Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
18 augustus 2015
Slanke salade
23 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –