Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 december 2017
De anti-kater pil
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
16 februari 2016
Chocolade smoothie
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
26 april 2021
Marieke Griffioen –
Heb een vraag gesteld zowel via personal Message insta als via een reactie op een verhaal waar je vraagt of er vragen zijn. Nog steeds geen antwoord ontvangen.