Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juni 2015
Raw kokos snack
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
12 september 2017
Recept: good for the brains food
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
6 april 2020
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –