We weten inmiddels allemaal dat goede voeding veel goeds voor onze gezondheid kan betekenen. Je kunt jezelf gezond eten, maar je kunt jezelf ook zeker ongezond eten. Met die wetenschap willen we daar natuurlijk alles aan doen.
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. En die ontstekingen kunnen het begin zijn van ouderdomsziektes zoals diabetes, obesitas, hartaandoeningen en zelfs kanker. Om die reden is het aan te raden om onderstaande pro-inflammatoire voedingsmiddelen te vermijden, of in ieder geval zo min mogelijk te eten.
Voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken:
1. Suiker
Suiker is slecht voor onze tanden en onze heupomvang, maar wist je ook dat het eten van suiker ontstekingen in het lichaam kan aanwakkeren? Als je suiker eet kan dit de afgifte van pro-inflammatoire moleculen (cytokines) veroorzaken.
2. Kunstmatige zoetstoffen
Een dieet wat rijk is aan kunstmatige zoetstoffen kan leiden tot ontstekingen die een risico vormen voor zaken als: glucose-intolerantie en metabole ziekten en zelfs diabetes. Sommige onderzoekers geloven dat bepaalde bacteriën in onze darmen reageren op kunstmatige zoetstoffen, door chemicaliën uit te scheiden die een ontstekingsreactie veroorzaken. Hierdoor wordt het lastiger voor je lichaam om te dealen met suiker. Kunstmatige zoetstoffen kunnen een risico vormen in verband met diabetes, maar er zijn nog meer gevaren. Zo zou het de kans op obesitas, een te hoge bloeddruk en hartaandoeningen verhogen.
3. Granen (gluten)
Uiteraard weten al veel mensen dat glutengevoeligheid gebruikelijk is. Maar daarmee mag het niet onderschat worden. Het kan namelijk ontstekingsziekten zoals artritis, psoriasis en inflammatoire darmaandoeningen in de hand helpen. Het is vaak het meest slimme om alle graansoorten te elimineren omdat ze ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Dus wees spaarzaam met granen en skip als het even kan alle gluten.
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
4. Verkeerde oliën
Niet elke olie is goed voor de mens. Oliën zoals koolzaad, maïs, zonnebloem, saffloer, soja, margarine en plantaardige vetten, zijn sterk verwerkt en ze bevatten een ongezonde verhouding van omega-6 tot omega-3-vetzuren. Kies daarom eerder voor avocado of olijfolie.
5. Zuivel
Wat voor gluten geldt geldt vaak ook voor zuivel, veel mensen kunnen het vaak niet goed verdragen. Men is zich hier vaak niet van bewust en merken het verschil pas als ze zuivel uit hun dieet schrappen. Als ze dit doen verdwijnen klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag, een opgeblazen gevoel of een verstopte neus, vaak als sneeuw voor de zon. Je kunt dit ook bij jezelf testen door zuivel te schrappen en vervolgens weer te nuttigen.
6. Voeding verpakt in blikken of verpakkingen met BPA
Bisphenol A (BPA) is al gekoppeld aan veel enge problemen zoals aangeboren afwijkingen of obesitas. Het wordt ook gekoppeld aan verhoogde ontstekingen bij postmenopauzale vrouwen. Gelukkig bieden steeds meer fabrikanten hun producten aan in BPA-vrije verpakkingen, maar let als het even kan altijd op het etiket!
Tip: ik bewaar mijn etensrestjes altijd in deze BPA en lekvrije lunchbox. Je kunt hem ook makkelijk meenemen naar kantoor en dus wat extra vitamines van het avondeten van gisteren nuttigen!
7. Smaakmakers (met uitzonderingen)
De meeste mayo’s, ketchups en saladedressings in de supermarkt zitten vol met glucose-fructosestroop, kunstmatige smaakstoffen, schadelijke emulgatoren, zaadolie en andere rommel. Je kunt dit soort sauzen het beste zelf bereiden. Een enkele keer vind je wel een gezonde smaakmaker (vaak in natuurvoedingswinkels). Hier kun je bijvoorbeeld mayonaise op basis van avocado krijgen.
LEES OOK: Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten.
8. Soja
Veel mensen beweren dat soja goed voor je is, maar dit is helaas niet waar. Het zwaar bewerken van voeding om voedingsmiddelen zoals sojaburgers en soja hotdogs te krijgen, kan leiden tot vorming van lysinoalanine en nitrosamines (toxines die je cellen kunnen beschadigen en tot ontstekingen kunnen leiden).
Als je last hebt van ontstekingen is het aan te raden om bovenstaande producten niet meer te eten. Het kan even duren voordat je het verschil ervaart, maar er bestaat een grote kans dat je je vele malen beter gaat voelen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
6 september 2016
Keltisch zeezout
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
18 augustus 2015
Slanke salade
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
5 oktober 2018
Viv’s detox
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
1 juli 2016
VEGAN OREO!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
15 maart 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –