We willen werkgeluk ervaren en komen dus via de gebaande paden veelal niet op de voor ons juiste plek. Hieronder lees je drie verfrissende ideeën om jouw werkgeluk te bevorderen.

Authenticiteit
We handelen vaak niet vanuit onze authenticiteit. We doen wat er van ons verwacht wordt en vergeten om vanuit onze eigen kracht en passie te handelen. Soms weten we niet wat onze passie echt is. Om erachter te komen wat er echt bij jezelf hoort en wat meer is gericht op verwachtingen en meningen van anderen, is het belangrijk goed naar jezelf te kijken. Ook luisteren, contact maken met wat echt belangrijk voor je is en waar je energie van krijgt.

Je kunt ook een stap verder gaan en deelnemen aan een workshop of training die jou helpt te tackelen wat er niet werkt in je leven. Het zal je helpen jezelf bewuster te maken naar waar jouw passie ligt. Wanneer jij meer in contact komt met wat er voor je werkt en wie je echt bent, functioneer je effectiever en efficiënter. Voor een werkgever is dat van grote waarde en er zijn vaak mogelijkheden om via je werkgever een dergelijke training of workshop te volgen. Daag jezelf uit en investeer een keer in het ontdekken wat jij precies wilt in plaats van een vakinhoudelijke bijscholing! Het resultaat zal zowel jou, je werkgever als je collega’s positief verrassen.

Stap uit je comfort zone
Stress, irritaties, ontevredenheid en routinematig handelen wijzen allemaal op een werksituatie waarin je vastgeroest zit in de veiligheid van het bekende. Wanneer je te lang binnen je comfort zone werkt, word je niet meer uitgedaagd en steken negatieve emoties tijdens en over je werk de kop op. Binnen de comfort zone word je creativiteit niet of nauwelijks geprikkeld. Het lijkt dus veilig om binnen het vertrouwde te blijven, maar eigenlijk houd je jezelf binnen die schijnveiligheid weg van ontwikkeling. Weg van het volgen van je passie.

Stap uit je ‘veilige wereld’ en probeer eens iets nieuws. Solliciteer op die vacature waarvoor je niet alle juiste papieren hebt, maar waarvan je weet dat je het kunt. Vraag een gesprek aan met een hoge leidinggevende binnen jouw bedrijf om jouw ideeën te ventileren. Durf groot te dromen, zie het voor je hoe het gaat zijn wanneer jij bereikt wat je nu logischer wijze nog niet voor mogelijk houdt en zet een eerste kleine stap in die richting.

Stap dus uit je comfort zone en laat je verwachtingen los. Juist binnen het onverwachte en door je angsten heen, zal je verder komen. Ook, of misschien juist, via de keren dat je struikelt.

Verbeter je communicatie
Herken je dat, dat er van die mensen zijn waar je echt niet mee kunt werken. Mensen die jou maar niet begrijpen terwijl je het toch zo duidelijk uitlegt. Die ene collega die alles zo gedetailleerd tot in den treuren wilt horen. Of juist diegene die elke uitwijding van jou over een onderwerp meteen afkapt.

Of je nou in je werk te maken hebt met klanten of collega’s, zakenpartners of patiënten, leidinggevenden of werknemers, je zult met de ene soepel en als vanzelf communiceren en met de ander lijkt het onmogelijk. Inadequate communicatie is een aanzienlijke oorzaak van inefficiënte samenwerking, tegenvallende resultaten, disfunctioneren, conflicten en onbegrip en het kost heel veel energie.

Om te werken naar adequate communicatie is het essentieel dat je kennis opdoet van de verschillende communicatiestijlen. Er zijn in grote lijnen vier communicatiestijlen te onderscheiden waarin ieder uniek mens met zijn of haar eigen stijl in te schalen is. Wanneer je kennis op doet over je eigen stijl en over de drie andere stijlen zullen je werkresultaten, je werkrelaties en je werkplezier verbeteren.

Vergroot je werkgeluk door je te scholen in de communicatiestijlen. Leuk bijeffect, ook je privé relaties zullen een boost krijgen!

 

Tekst: Maartje Derksen voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten