We weten inmiddels allemaal dat goede voeding veel goeds voor onze gezondheid kan betekenen. Je kunt jezelf gezond eten, maar je kunt jezelf ook zeker ongezond eten. Met die wetenschap willen we daar natuurlijk alles aan doen. 

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. En die ontstekingen kunnen het begin zijn van ouderdomsziektes zoals diabetes, obesitas, hartaandoeningen en zelfs kanker. Om die reden is het aan te raden om onderstaande pro-inflammatoire voedingsmiddelen te vermijden, of in ieder geval zo min mogelijk te eten.

Voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken:

1. Suiker

Suiker is slecht voor onze tanden en onze heupomvang, maar wist je ook dat het eten van suiker ontstekingen in het lichaam kan aanwakkeren? Als je suiker eet kan dit de afgifte van pro-inflammatoire moleculen (cytokines) veroorzaken.

2. Kunstmatige zoetstoffen

Een dieet wat rijk is aan kunstmatige zoetstoffen kan leiden tot ontstekingen die een risico vormen voor zaken als: glucose-intolerantie en metabole ziekten en zelfs diabetes. Sommige onderzoekers geloven dat bepaalde bacteriën in onze darmen reageren op kunstmatige zoetstoffen, door chemicaliën uit te scheiden die een ontstekingsreactie veroorzaken. Hierdoor wordt het lastiger voor je lichaam om te dealen met suiker. Kunstmatige zoetstoffen kunnen een risico vormen in verband met diabetes, maar er zijn nog meer gevaren. Zo zou het de kans op obesitas, een te hoge bloeddruk en hartaandoeningen verhogen.

3. Granen (gluten)

Uiteraard weten al veel mensen dat glutengevoeligheid gebruikelijk is. Maar daarmee mag het niet onderschat worden. Het kan namelijk ontstekingsziekten zoals artritis, psoriasis en inflammatoire darmaandoeningen in de hand helpen. Het is vaak het meest slimme om alle graansoorten te elimineren omdat ze ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Dus wees spaarzaam met granen en skip als het even kan alle gluten.

LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.

4. Verkeerde oliën

Niet elke olie is goed voor de mens. Oliën zoals koolzaad, maïs, zonnebloem, saffloer, soja, margarine en plantaardige vetten, zijn sterk verwerkt en ze bevatten een ongezonde verhouding van omega-6 tot omega-3-vetzuren. Kies daarom eerder voor avocado of olijfolie.

5. Zuivel

Wat voor gluten geldt geldt vaak ook voor zuivel, veel mensen kunnen het vaak niet goed verdragen. Men is zich hier vaak niet van bewust en merken het verschil pas als ze zuivel uit hun dieet schrappen. Als ze dit doen verdwijnen klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag, een opgeblazen gevoel of een verstopte neus, vaak als sneeuw voor de zon. Je kunt dit ook bij jezelf testen door zuivel te schrappen en vervolgens weer te nuttigen.

6. Voeding verpakt in blikken of verpakkingen met BPA

Bisphenol A (BPA) is al gekoppeld aan veel enge problemen zoals aangeboren afwijkingen of obesitas. Het wordt ook gekoppeld aan verhoogde ontstekingen bij postmenopauzale vrouwen. Gelukkig bieden steeds meer fabrikanten hun producten aan in BPA-vrije verpakkingen, maar let als het even kan altijd op het etiket!

Tip: ik bewaar mijn etensrestjes altijd in deze BPA en lekvrije lunchbox. Je kunt hem ook makkelijk meenemen naar kantoor en dus wat extra vitamines van het avondeten van gisteren nuttigen!

7. Smaakmakers (met uitzonderingen)

De meeste mayo’s, ketchups en saladedressings in de supermarkt zitten vol met glucose-fructosestroop, kunstmatige smaakstoffen, schadelijke emulgatoren, zaadolie en andere rommel. Je kunt dit soort sauzen het beste zelf bereiden. Een enkele keer vind je wel een gezonde smaakmaker (vaak in natuurvoedingswinkels). Hier kun je bijvoorbeeld mayonaise op basis van avocado krijgen.

LEES OOK: Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten.

8. Soja

Veel mensen beweren dat soja goed voor je is, maar dit is helaas niet waar. Het zwaar bewerken van voeding om voedingsmiddelen zoals sojaburgers en soja hotdogs te krijgen, kan leiden tot vorming van lysinoalanine en nitrosamines (toxines die je cellen kunnen beschadigen en tot ontstekingen kunnen leiden).

 


Als je last hebt van ontstekingen is het aan te raden om bovenstaande producten niet meer te eten. Het kan even duren voordat je het verschil ervaart, maar er bestaat een grote kans dat je je vele malen beter gaat voelen!


Omega 3 bij ontstekingen

Daarnaast is het zinvol een omega 3 supplement te slikken bij het hebben van ontstekingen. Omega 3 vetzuren spelen een essentiële rol in het ontstekingsproces in ons lijf: omega 6-vetzuren zetten ontstekingen aan en omega 3-vetzuren zijn nodig om ontstekingen weer uit te zetten.

Ik kies zelf liever voor een vegan variant op basis van algen-olie. Algen zijn de primaire en hiermee zuiverste bron van de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Daarom kies ik voor deze vegan versie van deze gezonde meervoudig onverzadigde vetten. En het is ook de meest duurzaamste optie voor het milieu.

Klik hier om de vegan omega 3 te bestellen.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten