Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
25 juni 2015
Eivissa Food
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
18 januari 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –