Als je trek hebt in een echt vullende simpele maaltijd vol met vezels dan is dit een heerlijk receptje. Als je een boon liefhebber bent zul je trouwens van deze rode bonen wortel salade met dille smullen.
“Bonen zijn geweldig”
Ik vind dat bonen helaas een slechte reputatie hebben. Ze zijn goedkoop en het zorgt voor winderigheid, toch? Misschien is dat de reden waarom in de meeste restaurants bonen niet de belangrijkste ingrediënt op je bordje zijn? Maar bonen zijn geweldig. Ze zijn het ultieme bewijs dat gezond eten eenvoudig, goedkoop, lekker en veelzijdig is.
Rode (nier) bonen zitten vol met eiwitten, koper, ijzer en vezels. Ze bevatten ook magnesium, vitaminen B6 en zelfs calcium. Wist je dat witte “rode bonen” cannellini bonen zijn?
Bonen zijn perfect als je een beetje op je figuur wilt letten omdat ze zo vullend zijn. Dit zorgt ervoor dat je minder gaat snacken gedurende de dag.
Wat ik erg fijn vind om toe te voegen aan elke bonen salade zijn wortels. Ze zijn rijk aan vitaminen A en het geeft een knapperige zoete smaak aan deze salade. Oh, en ze zijn geweldig voor je hormonen.
Bonen, droog of uit blik hoor ik je denken.
Als je gaat voor de gedroogde bonen zorg er dan voor om ze lang genoeg te weken in water en om ze tevens lang genoeg te koken. Dus als je de tijd hebt om droge bonen te laten weken en te koken: doe het dan. Ze smaken nog veel beter dan uit een potje. Maar als je net als ik haast hebt ga dan voor de bonen uit een glazen pot (liefst zonder toegevoegde zout en suikers).
Zodra alle smaken lekker in de bonen getrokken zijn is deze salade heerlijk. Bonen saai? Ik dacht het niet! Je kunt voor dit recept natuurlijk gebruik maken van allerlei soorten bonen zoals kikkererwten, witte bonen, tuinbonen of linzen.
Voor twee grote kommen salade heb je het volgende nodig:
- 300 gram rode bonen
- 3 theelepels (gedroogde) dille
- 3 grote wortelen (geraspt of door de keukenmachine gehaald)
- gedroogde peterselie
- 1 eetlepel azijn naar smaak (ik gebruikte wijnazijn) en/of sap van een citroen
- snufje peper en zout
- snufje gedroogde knoflook
- een theelepel olijfolie
- 80 gram (een kopje) gekookte quinoa
- 1 avocado (halfje per persoon)
Bereidingswijze
Voeg alle ingrediënten in een grote kom en meng alles goed totdat alle bonen goed bedekt zijn met de overige ingrediënten. Giet de bonen salade in een serveer kom, dek af en plaats in de koelkast zodat de salade lekker kan marineren (voor minstens een half uur). Serveer koel. Dit is ook de volgende dag heerlijk. Deze salade kun je ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast.
Tekst: The Green Creator voor VivOnline
photos by the green creator (c) (copyright)
Gerelateerde berichten
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
26 december 2020
7 tips om te detoxen na de feestdagen
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
21 augustus 2017
Avocado risotto
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
16 februari 2017