Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
3 september 2015
Boerenkoolchips
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
1 april 2015
Saoto soep
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
30 april 2014
ONE event!
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
30 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –