Ken jij het geheim van het Mediterrane dieet?

G O E D  I N  D E  O L I E .

Augustus. De maand van de olie wat mij betreft. Lagen zonnebrand met kokosolie (my favourite!), elke dag hele stokbroden wegdippend in de olijfolie en veel te veel drank (lees: liters wijn, flessen ouzo en een lading aan mierzoete cocktails). Ja, ik was flink “in de olie” deze maand..

Corfu

Een paar weken geleden ging ik samen met manlief Paul een weekje naar Corfu. Beetje vakantie vieren en mijn beste vriend Bart Jan opzoeken. Bart ken ik al vanaf mijn 15e en hij is de reden dat ik muziek ben gaan maken. Lang verhaal kort; we woonden in hetzelfde dorp, Bart speelde gitaar, ik vond hem knap, hij zag mij ook wel zitten, ik belandde als zangeres in zijn band en we kregen verkering. Twee jaar later ging het uit, maar we bleven muziek maken, studeerden op het conservatorium in Enschede en schreven samen liedjes.

NEOLEA

Zo’n 8 jaar geleden besloot Bart om op Corfu te gaan wonen. We hadden er twee weken rondgetoerd met een coverband en hij werd verliefd op dit prachtige Griekse eiland.
Eenmaal gesetteld op Corfu raakte Bart geïnspireerd door de miljoenen olijfbomen. Hij kwam er al snel achter dat het product van deze olijven, de olie, al jaren voornamelijk in een bulk verkocht wordt aan Italiaanse bedrijven die het vervolgens gebruiken om het onder Italiaanse naam op de markt te brengen. Bart wilde deze olijfolie graag een eigen (Grieks) gezicht geven. Het resultaat: NEOLEA. Neolea betekent jeugd in het Grieks en als je het woord splitst, krijg je met een beetje fantasie de woorden Neo elea wat ‘nieuwe olijf’ betekent.

Trots

Vanaf de zijlijn volg ik al jaren zijn strubbelingen en successen in dit ‘olijfolie pad’ en zo nu en dan wordt er ook om mijn mening en visie gevraagd.
Bovenal ben ik trots! Bart is een vriend, maar ook een voorbeeld voor me. Hij is iemand die zijn dromen waarmaakt (Wie wil er nou niet op een warm eiland wonen?), doorzet en voor mij heel belangrijk: een puur product op de markt wil brengen.

Ik weet nu dat in de flessen olijfolie uit onze supermarkten echt geen (goede) olijfolie zit en het niks doet voor je gezondheid. Er valt veel over voeding te zeggen en je kunt er uren over discussiëren wat nou wel of niet goed is voor je gezondheid (mijn omaatje zei altijd: ”Je moet ergens aan dood gaan.” Ok, punt!). Maar in dit geval; €5 voor een liter olijfolie van je supermarkt; het klopt niet. Denk aan de boeren, het persen, de flessen, transport etc. Dat kan gewoon niet voor die prijs gemaakt worden.

Er komt zo ontzettend veel bij kijken wanneer je een product op de markt wilt brengen, maar het belangrijkste: Neolea is super smaakvol en opvallend gebotteld in een mooie, maagdelijk witte fles met olijfhouten dop (ziet er fancy uit in je keuken kan ik je zeggen, haha).

Recept

Bart schotelde me ooit een dessert voor en dat recept deel ik hier graag met je: Vanille ijs (kan ook lactosevrij), mango en geroosterde (ongezouten) pistachenootjes met een goede scheut van zijn olijfolie.. Wow! Immens lekkere combinatie. Dus als je je partner of je visite een keer wilt verrassen? 🙂

recept olijfolie krystl
beeld: Ingrid Hofstra

Mediterraan dieet

Ik las laatst een artikel over het Griekse eiland Ikaria, één van de vijf Blue Zones, een plek waar de bewoners het langst in goede gezondheid leven, vaak boven de 100 jaar (!) worden en gelukkig zijn. Wat is het geheim? Op Ikaria zijn de mensen veel in beweging, krijgen veel zon en hechten veel waarde aan familie en vriendschap. Daarnaast eten ze voornamelijk plantaardig; veel verse (onbespoten) fruit en groenten, honing, groene thee, vis, koffie, brood, wijn en olijfolie. Ik zeg: Hup allemaal aan een Mediterraan dieet! Meer smaak, meer genieten en je dromen volgen! De slogan van Neolea is niet voor niks ‘Get more taste out of life’. Dus doe mij nog maar een scheutje.

Nee, geen ouzo dit keer, maar gewoon goede olijfolie..

krystl goed in de olie - corfu

xx Krystl xx

Benieuwd naar de vorige blog van Krystl? Lees het hier!

Tekst: Krystl voor VIVONLINE

 

Neolea Extra Vergine Olijfolie is online te bestellen of te koop bij de Bijenkorf & Organic Food For You.
https://www.facebook.com/extravirgingreekoliveoil
https://www.instagram.com/neoleaoliveoil/

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten