Start je dag met bewegen. Dit is niet alleen belangrijk voor een fit lichaam en een energieke dag, ook je mond heeft voordeel van beweging. En dan heb ik het niet over het bewegen van je kaakspieren ….

“Bewegen voor een gezonde mond” heeft waarschijnlijk wel wat uitleg nodig.

Verbetering van de insulinehuishouding

Bewegen heeft verschillende voordelen voor onze gezondheid. Een heel belangrijk voordeel is het effect op de insulinehuishouding. Bewegen remt ontstekingen die veroorzaakt kunnen worden door een verstoring in de insulinestofwisseling.

Insuline is een soort superhormoon dat andere belangrijke celfuncties beïnvloedt. Het hormoon zorgt er voor dat glucose de cel in kan om ons energie te geven en het is ook nodig voor spieropbouw. Cellen kunnen echter ongevoelig worden voor insuline, ze worden dan insulineresistent. Insulineresistentie zorgt er voor dat glucose uit het bloed niet voldoende opgenomen wordt in de cellen. Het wordt dan opgeslagen als vet rondom onze organen, deze vervetting geeft een ontstekingsreactie.

Bewegen voor een gezonde mond

Voor een goede gezondheid van de mond en dan met name het tandvlees is het erg belangrijk dat er zo min mogelijk ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn. Een verhoogd ontstekingsniveau draagt bij aan het ontstaan van andere complicaties, waaronder parodontitis. Parodontitis in een ontstekingsziekte van het tandvlees en kaakbot. Deze ontsteking breidt zich sneller uit op het moment dat er sprake is van insulineresistentie. Daarnaast is herstel van deze chronische aandoening vertraagd. Verlaging van het ontstekingsniveau en het verbeteren van de insuline gevoeligheid zal bijdragen aan die perfecte gezonde lach van je.

Wat moet je doen om voldoende te bewegen?

Wat moet je dan doen om voldoende te bewegen? Voor je gezondheid is het van belang om de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) te halen. En lukt je dat? De NNGB is de internationale norm voor gezond bewegen. Deze norm geeft aan wat de gewenste hoeveelheid lichaamsbeweging is voor een goede gezondheid. Volgens de norm moet je tenminste vijf dagen in de week 30 minuten intensieve lichaamsbeweging hebben. Het is dus de bedoeling dat je niet slentert, maar zo intensief beweegt dat je ademhaling flink omhoog gaat.

En wil je nog gezonder worden? Ga dan voor de Fitnorm. Zorg dat je drie maal per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging hebt, naast de standaard 30 minuten per dag.

Tekst: Yvonne Kort voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten