Orthomoleculair? Het is een bekende gezondheidstrend op voedingsgebied. Veel alternatief voedingstherapeuten zweren erbij. Maar wat houdt dat nu precies in en waar is het goed voor? Hieronder volgt een uitleg.
Wat is orthomoleculair eten?
De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling. De orthomoleculaire voeding gaat er vanuit dat veel van de gezondheidsproblemen te wijden is aan de darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk manifesteren. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.
Vrij vertaald betekent orthomoleculaire voeding dus: Opbouwende voeding voor alle lichaamscellen. Hierbij komt ook voornamelijk de voeding voor die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Orthomoleculair eten is dus goed voor mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben. Insulinepieken worden namelijk vermeden met een orthomoleculair voedingspatroon. Ook is orthomoleculair eten een manier om te ontdekken of er een voedingsallergie of intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel aanwezig is. Dit voedingsmiddel wordt dan (tijdelijk) weggelaten en er wordt een alternatief voedingsmiddel gezocht om zo te kijken of de gezondheid verbetert.
Betere alternatieven
Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken. Hieronder volgen voorbeelden van ons hedendaagse voedingspatroon naar een orthomoleculair voedingspatroon.
- Vervang koemelk door geitenzuivel
- Ban suiker uit
- Zorg dat er in iedere maaltijd eiwitten zitten, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Eet fruit pas ’s avonds na 8 uur, op een eerder tijdstip kan dit voor gisting zorgen in de darmflora
- Vermijd producten met nachtschadestof: (aubergine, aardappel, tomaat, aardbei, enz).
- Ban producten als: witte pasta, witte rijst, witbrood uit je voedingspatroon. Ook dit is suiker!
- Vervang gewoon brood door speltbrood.
- Drink ’s morgens eerst twee glazen lauw water voor je gaat ontbijten.
- Eet bij het ontbijt ook eens een stukje makreel of wat verse (koude) groente(soep).
- Vervang gewone aardappel eens door zoete aardappel
- Gebruik ontstekingsremmende middelen/kruiden, deze zorgen dat dat de PH waardes in het lichaam geneutraliseerd worden en blijven (Kurkuma, gember, tijm, salie, rozemarijn, oregano en mosterdzaad)
- Kook groenten kort en spoel ze af met koud water.
- Toch een beetje suiker gebruiken? Gebruik rietsuiker of honing ipv ‘witte’ bewerkte suiker.
- Bak in onverzadigd ossenvet of extra vierge olijfolie, gebruik echte ongezouten roomboter of bak en braad eens in kokosvet.
- Eet geen varkensvlees, maar rund, kip of vis.
- De nadruk ligt op extra jodium, selenium als spoorelementen en ook de belangrijke vitamines B11 en B12.
- Neem eiwitten voor en na het sporten voor het herstel van de spieren.
- Eet eens havermout als ontbijt. Dit is een onbewerkt graan.
- Gebruik weinig alcohol en geen suikerhoudende dranken.
- Vermijdt producten met toegevoegde suikers
Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een geheel andere levenswijze. De overgang naar orthomoleculair eten blijkt vaak lastig. Beter is het om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut orthomoleculaire voeding
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
14 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –