Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
20 juni 2015
Lazy Sushi
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
9 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –