Eerlijk is eerlijk: sporten is niet altijd leuk! Maar wel goed voor je, daarom vertellen wij hoe je jezelf de gym in krijgt!

Het kan zijn dat je je tijdelijk niet gemotiveerd voelt. Misschien gaat het trainen even wat minder lekker, of heb je andere prioriteiten. Toch weet je verstandelijk echt wel dat je je uiteindelijk beter voelt als je het wél doet.

Een aantal ideeën komen vaak naar boven vlak voordat je gaat sporten, of tijdens het sporten. Je interne dialoog draait soms overuren voordat je überhaupt besloten hebt om te bewegen. Wat zou het fijn zijn om op dat soort momenten een coach paraat te hebben die je met wat peptalk verder helpt. Goed nieuws, jij kunt jezelf ook aanspreken op je eigen gedachten. Selfmade sportcoach modus: AAN!

5 gedachten die je voor en tijdens het sporten kunt hebben + de oplossing!

Hoezo gaat zij naar de sportschool, zij is al in vorm.

Vergelijk jezelf niet met anderen én oordeel niet zomaar. Iedereen is anders.
Je weet niet wat voor leven anderen leiden, wat hun prioriteiten zijn en welke keuzes ze maken.
Jij hebt alleen macht over je eigen keuzes, en daar zou je het ook eigenlijk bij moeten laten. Steek de energie die je anders aan vergelijken kwijt bent liever in jezelf.
Je sport, dus wil duidelijk een betere conditie krijgen, strakker in je vel zitten of wat kilo’s kwijtraken…of een combinatie daarvan.
Focus op jou. Hoe kan ik dit voor mezelf zo prettig mogelijk laten verlopen?
Denk erover na hoe je je tijd wil indelen, hoeveel tijd je kwijt wil én kan aan beweging en wat je dan het liefste doet om dit te integreren in je dagelijks leven.

Ben ik al 10 minuten bezig? Zou ik al een kilo kwijt zijn?

Nee, 1 week is natuurlijk niet genoeg om drastisch mentaal of fysiek verschil te merken Stel jezelf daarom liever geen onrealistische doelen. Dan kun je alleen maar teleurgesteld raken en vroegtijdig afhaken. Zonde! Wat helpt is om een schema te maken. Regelmaat helpt om goede gewoontes vol te houden. Praat met professionals om een plan te maken en doelen te stellen die haalbaar zijn. Doelen maken je sportsessies voor langere periode stukken interessanter en leuker. Daarnaast let je naast het bewegen natuurlijk ook op je voeding. Sporten én gezonde voeding gaan hand in hand als het gaat om resultaat. Voor de goede orde, dat betekend niet dat je jezelf hoeft uit te hongeren! Gezond eten vult vaak beter én vaak mag je er ook grotere porties van eten.in de gym

Super irritant: mijn onderbroek kruipt omhoog en mijn sportbh knelt!

Open deur, maar het is tijd om naar goede sportkleding op zoek te gaan! Slechtzittende kleding motiveert niet. Dus: zit het niet lekker, is het niet praktisch of is je sportkleding oud/ruikt het niet meer fris? Weg ermee. Beloon jezelf met sportkleding waarin jij je goed voelt. Ook dit zorgt ervoor dat je met meer plezier aan de slag gaat. Je mág er ook leuk uitziet als je gaat trainen, dan voel je je alleen maar zelfverzekerder!

Oké, als ik dit nog 10 minuten volhoud, kan ik straks die chocoladereep best opeten…

Misschien ben je zo iemand die sport om lekker te kunnen eten. Of beloon je jezelf graag met eten. Best begrijpelijk, maar zorg er dan wel voor dat je niet vergeet dat je je doorgaans best lang moet uitsloven om die reep chocolade ‘er weer af’ te sporten. Maak dus tussen de sportsessies ook goede keuzes om je gezonde gedrag niet teniet te doen. Je kunt in plaats van (een reep) chocolade ook altijd gaan voor een rijstwafel met pure hazelnootpasta bijvoorbeeld. Wel de lusten, niet de lasten! Let erop dat je niet obsessief wordt in het tellen van calorieën, maar wees je gewoon bewust van je innames versus je verbruik. Belonen kan natuurlijk ook anders. Sta je te zweten in de sportschool, maar baal je eigenlijk een beetje omdat het allemaal niet zo makkelijk gaat? Hou die lekkere douche in gedachten, of denk aan die extra lekkere kop koffie waarop je jezelf straks trakteert.

Maandag begin ik echt

Deze is eigenlijk heel makkelijk. Je kunt altijd beter iets doen dan helemaal niks. Kleine stapjes zijn ook stapjes. Je hoeft dus niet van de ene dag op de andere te besluiten dat je 2 a 3 keer per week gaat sporten. Als je -om wat voor reden dan ook- niet start met een voornemen, dan is het sowieso goed om te beginnen met vaker de trap te nemen. Of 1x in de week te gaan sporten. Je denkt misschien dat dit het verschil niet gaat maken, maar dit kan juist zorgen dat je stap voor stap meer zin krijgt om te bewegen. Daarnaast zul je je in ieder geval mentaal beter voelen. Je hoeft je niet meer schuldig te voelen of teleurgesteld in jezelf, want je hebt íets gedaan. Altijd beter dan stil blijven zitten!

Bedenk jezelf ook dat Rome niet in 1 dag is gebouwd.

DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?Terugval of tegenslag hoort er bijna altijd bij. Daarom is het ook zo belangrijk beweging routine te laten worden. Maar, om Rome er nog maar eens bij te halen: er zijn meerdere wegen naar Rome. Werkt (bijv.) de sportschool niet voor jou, is er altijd wel iets anders dat jou in beweging kan brengen. Zoek een alternatief dat je met plezier zou kunnen volhouden.

Wil jij voorbeeld oefeningen zien die je zou kunnen doen in de gym? Kijk dan snel dit filmpje waarin Vivian wat oefeningen voordoet.

Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten