5 tips; Mindful met tijd omgaan
‘Wat gaat de tijd snel’, denk ik zó ontzettend vaak. Vooral nu kerst weer voor de deur staat, kan ik mij verbazen over de snelheid van tijd.
Hummm, heb ik het afgelopen jaar wel bewust meegemaakt? vraag ik me dan af. Ik wil het jaar 2016 bewuster meemaken. Al gaat de tijd nog steeds snel, ik beleef het dan meer intens.
Nou is bewuster leren leven toevallig mijn ding zeg maar. Ik heb hiervoor geleerd. Dus heb ik enkele oefeningen bedacht om de tijd en momenten in je leven bewuster mee te maken. Doe je komend jaar mee?

Tip 1: Maak een keuze
Maak een duidelijke keuze voor datgene waar jij jouw aandacht aan geeft.
Als je met je kinderen aan het spelen bent, ga niet WhatsAppen of met een schuin oog dit geweldige artikeltje op je IPhone lezen. Als je met je vriendinnen in de (hippe) kroeg zit, ga je dan niet op Facebook jezelf inchecken en een masterplan maken om jezelf populair te maken met selfies op Social Media.
Als je kiest voor je vriendinnen en de wijn; go for it en laat je niet afleiden. Als je met je kinderen aan het knutselen bent, ga helemaal los op de stempelkussens.

Tip 2: Kijk waar je naar kijkt
Wees je ervan bewust in datgene wat je ziet. De oefening klinkt: ‘Kijk waar je naar kijkt’. Is net zo simpel als het klinkt: zíe bewust waar je naar kijkt. We hebben onze ogen vaak rusten op zaken om ons heen zonder dat we bewust zíen waar we naar kijken. Tijd glijdt dan ook meer als ‘vanzelf’ voorbij.
Its a whole different world if you would see what you are looking at.

Tip 3: Wees bewust van jezelf.
Dit is een diepzinnig tipje; wees bewust van jouzelf in dìt moment van je leven.
Zit je op de bank, in bed, op de plee, op je werk waar je even geen zin in hebt? Zet een stok met vlag in dìt moment. Wees gewaar van jouw lichaam. Besef dat je leeft. Heb je een partner, een baan, een gezin en familie? Dit is nú jouw plek in dit tijdsmoment in dit Universum in jouw leven. Gewoon zonder oordeel, merk het op. Freeze the moment. Dit is het grote NU-moment. Over 2 seconden is die weer voorbij. Dus even stoppen met denken en doorrazen; merk het op.

Tip 4: Breng markeringen aan
Door zo af en toe een piketpaaltje (mooi Scrabbelwoord) te slaan in de tijd, kun je na verloop van tijd overzien wat je in de voorbij gegane tijd hebt gedaan. Met ‘een piketpaaltje slaan’, bedoel ik mee; ‘het aanbrengen van een markering’ door bijvoorbeeld een dagboekje of dagelijks een foto te nemen van jouw bezigheden.
Door markeringen aan te brengen in de tijd, maak je jezelf bewust in dat specifieke moment dat je het aan het vastleggen bent. Een ander voordeel is dat je na een jaar deze markeringen kunt bekijken en herleven. Daardoor creëer je bewustwording over datgene wat je zoal hebt meegemaakt. Doe dit voor jezelf en niet voor een ander.
Je kunt dit heel praktisch doen door een hard copy of digitaal dagboekje bij te houden. Dat kan met tekst maar kan ook d.m.v. foto’s. En, guess what?…There is an App fort that; ‘Room for Thought’ is een App die je dagelijks een pop-up geeft om een foto te maken van datgene waar je mee bezig bent.
Na een jaar (bijna) dagelijks foto’s te maken en terug te zien van de dagelijkse banale dingen, geeft je dat een goed beeld van je dagelijkse leven. En voelt het wat minder als ‘vervlogen tijd’.

Tip 5: Bepaal een thema
Door elk jaar een thema voor jezelf te bepalen geeft dat thema dat specifieke jaar wat kleur. Bijvoorbeeld; ik ga dit jaar maandelijks vriendinnen uitnodigen om bij me te komen eten. Of 2016 wordt het jaar van jouw kleding-stijl-transformatie. Meer zakelijk kan natuurlijk ook: het jaar waar jouw website (eindelijk) de lucht in gaat. Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar iets kiest wat je een blij gevoel geeft. Niet iets waar je tegenop kijkt, maar waar je zin in hebt. Dan kun je een jaar later met een goed gevoel kijken naar dat thema en hoe je die gemanifesteerd hebt.
Zorg wel dat je visie en plannen direct gekoppeld zijn aan actie’s. Want, zoals Mandela stelt; actions without vision is just passing time. En, vision without action is just day dreaming. Maar acties gekoppelt aan een visie verandert de wereld.
En zo rond de kerst (of met de kerstdagen) kun je weer een nieuw thema voor jezelf bepalen. Je kunt er zelfs een moodboard van maken.
Wat gaat jouw thema voor 2016 worden?
Oh ik heb zin in 2016!! Fijne feestdagen lieve mensen!

tekst; liane den Hartog www.lightyourfire.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten