Heb jij laatst nog met iemand gesproken die niet echt een bepaald frisse adem had? Halitose is de chique naam voor een onaangename ademgeur. Het kan echt heel erg vervelend zijn als je er last van hebt. Naar schatting heeft 20-50% van de volwassen bevolking last van een slechte adem en dat is best veel.

Halitose door een verstoorde lever?

Ongeveer 85% van de klachten komen vanuit de mond en worden veroorzaakt door bacteriën in de mondholte. Deze bacteriën produceren vluchtige en sterk geurende stofjes die voor een onaangename geur zorgen. Een goede mondhygiëne en een mond zonder ontstekingen is van belang om deze geur te beperken. Er zijn echter nog meer oorzaken van halitose en één daar van is gerelateerd aan een slecht functionerende lever.

Onze grote ontgifter

De lever is een zeer belangrijk orgaan voor ons. Het is de fabriek van het lichaam die verantwoordelijk is voor wel 500 verschillende processen. Dit zijn stofwisselingsprocessen die van cruciaal belang zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Je kent de lever misschien vooral van zijn ontgiftende werking, maar er hij doet nog veel meer. Twee andere hoofdfuncties zijn:

  • Opslaan van vitamines, mineralen en glucose in de vorm van glycogeen.
  • De productie van essentiële stoffen, zoals gal, vetten, eiwitten, koolhydraten, rode bloedcellen en een aantal stoffen die nodig zijn voor een goed werkend immuunsysteem.

De lever doet zijn werk in verschillende fasen. Tijdens deze fasen worden afvalstoffen omgezet, waarna ze vervolgens uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Twee bekende wegen van het verwijderen van deze stoffen zijn in principe via de ontlasting en door de nieren. Echter, ook andere organen kunnen afvalstoffen uitscheiden. Je huid verwijdert bijvoorbeeld afvalstoffen via transpiratie en ook de longen zijn een belangrijk uitscheidingsorgaan. Deze afvalstoffen komen door de mond en neus naar buiten.

Versterk je lever voor een frisse adem

Als de lever overbelast raakt of hij kan zijn basisfuncties, zoals ontgiften en het aanmaken van stoffen, niet goed meer uitvoeren, dan kunnen er moeilijkheden tot stand komen. Giftige stoffen, zoals toxines, worden dan onvoldoende verwerkt en ze hopen zich op in het lichaam. Een deel van deze stoffen zijn vluchtige stoffen. Deze kunnen in de kleine longblaasjes vrijkomen. Dit zorgt dan weer voor de onaangename geur die we waarnemen. Vluchtige stoffen veroorzaken de karakteristieke, onaangename geur van zoete ontlasting. Als de geur die je ruikt feces-achtig is, dan zou het zomaar van een overbelaste lever kunnen komen.

Extra zorg voor de lever voor een frisse adem

Extra zorg voor je lever is op zijn plaats als je een frisse adem wilt behouden en daar zijn de juiste voedingsstoffen voor nodig. Denk eerst aan voeding voordat je kiest voor vulling.

  • Kies zwavelhoudende eiwitten. Deze vindt je in sterk ruikende voedingsmiddelen zoals eieren, knoflook en prei.
  • Eet onverzadigde vetzuren uit goed vlees of een stukje vis, groene bladgroenten, noten en zaden.
  • Vul je bord met vitamines en mineralen die de lever ondersteunen. Verhoog de consumptie van groente en fruit naar minstens 400 gram groente en 2 stuks fruit per dag
  • Eet knoflook en artisjok, want deze voedingsmiddelen bevatten stoffen die de functie van de lever op verschillende manieren kunnen ondersteunen. Maar hoe kom je dan van die knoflookadem af?
  • Vermijd stoffen die de lever te veel belasten. Denk hierbij aan te veel koffie of alcohol, sigaretten rook, pesticiden en zware metalen zoals kwik

Tekst: Yvonne Kort voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten