Orthomoleculair? Het is een bekende gezondheidstrend op voedingsgebied. Veel alternatief voedingstherapeuten zweren erbij. Maar wat houdt dat nu precies in en waar is het goed voor? Hieronder volgt een uitleg.
Wat is orthomoleculair eten?
De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling. De orthomoleculaire voeding gaat er vanuit dat veel van de gezondheidsproblemen te wijden is aan de darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk manifesteren. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.
Vrij vertaald betekent orthomoleculaire voeding dus: Opbouwende voeding voor alle lichaamscellen. Hierbij komt ook voornamelijk de voeding voor die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Orthomoleculair eten is dus goed voor mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben. Insulinepieken worden namelijk vermeden met een orthomoleculair voedingspatroon. Ook is orthomoleculair eten een manier om te ontdekken of er een voedingsallergie of intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel aanwezig is. Dit voedingsmiddel wordt dan (tijdelijk) weggelaten en er wordt een alternatief voedingsmiddel gezocht om zo te kijken of de gezondheid verbetert.
Betere alternatieven
Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken. Hieronder volgen voorbeelden van ons hedendaagse voedingspatroon naar een orthomoleculair voedingspatroon.
- Vervang koemelk door geitenzuivel
- Ban suiker uit
- Zorg dat er in iedere maaltijd eiwitten zitten, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Eet fruit pas ’s avonds na 8 uur, op een eerder tijdstip kan dit voor gisting zorgen in de darmflora
- Vermijd producten met nachtschadestof: (aubergine, aardappel, tomaat, aardbei, enz).
- Ban producten als: witte pasta, witte rijst, witbrood uit je voedingspatroon. Ook dit is suiker!
- Vervang gewoon brood door speltbrood.
- Drink ’s morgens eerst twee glazen lauw water voor je gaat ontbijten.
- Eet bij het ontbijt ook eens een stukje makreel of wat verse (koude) groente(soep).
- Vervang gewone aardappel eens door zoete aardappel
- Gebruik ontstekingsremmende middelen/kruiden, deze zorgen dat dat de PH waardes in het lichaam geneutraliseerd worden en blijven (Kurkuma, gember, tijm, salie, rozemarijn, oregano en mosterdzaad)
- Kook groenten kort en spoel ze af met koud water.
- Toch een beetje suiker gebruiken? Gebruik rietsuiker of honing ipv ‘witte’ bewerkte suiker.
- Bak in onverzadigd ossenvet of extra vierge olijfolie, gebruik echte ongezouten roomboter of bak en braad eens in kokosvet.
- Eet geen varkensvlees, maar rund, kip of vis.
- De nadruk ligt op extra jodium, selenium als spoorelementen en ook de belangrijke vitamines B11 en B12.
- Neem eiwitten voor en na het sporten voor het herstel van de spieren.
- Eet eens havermout als ontbijt. Dit is een onbewerkt graan.
- Gebruik weinig alcohol en geen suikerhoudende dranken.
- Vermijdt producten met toegevoegde suikers
Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een geheel andere levenswijze. De overgang naar orthomoleculair eten blijkt vaak lastig. Beter is het om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut orthomoleculaire voeding
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
22 september 2015
Beste eitjes
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
13 augustus 2015
Homemade Hummus
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
1 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –