Onze levens zijn snel vol, we willen alles. Hoe meer we van onszelf vragen hoe groter de kans dat je jezelf met lekkere snacks en koffie-kicks er doorheen sleept. Suikers en cafeïne geven een korte kick, maar op de lange termijn put je je lichaam daar juist mee uit. Ik geef je graag tips hoe je je energieniveau op een gezonde manier op peil houdt.
Stabiele bloedsuikerspiegel
De grootste valkuil is om een gebrek aan energie aan te gaan vullen met suikers en koolhydraten. We weten wel dat suiker niet gezond is, maar realiseren ons vaak niet waar het allemaal in verstopt zit. De populaire smoothies in cafés bijvoorbeeld bevatten vaak voornamelijk zoet fruit. En ook gezond-ogende raw food taarten kunnen een suikerbom zijn als er veel dadels of andere gedroogde vruchten in zitten.
Na een snack of maaltijd met veel koolhydraten krijgen we even een kick door de grote hoeveelheden glucose in ons bloed, maar daarna volgt juist een dip doordat de glucosewaarden heel snel dalen door de hoge insuline-afgifte van ons lichaam. Op die manier belanden we in de vicieuze cirkel van energiedips en nieuwe snoepneigingen. Door minder koolhydraten te eten hou je je bloedsuikerspiegel stabiel en zorg je dat je zonder energie-dips de dag door kunt komen.
8 tips om energie-dips te voorkomen
- Probeer de hoeveelheid koolhydraten in je dieet te verminderen naar minder dan 50 % en eet in plaats daarvan veel gezonde vetten en eiwitten. Die geven je sneller een verzadigd gevoel en blijven langer energie geven.
- Kies voor een ontbijt met veel eiwitten en vetten en zo weinig mogelijk koolhydraten. Eiwitten geven je het langst een vol gevoel en helpen om ook de rest van de dag minder calorieën te eten. Goeie keuzes zijn chiazaden of eieren.
- Eet vooral trage koolhydraten bij je maaltijd zoals zoete aardappelen, noten en zaden, peulvruchten, quinoa en eventueel volkoren granen. De koolhydraten die in zetmeelrijke groenten zitten zoals bonen, zijn minder makkelijk verteerbaar. Een groter deel daarvan gaat onverteerd naar de darmen waardoor de suikers niet in het bloed komen.
- Vermijd tussendoortjes met veel suikers. Ook natuurlijke suikers zoals gedroogde vruchten kunnen je bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Kies liever voor eiwitrijke producten met veel vezels en gezonde vetten, bijvoorbeeld noten, avocado, kokos of een groene smoothie.
- Vruchtensappen bevatten ook veel suiker. Je hebt er meer aan om de hele vrucht te eten zodat je ook de vezels binnen krijgt. Kies om te drinken voor water, kokoswater of thee of combineer de vruchtensappen met bladgroenten om de opname van de suikers in je bloed af te remmen.
- Gebruik voedingsmiddelen die een stabiliserend effect hebben op je bloedsuikerspiegel: kaneel, appelciderazijn, rode peper, groene thee, rode wijn en açaibessen.
- Drink geen koffie na een vette maaltijd. Deze combinatie doet de bloedsuikerspiegel namelijk extra stijgen.
- Eet regelmatig omega 3 vetzuren. Die hebben een herstellende werking op je celmembranen, wat helpt om je cellen weer gevoeliger te maken voor insuline. De dierlijke omega 3 vetzuren DHA en EPA vind je vooral in vette vis (liefst wilde of biologisch gekweekt), in algen en zeewier en vlees van gras-gevoerde koeien. Voor het omega 3 vetzuur ALA kan je ook plantaardige bronnen gebruiken zoals chiazaden, lijnzaad en walnoten.
Tekst: Jesse van der Velde
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
22 september 2015
Beste eitjes
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
1 april 2015
Saoto soep
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
3 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –