Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
28 oktober 2018
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
18 augustus 2015
Slanke salade
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
2 juli 2014
Aan het infuus
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
9 augustus 2015
Herman over bonen
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
6 februari 2022
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
13 november 2018
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –