Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
31 maart 2015
Gifvrij eten
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
30 september 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –