Over eieren bestaan veel verschillende beweringen. De adviezen variëren van maximaal 2 eieren per week tot 1-2 eieren per dag. De meeste mensen beperken zich tot 1 à 2 eieren per week. Vooral omdat er nog steeds wordt gezegd dat je van ei dik kan worden en het slecht zou zijn voor je cholesterol. Inmiddels is het tegendeel bewezen en is gebleken dat je best elke dag een (biologisch) eitje kunt eten. Elke dag een eitje tikken, heeft zelfs meerdere voordelen voor je gezondheid.

Voordeel 1: Gezonde vetten

Een ei, en dan vooral de dooier, bevat veel gezonde vetten. Deze gezonde vetten zorgen er voor dat onze vetverbrandingshormonen hun werk kunnen doen. Door eieren te eten, stimuleer je dus juist de vetverbranding.

Voordeel 2: Minder honger en afvallen

De eidooier bevat heel veel microvoedingsstoffen per calorie. Hierdoor is de dooier erg voedzaam en zul je minder snel honger krijgen. Als je daarnaast één keer per dag je maaltijd uit hoofdzakelijk eieren laat bestaan, kan dat bijdragen aan een beter afvalproces. Eieren zijn, in tegenstelling tot brood, glutenvrij, waardoor je darmen ook minder hard hoeven te werken.

Voordeel 3: Omega 3

Het eten van eieren draagt ook bij aan een betere hersen- en hartfunctie. Dit komt door de aanwezigheid van omega 3. Omega 3 zorgt niet alleen voor een goede hersen- en hartfunctie, maar gaat ook veroudering en ontstekingen tegen.

Voordeel 4: Goed cholesterol

In tegenstelling tot wat er beweerd wordt, verhoogt het eten van een ei, en dan vooral het eigeel, niet het slechte cholesterol. Het eten van een eitje heeft juist een positieve invloed op HDL: het goede cholesterol. HDL herstelt beschadigingen in je aderen, wat voor de algehele gezondheid erg van belang is.

Voordeel 5: Gezondheidsbommetje

Eieren zijn echte gezondheidsbommetjes. Ze bevatten de vitamines A, B, C, D, E en K. Buiten deze vitamines zijn eieren ook rijk aan de vitamine B12 en zwavel. Beiden dragen bij aan een mooie huid, stevige nagels en gezond haar. Daarnaast zijn eieren zeer rijk aan eiwit en zijn daardoor een fijne aanvulling op je dagelijkse voeding.

Buiten de vitamines bevat eieren de stoffen tryptofaan en tyrosine. Deze stofjes stimuleren de aanmaak van serotonine. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat we ons prettig voelen. Tevens draagt de aanwezigheid van deze stofjes bij aan de aanmaak van melatonine. Het hormoon dat ons helpt om goed te slapen. Daarnaast bevat eieren ook nog de stof choline. Choline vermindert problemen aan hart- en bloedvaten en draagt bij aan een goede hersenfunctie. De aanwezigheid van choline zwangere vrouwen van belang, het draagt namelijk bij aan de hersenontwikkeling van het ongeboren kindje.

Het regelmatig eten van eieren verlaagt de bloeddruk, verkleint de kans op staar en het vermindert de kans op borstkanker met 44%!

Wie wil er een eitje?

 

Tekst: Myrthe van Til voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten