Orthomoleculair? Het is een bekende gezondheidstrend op voedingsgebied. Veel alternatief voedingstherapeuten zweren erbij. Maar wat houdt dat nu precies in en waar is het goed voor? Hieronder volgt een uitleg.
Wat is orthomoleculair eten?
De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling. De orthomoleculaire voeding gaat er vanuit dat veel van de gezondheidsproblemen te wijden is aan de darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk manifesteren. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.
Vrij vertaald betekent orthomoleculaire voeding dus: Opbouwende voeding voor alle lichaamscellen. Hierbij komt ook voornamelijk de voeding voor die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Orthomoleculair eten is dus goed voor mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben. Insulinepieken worden namelijk vermeden met een orthomoleculair voedingspatroon. Ook is orthomoleculair eten een manier om te ontdekken of er een voedingsallergie of intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel aanwezig is. Dit voedingsmiddel wordt dan (tijdelijk) weggelaten en er wordt een alternatief voedingsmiddel gezocht om zo te kijken of de gezondheid verbetert.
Betere alternatieven
Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken. Hieronder volgen voorbeelden van ons hedendaagse voedingspatroon naar een orthomoleculair voedingspatroon.
- Vervang koemelk door geitenzuivel
- Ban suiker uit
- Zorg dat er in iedere maaltijd eiwitten zitten, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Eet fruit pas ’s avonds na 8 uur, op een eerder tijdstip kan dit voor gisting zorgen in de darmflora
- Vermijd producten met nachtschadestof: (aubergine, aardappel, tomaat, aardbei, enz).
- Ban producten als: witte pasta, witte rijst, witbrood uit je voedingspatroon. Ook dit is suiker!
- Vervang gewoon brood door speltbrood.
- Drink ’s morgens eerst twee glazen lauw water voor je gaat ontbijten.
- Eet bij het ontbijt ook eens een stukje makreel of wat verse (koude) groente(soep).
- Vervang gewone aardappel eens door zoete aardappel
- Gebruik ontstekingsremmende middelen/kruiden, deze zorgen dat dat de PH waardes in het lichaam geneutraliseerd worden en blijven (Kurkuma, gember, tijm, salie, rozemarijn, oregano en mosterdzaad)
- Kook groenten kort en spoel ze af met koud water.
- Toch een beetje suiker gebruiken? Gebruik rietsuiker of honing ipv ‘witte’ bewerkte suiker.
- Bak in onverzadigd ossenvet of extra vierge olijfolie, gebruik echte ongezouten roomboter of bak en braad eens in kokosvet.
- Eet geen varkensvlees, maar rund, kip of vis.
- De nadruk ligt op extra jodium, selenium als spoorelementen en ook de belangrijke vitamines B11 en B12.
- Neem eiwitten voor en na het sporten voor het herstel van de spieren.
- Eet eens havermout als ontbijt. Dit is een onbewerkt graan.
- Gebruik weinig alcohol en geen suikerhoudende dranken.
- Vermijdt producten met toegevoegde suikers
Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een geheel andere levenswijze. De overgang naar orthomoleculair eten blijkt vaak lastig. Beter is het om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut orthomoleculaire voeding
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
9 augustus 2015
Herman over bonen
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
25 maart 2014
Presentatie coaching
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
20 juni 2016
3 x koffievervangers
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
4 oktober 2017
Help mij water drinken
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
25 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –