omega 3 vetzuren DHA en EPA vind je vooral in vette vis (liefst wilde of biologisch gekweekt), in algen en zeewier en vlees van gras-gevoerde koeien. Voor het omega 3 vetzuur ALA kan je ook plantaardige bronnen gebruiken zoals chiazaden, lijnzaad en walnoten.
Tekst: Jesse van der Velde
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
17 december 2015
Strakke benen en billen?
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
13 oktober 2018
Sushi omelet
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
11 mei 2020
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –