Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
25 maart 2014
Presentatie coaching
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
12 maart 2015
Insecten als snack
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
9 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –