Quinoa is geen graansoort, maar omdat het er wel op lijkt wordt het ook wel een pseudograan genoemd. Het komt van de quinoa plant en wat je eet zijn de zaadjes. Deze kunnen wit, rood of zwart zijn en ze zijn enorm gezond. Dit zijn de 7 voordelen van quinoa:

1. Quinoa is een van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen die we kunnen eten
Het is een compleet eiwit dat alle negen essentiële aminozuren bevat.

2. Het bevat bijna twee keer zoveel vezels vergeleken met andere ‘granen’
Door vezels te eten ga je constipatie tegen, daarnaast helpt het om hartziekten te voorkomen. Vezels verlagen het cholesterol- en glucosegehalte, ze kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en ze zorgen voor een lang verzadigd gevoel.

3. Quinoa bevat ijzer
IJzer helpt onze rode bloedcellen gezond te houden, het vervoert zuurstof van de ene naar de andere cel en het levert zuurstof aan de spieren. Daarnaast bevordert ijzer ook de hersenfunctie omdat de hersenen ongeveer 20% van onze bloed zuurstof innemen.

4. Het bevat lysine
Lysine is vooral belangrijk voor de groei en de reparatie van onze weefsels.

LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.

5. Quinoa is rijk aan magnesium
Magnesium helpt de bloedvaten te ontspannen en het kan diabetes verminderen door een gezonde bloedsuikerspiegel te bevorderen. Andere gezondheidsvoordelen van magnesium zijn: een goede regulering van de lichaamstemperatuur, ontgifting, energieproductie en de vorming van gezonde botten en tanden.

6. Het heeft veel Riboflavine (B2)
B2 verbetert het energiemetabolisme in onze hersenen en in de spiercellen.

7. Quinoa heeft een hoog gehalte aan mangaan
Mangaan is een antioxidant, dat helpt bij het voorkomen van schade aan mitochondriën (celorganellen) tijdens de energieproductie. En daarnaast beschermt het rode bloedcellen en andere cellen tegen letsel door vrije radicalen.

Tekst: Inga Stoit