Quinoa is geen graansoort, maar omdat het er wel op lijkt wordt het ook wel een pseudograan genoemd. Het komt van de quinoa plant en wat je eet zijn de zaadjes. Deze kunnen wit, rood of zwart zijn en ze zijn enorm gezond. Dit zijn de 7 voordelen van quinoa:
1. Quinoa is een van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen die we kunnen eten
Het is een compleet eiwit dat alle negen essentiële aminozuren bevat.
2. Het bevat bijna twee keer zoveel vezels vergeleken met andere ‘granen’
Door vezels te eten ga je constipatie tegen, daarnaast helpt het om hartziekten te voorkomen. Vezels verlagen het cholesterol- en glucosegehalte, ze kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en ze zorgen voor een lang verzadigd gevoel.
3. Quinoa bevat ijzer
IJzer helpt onze rode bloedcellen gezond te houden, het vervoert zuurstof van de ene naar de andere cel en het levert zuurstof aan de spieren. Daarnaast bevordert ijzer ook de hersenfunctie omdat de hersenen ongeveer 20% van onze bloed zuurstof innemen.
4. Het bevat lysine
Lysine is vooral belangrijk voor de groei en de reparatie van onze weefsels.
LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.
5. Quinoa is rijk aan magnesium
Magnesium helpt de bloedvaten te ontspannen en het kan diabetes verminderen door een gezonde bloedsuikerspiegel te bevorderen. Andere gezondheidsvoordelen van magnesium zijn: een goede regulering van de lichaamstemperatuur, ontgifting, energieproductie en de vorming van gezonde botten en tanden.
6. Het heeft veel Riboflavine (B2)
B2 verbetert het energiemetabolisme in onze hersenen en in de spiercellen.
7. Quinoa heeft een hoog gehalte aan mangaan
Mangaan is een antioxidant, dat helpt bij het voorkomen van schade aan mitochondriën (celorganellen) tijdens de energieproductie. En daarnaast beschermt het rode bloedcellen en andere cellen tegen letsel door vrije radicalen.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
25 juli 2015
Voeding met Viv
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
29 december 2017
De anti-kater pil
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
9 juni 2016
Rode linzensoep
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
1 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –