Quinoa is geen graansoort, maar omdat het er wel op lijkt wordt het ook wel een pseudograan genoemd. Het komt van de quinoa plant en wat je eet zijn de zaadjes. Deze kunnen wit, rood of zwart zijn en ze zijn enorm gezond. Dit zijn de 7 voordelen van quinoa:
1. Quinoa is een van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen die we kunnen eten
Het is een compleet eiwit dat alle negen essentiële aminozuren bevat.
2. Het bevat bijna twee keer zoveel vezels vergeleken met andere ‘granen’
Door vezels te eten ga je constipatie tegen, daarnaast helpt het om hartziekten te voorkomen. Vezels verlagen het cholesterol- en glucosegehalte, ze kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en ze zorgen voor een lang verzadigd gevoel.
3. Quinoa bevat ijzer
IJzer helpt onze rode bloedcellen gezond te houden, het vervoert zuurstof van de ene naar de andere cel en het levert zuurstof aan de spieren. Daarnaast bevordert ijzer ook de hersenfunctie omdat de hersenen ongeveer 20% van onze bloed zuurstof innemen.
4. Het bevat lysine
Lysine is vooral belangrijk voor de groei en de reparatie van onze weefsels.
LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.
5. Quinoa is rijk aan magnesium
Magnesium helpt de bloedvaten te ontspannen en het kan diabetes verminderen door een gezonde bloedsuikerspiegel te bevorderen. Andere gezondheidsvoordelen van magnesium zijn: een goede regulering van de lichaamstemperatuur, ontgifting, energieproductie en de vorming van gezonde botten en tanden.
6. Het heeft veel Riboflavine (B2)
B2 verbetert het energiemetabolisme in onze hersenen en in de spiercellen.
7. Quinoa heeft een hoog gehalte aan mangaan
Mangaan is een antioxidant, dat helpt bij het voorkomen van schade aan mitochondriën (celorganellen) tijdens de energieproductie. En daarnaast beschermt het rode bloedcellen en andere cellen tegen letsel door vrije radicalen.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
22 september 2015
Beste eitjes
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
1 april 2015
Saoto soep
9 april 2014
Ontzuren met thee
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
11 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –