We weten inmiddels allemaal dat goede voeding veel goeds voor onze gezondheid kan betekenen. Je kunt jezelf gezond eten, maar je kunt jezelf ook zeker ongezond eten. Met die wetenschap willen we daar natuurlijk alles aan doen.
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. En die ontstekingen kunnen het begin zijn van ouderdomsziektes zoals diabetes, obesitas, hartaandoeningen en zelfs kanker. Om die reden is het aan te raden om onderstaande pro-inflammatoire voedingsmiddelen te vermijden, of in ieder geval zo min mogelijk te eten.
Voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken:
1. Suiker
Suiker is slecht voor onze tanden en onze heupomvang, maar wist je ook dat het eten van suiker ontstekingen in het lichaam kan aanwakkeren? Als je suiker eet kan dit de afgifte van pro-inflammatoire moleculen (cytokines) veroorzaken.
2. Kunstmatige zoetstoffen
Een dieet wat rijk is aan kunstmatige zoetstoffen kan leiden tot ontstekingen die een risico vormen voor zaken als: glucose-intolerantie en metabole ziekten en zelfs diabetes. Sommige onderzoekers geloven dat bepaalde bacteriën in onze darmen reageren op kunstmatige zoetstoffen, door chemicaliën uit te scheiden die een ontstekingsreactie veroorzaken. Hierdoor wordt het lastiger voor je lichaam om te dealen met suiker. Kunstmatige zoetstoffen kunnen een risico vormen in verband met diabetes, maar er zijn nog meer gevaren. Zo zou het de kans op obesitas, een te hoge bloeddruk en hartaandoeningen verhogen.
3. Granen (gluten)
Uiteraard weten al veel mensen dat glutengevoeligheid gebruikelijk is. Maar daarmee mag het niet onderschat worden. Het kan namelijk ontstekingsziekten zoals artritis, psoriasis en inflammatoire darmaandoeningen in de hand helpen. Het is vaak het meest slimme om alle graansoorten te elimineren omdat ze ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Dus wees spaarzaam met granen en skip als het even kan alle gluten.
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
4. Verkeerde oliën
Niet elke olie is goed voor de mens. Oliën zoals koolzaad, maïs, zonnebloem, saffloer, soja, margarine en plantaardige vetten, zijn sterk verwerkt en ze bevatten een ongezonde verhouding van omega-6 tot omega-3-vetzuren. Kies daarom eerder voor avocado of olijfolie.
5. Zuivel
Wat voor gluten geldt geldt vaak ook voor zuivel, veel mensen kunnen het vaak niet goed verdragen. Men is zich hier vaak niet van bewust en merken het verschil pas als ze zuivel uit hun dieet schrappen. Als ze dit doen verdwijnen klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag, een opgeblazen gevoel of een verstopte neus, vaak als sneeuw voor de zon. Je kunt dit ook bij jezelf testen door zuivel te schrappen en vervolgens weer te nuttigen.
6. Voeding verpakt in blikken of verpakkingen met BPA
Bisphenol A (BPA) is al gekoppeld aan veel enge problemen zoals aangeboren afwijkingen of obesitas. Het wordt ook gekoppeld aan verhoogde ontstekingen bij postmenopauzale vrouwen. Gelukkig bieden steeds meer fabrikanten hun producten aan in BPA-vrije verpakkingen, maar let als het even kan altijd op het etiket!
Tip: ik bewaar mijn etensrestjes altijd in deze BPA en lekvrije lunchbox. Je kunt hem ook makkelijk meenemen naar kantoor en dus wat extra vitamines van het avondeten van gisteren nuttigen!
7. Smaakmakers (met uitzonderingen)
De meeste mayo’s, ketchups en saladedressings in de supermarkt zitten vol met glucose-fructosestroop, kunstmatige smaakstoffen, schadelijke emulgatoren, zaadolie en andere rommel. Je kunt dit soort sauzen het beste zelf bereiden. Een enkele keer vind je wel een gezonde smaakmaker (vaak in natuurvoedingswinkels). Hier kun je bijvoorbeeld mayonaise op basis van avocado krijgen.
LEES OOK: Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten.
8. Soja
Veel mensen beweren dat soja goed voor je is, maar dit is helaas niet waar. Het zwaar bewerken van voeding om voedingsmiddelen zoals sojaburgers en soja hotdogs te krijgen, kan leiden tot vorming van lysinoalanine en nitrosamines (toxines die je cellen kunnen beschadigen en tot ontstekingen kunnen leiden).
—
Als je last hebt van ontstekingen is het aan te raden om bovenstaande producten niet meer te eten. Het kan even duren voordat je het verschil ervaart, maar er bestaat een grote kans dat je je vele malen beter gaat voelen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
4 oktober 2017
Help mij water drinken
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
28 mei 2014
Bloemkool pizza
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
25 januari 2015
Glutenintolerantie
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
20 maart 2018
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –