Als je ooit naar een acupuncturist bent geweest of naar een natuurlijk geneeskundige, dan is er waarschijnlijk aan je gevraagd om je tong uit te steken. Dat kan een beetje vreemd lijken en misschien vraag je jezelf af waarom dat aan je gevraagd wordt en wat er dan te zien valt. Dit artikel laat je zien hoe je tong eruit ziet middels een uitleg van de basis van een tong analyse.

Het laat ook zien hoe je de informatie die je krijgt kunt gebruiken om goede eetkeuzes te maken voor een optimale gezondheid.

De tong
De tong is een reflectie van wat er binnenin je lichaam gebeurt. Je tong is een makkelijke en gangbare manier om erachter te komen hoe jij er van binnen uitziet en het kan helpen om jou bewust te maken wat jou in of uit balans maakt.

Vorm
Is jouw tong dun en puntig, of is ie dik en flubberig met tandafdrukken rondom de zijkanten? Is je tong gezwollen? Zien sommige delen er nogal grauw uit? Kun je hem ver uitsteken of kom t ie maar een klein stukje je mond uit? Zitten er scheurtjes in?

Kleur

Is je tong helder rood? Of bleek? Of misschien wel paars-achtig? Heeft je tong op sommige plekken een andere kleur dan de rest?

Meest voorkomende tongen

tong

Dik, bleek, en bobbelige zijkant
Een bleke en gezwollen tong betekent dat er zich veel vocht in het lichaam bevindt. Deze tong wordt vaak geassocieerd met een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, het koud hebben en veel zorgen. Als jouw tong er zo uitziet, eet dan voedingsmiddelen die je lichaamstemperatuur wat omhoog brengen en kruiden: soep, verse gember, rozemarijn en kaneel.

tong

Dun, rood, puntig en droog
Deze tong word vaak geassocieerd met symptomen als opvliegingen, nachtelijk zweten, slapeloosheid, oorsuizen en droge huid en lippen. Om jezelf goed te voeden, eet dan veel bonen en zaden, honing, spelt, quinoa, rijst en groenten.

Rode tong met een grauwe dekking
Deze tong wordt geassocieerd met irritaties aan de huis, pukkelttjes, gemakkelijk zweten, dorst en constipatie. Eet meer vis, gestoomde groenten, salades, wilde rijst en fruit.

Trillende tong met rode plekjes
Deze tong wordt geassocieerd met stress, vermoeidheid, depressie en slapeloosheid. Neem wat extra tijd om goed voor jezelf te zorgen! Begin met yoga en doe aan meditatie. Probeer ook eens het kruid ashwaghanda een natuurlijke antidepressiva.

Delen van de tong ziet er anders uit dan de rest
Kijk even naar onderstaand plaatje. In de Chinese geneeskunde staat deze tong als een microsysteem van de rest van je lichaam. Dit betekent dat verschillende delen van de tong gerelateerd zijn aan verschillende organen.

tong

Bijvoorbeeld: als er een deuk zit in het midden van je tong, dan kan dit een indicatie zijn dat je problemen hebt met je spijsvertering.  Als er achterop je tong een duidelijk gelige kleur te zien is, dan kan dat betekenen dat er iets met je lever is. Omdat het hele organen netwerk enorm ingewikkeld is, is het belangrijk om, als je je zorgen maakt, je tong na te laten kijken bij een specialist.

Een vorm tussen rond en ovaal in, een roze-achtige kleur en een lichte witte coating
Gefeliciteerd, je hebt een super gezonde tong!

Hoe ziet jouw tong eruit?

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten