Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
4 december 2014
Foodtrends 2015
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
16 april 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –