‘Geloof niet alles wat je denkt’, is een credo dat je nu steeds vaker voorbij ziet komen. We beginnen deze uitspraak langzamerhand te begrijpen maar zitten nog wel met ons handen in het haar als het erop aankomt hóe we dat moeten doen. Want, belemmerende gedachten benaderen met een tegenargument of wegredeneren met ‘ik geloof het gewoon niet’, is niet (altijd) voldoende. Sommige gedachten blijven hardnekkig terugkomen. Ze blijven, als een programma, op de voor- of achtergrond afspelen.
Negatieve gedachten
In 5 stappen kun je bepaalde gedachten die elke keer een vervelend gevoel geven en verstorend werken, voorgoed aanpakken en niet tijdelijk een plek geven maar ècht de kliko in dumpen.
Stap 1
is een voor de hand liggende stap. Je voelt en bemerkt dat je in een vervelend gevoel zit. Je voelt je geïrriteerd, bang of verdrietig. Dit is de stap van opmerken dat er íets is.
Stap 2
‘wakker worden’ en zien dat je een gedachte hebt die dit vervelende gevoel veroorzaakt. Het kijken naar de gedachte is een verschuiving van ‘de gedachte zijn’ naar ‘het kijken naar de gedachte’. Van ‘samengesmolten zijn met’ naar ‘loskomen van en kijken naar’. Volgens mij is dit de allerbelangrijkste stap van de 5 stappen. Dat wij een aanname hebben, wil nog niet zeggen dat we het allemaal maar moeten blíjven aannemen. We kunnen kijken naar deze aanname alsof het een op zichzelf losstaand ´wezen´ is.
Welke woorden komen er in je op wanneer je naar deze gedachte kijkt die dat nare gevoel teweeg brengt?
Stap 3
Beseffen dat je deze gedachte ooit hebt aangenomen. Deze stap betekent niet dat je schuld moet gaan voelen maar dat je een bepaalde mate van verantwoordelijkheid neemt voor de (onbewuste) aanname van dit gevoel en bijbehorende gedachte. Ooit heb je vanuit onschuld dit idee aangenomen. Pinpoint de situatie waar je deze gedachte ooit hebt aangenomen. Hoe oud was je? Waar was je? Was het in de keuken of woonkamer? Voor zover je het kunt herinneren, wat gebeurde er? Je hoeft hier niet uitgebreid op in te gaan. Alleen maar zien dat dit een situatie is waar je de aanname van deze gedachte, dat vervolgens een patroon is geworden, is begonnen.
Boosheid, onrecht, verwijt zijn gevoelens die op kunnen komen. Begrijp dat dit erbij hoort en besef vervolgens weer dat je in deze omstandigheden jíj dit gevoel hebt aangenomen. Nogmaals, het gaat niet om schuld maar om verantwoordelijkheid nemen. Beseffen dat jij dit patroon (ooit) hebt aangenomen voelt krachtig en niet machteloos.
Stap 4
Een logisch gevolg op de voorgaande stap. Je gaat beseffen dat het aangenomen idee niet waar is. Je hebt hem per ongeluk aangenomen voor ‘waar’. Maar je begrijpt nu dat het niet waar is. Je begint bij deze stap in te zien dat het een oud verhaal is geworden en dat je het nu mag loslaten. Het dient je niet meer. Het is een oud programma die je nu los laat omdat je merkt dat het eigenlijk een misconceptie was.
Stap 5
Loslaten van deze programmering. Je zit met je ogen dicht en bent met je aandacht in die herinnering. Laat die ´jongere jij´ dan de negatieve gedachte loslaten. Laat die jongere jij er een leuke symboliek van maken. Trek de overtuiging als een jas uit, gooi het weg, laat het als een muur in elkaar storten, adem het uit, laat het wegwaaien. Laat je fantasie het werk doen en gebruik visuele beelden om je patroon los te laten.
Je blijft dit doen totdat je je verruimd voelt. Check jezelf. Als er nog iets zit, herhaal dan stap 3 tot en met 5. Veel ver-werk plezier wens ik je toe.
Tekst: Liane den Hartog
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
7 april 2023
Chocolade smoothie
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
4 oktober 2017
Help mij water drinken
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
3 november 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –