Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
8 september 2015
Healthy Kids
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
27 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –