Orthomoleculair? Het is een bekende gezondheidstrend op voedingsgebied. Veel alternatief voedingstherapeuten zweren erbij. Maar wat houdt dat nu precies in en waar is het goed voor? Hieronder volgt een uitleg.
Wat is orthomoleculair eten?
De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling. De orthomoleculaire voeding gaat er vanuit dat veel van de gezondheidsproblemen te wijden is aan de darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk manifesteren. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.
Vrij vertaald betekent orthomoleculaire voeding dus: Opbouwende voeding voor alle lichaamscellen. Hierbij komt ook voornamelijk de voeding voor die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Orthomoleculair eten is dus goed voor mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben. Insulinepieken worden namelijk vermeden met een orthomoleculair voedingspatroon. Ook is orthomoleculair eten een manier om te ontdekken of er een voedingsallergie of intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel aanwezig is. Dit voedingsmiddel wordt dan (tijdelijk) weggelaten en er wordt een alternatief voedingsmiddel gezocht om zo te kijken of de gezondheid verbetert.
Betere alternatieven
Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken. Hieronder volgen voorbeelden van ons hedendaagse voedingspatroon naar een orthomoleculair voedingspatroon.
- Vervang koemelk door geitenzuivel
- Ban suiker uit
- Zorg dat er in iedere maaltijd eiwitten zitten, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Eet fruit pas ’s avonds na 8 uur, op een eerder tijdstip kan dit voor gisting zorgen in de darmflora
- Vermijd producten met nachtschadestof: (aubergine, aardappel, tomaat, aardbei, enz).
- Ban producten als: witte pasta, witte rijst, witbrood uit je voedingspatroon. Ook dit is suiker!
- Vervang gewoon brood door speltbrood.
- Drink ’s morgens eerst twee glazen lauw water voor je gaat ontbijten.
- Eet bij het ontbijt ook eens een stukje makreel of wat verse (koude) groente(soep).
- Vervang gewone aardappel eens door zoete aardappel
- Gebruik ontstekingsremmende middelen/kruiden, deze zorgen dat dat de PH waardes in het lichaam geneutraliseerd worden en blijven (Kurkuma, gember, tijm, salie, rozemarijn, oregano en mosterdzaad)
- Kook groenten kort en spoel ze af met koud water.
- Toch een beetje suiker gebruiken? Gebruik rietsuiker of honing ipv ‘witte’ bewerkte suiker.
- Bak in onverzadigd ossenvet of extra vierge olijfolie, gebruik echte ongezouten roomboter of bak en braad eens in kokosvet.
- Eet geen varkensvlees, maar rund, kip of vis.
- De nadruk ligt op extra jodium, selenium als spoorelementen en ook de belangrijke vitamines B11 en B12.
- Neem eiwitten voor en na het sporten voor het herstel van de spieren.
- Eet eens havermout als ontbijt. Dit is een onbewerkt graan.
- Gebruik weinig alcohol en geen suikerhoudende dranken.
- Vermijdt producten met toegevoegde suikers
Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een geheel andere levenswijze. De overgang naar orthomoleculair eten blijkt vaak lastig. Beter is het om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut orthomoleculaire voeding
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
17 december 2015
Strakke benen en billen?
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
16 november 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –