We weten inmiddels allemaal dat goede voeding veel goeds voor onze gezondheid kan betekenen. Je kunt jezelf gezond eten, maar je kunt jezelf ook zeker ongezond eten. Met die wetenschap willen we daar natuurlijk alles aan doen.
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. En die ontstekingen kunnen het begin zijn van ouderdomsziektes zoals diabetes, obesitas, hartaandoeningen en zelfs kanker. Om die reden is het aan te raden om onderstaande pro-inflammatoire voedingsmiddelen te vermijden, of in ieder geval zo min mogelijk te eten.
Voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken:
1. Suiker
Suiker is slecht voor onze tanden en onze heupomvang, maar wist je ook dat het eten van suiker ontstekingen in het lichaam kan aanwakkeren? Als je suiker eet kan dit de afgifte van pro-inflammatoire moleculen (cytokines) veroorzaken.
2. Kunstmatige zoetstoffen
Een dieet wat rijk is aan kunstmatige zoetstoffen kan leiden tot ontstekingen die een risico vormen voor zaken als: glucose-intolerantie en metabole ziekten en zelfs diabetes. Sommige onderzoekers geloven dat bepaalde bacteriën in onze darmen reageren op kunstmatige zoetstoffen, door chemicaliën uit te scheiden die een ontstekingsreactie veroorzaken. Hierdoor wordt het lastiger voor je lichaam om te dealen met suiker. Kunstmatige zoetstoffen kunnen een risico vormen in verband met diabetes, maar er zijn nog meer gevaren. Zo zou het de kans op obesitas, een te hoge bloeddruk en hartaandoeningen verhogen.
3. Granen (gluten)
Uiteraard weten al veel mensen dat glutengevoeligheid gebruikelijk is. Maar daarmee mag het niet onderschat worden. Het kan namelijk ontstekingsziekten zoals artritis, psoriasis en inflammatoire darmaandoeningen in de hand helpen. Het is vaak het meest slimme om alle graansoorten te elimineren omdat ze ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Dus wees spaarzaam met granen en skip als het even kan alle gluten.
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
4. Verkeerde oliën
Niet elke olie is goed voor de mens. Oliën zoals koolzaad, maïs, zonnebloem, saffloer, soja, margarine en plantaardige vetten, zijn sterk verwerkt en ze bevatten een ongezonde verhouding van omega-6 tot omega-3-vetzuren. Kies daarom eerder voor avocado of olijfolie.
5. Zuivel
Wat voor gluten geldt geldt vaak ook voor zuivel, veel mensen kunnen het vaak niet goed verdragen. Men is zich hier vaak niet van bewust en merken het verschil pas als ze zuivel uit hun dieet schrappen. Als ze dit doen verdwijnen klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag, een opgeblazen gevoel of een verstopte neus, vaak als sneeuw voor de zon. Je kunt dit ook bij jezelf testen door zuivel te schrappen en vervolgens weer te nuttigen.
6. Voeding verpakt in blikken of verpakkingen met BPA
Bisphenol A (BPA) is al gekoppeld aan veel enge problemen zoals aangeboren afwijkingen of obesitas. Het wordt ook gekoppeld aan verhoogde ontstekingen bij postmenopauzale vrouwen. Gelukkig bieden steeds meer fabrikanten hun producten aan in BPA-vrije verpakkingen, maar let als het even kan altijd op het etiket!
Tip: ik bewaar mijn etensrestjes altijd in deze BPA en lekvrije lunchbox. Je kunt hem ook makkelijk meenemen naar kantoor en dus wat extra vitamines van het avondeten van gisteren nuttigen!
7. Smaakmakers (met uitzonderingen)
De meeste mayo’s, ketchups en saladedressings in de supermarkt zitten vol met glucose-fructosestroop, kunstmatige smaakstoffen, schadelijke emulgatoren, zaadolie en andere rommel. Je kunt dit soort sauzen het beste zelf bereiden. Een enkele keer vind je wel een gezonde smaakmaker (vaak in natuurvoedingswinkels). Hier kun je bijvoorbeeld mayonaise op basis van avocado krijgen.
LEES OOK: Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten.
8. Soja
Veel mensen beweren dat soja goed voor je is, maar dit is helaas niet waar. Het zwaar bewerken van voeding om voedingsmiddelen zoals sojaburgers en soja hotdogs te krijgen, kan leiden tot vorming van lysinoalanine en nitrosamines (toxines die je cellen kunnen beschadigen en tot ontstekingen kunnen leiden).
Als je last hebt van ontstekingen is het aan te raden om bovenstaande producten niet meer te eten. Het kan even duren voordat je het verschil ervaart, maar er bestaat een grote kans dat je je vele malen beter gaat voelen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
3 september 2015
Boerenkoolchips
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
11 september 2014
Eetdagboek review
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
4 december 2014
Foodtrends 2015
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
9 november 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –