Als je trek hebt in een echt vullende simpele maaltijd vol met vezels dan is dit een heerlijk receptje. Als je een boon liefhebber bent zul je trouwens van deze rode bonen wortel salade met dille smullen.

“Bonen zijn geweldig”

Ik vind dat bonen helaas een slechte reputatie hebben. Ze zijn goedkoop en het zorgt voor winderigheid, toch? Misschien is dat de reden waarom in de meeste restaurants bonen niet de belangrijkste ingrediënt op je bordje zijn? Maar bonen zijn geweldig. Ze zijn het ultieme bewijs dat gezond eten eenvoudig, goedkoop, lekker en veelzijdig is.

Rode (nier) bonen zitten vol met eiwitten, koper, ijzer en vezels. Ze bevatten ook magnesium, vitaminen B6 en zelfs calcium. Wist je dat witte “rode bonen” cannellini bonen zijn?

Bonen zijn perfect als je een beetje op je figuur wilt letten omdat ze zo vullend zijn. Dit zorgt ervoor dat je minder gaat snacken gedurende de dag.

Wat ik erg fijn vind om toe te voegen aan elke bonen salade zijn wortels. Ze zijn rijk aan vitaminen A en het geeft een knapperige zoete smaak aan deze salade. Oh, en ze zijn geweldig voor je hormonen.

Bonen, droog of uit blik hoor ik je denken.

Als je gaat voor de gedroogde bonen zorg er dan voor om ze lang genoeg te weken in water en om ze tevens lang genoeg te koken. Dus als je de tijd hebt om droge bonen te laten weken en te koken: doe het dan. Ze smaken nog veel beter dan uit een potje. Maar als je net als ik haast hebt ga dan voor de bonen uit een glazen pot (liefst zonder toegevoegde zout en suikers).

Zodra alle smaken lekker in de bonen getrokken zijn is deze salade heerlijk. Bonen saai? Ik dacht het niet! Je kunt voor dit recept natuurlijk gebruik maken van allerlei soorten bonen zoals kikkererwten, witte bonen, tuinbonen of linzen.

Voor twee grote kommen salade heb je het volgende nodig:

  • 300 gram rode bonen
  • 3 theelepels (gedroogde) dille
  • 3 grote wortelen (geraspt of door de keukenmachine gehaald)
  • gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel azijn naar smaak (ik gebruikte wijnazijn) en/of sap van een citroen
  • snufje peper en zout
  • snufje gedroogde knoflook
  • een theelepel olijfolie
  • 80 gram (een kopje) gekookte quinoa
  • 1 avocado (halfje per persoon)

Bereidingswijze

Voeg alle ingrediënten in een grote kom en meng alles goed totdat alle bonen goed bedekt zijn met de overige ingrediënten. Giet de bonen salade in een serveer kom, dek af en plaats in de koelkast zodat de salade lekker kan marineren (voor minstens een half uur). Serveer koel. Dit is ook de volgende dag heerlijk. Deze salade kun je ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast.

Tekst: The Green Creator voor VivOnline
photos by the green creator (c) (copyright)

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten