Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
28 oktober 2014
Eetdagboek review
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
30 september 2015
Glutenvrije maand
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
5 oktober 2018
Viv’s detox
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
5 maart 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –