Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 december 2015
Ontgif je groenten
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
31 juli 2014
A kiwi a day…
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
9 april 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –