Ei, ei, ei, en we zijn zo blij. Maar van welk ei word je nu het meest happy & healthy?
Eitjes
Als je de beste en lekkerste eitjes voor jezelf én het beste voor de kippen wilt kies dan voor code 0 eieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch voer te eten hebben gekregen.
Biologisch
De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode en zegt wat over de manier waarop het voedsel tot stand is gekomen. Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Voor de kippen betekent dit dat zij naar hartenlust buiten kunnen scharrelen, vrije uitloopruimte hebben en hun snaveltje mogen behouden.
Hoe herken je een biologisch ei?
Op elk ei staat een stempelcode die als volgt is opgebouwd: 0 NL 1234567. De code op het ei geeft aan hoe de kip, die het ei gelegd heeft, leefde. Alleen eieren met een 0-code zijn biologisch.
Kippenhouderijen
Er zijn 4 soorten kippenhouderijen; hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. De kippen van code 0 eieren hebben dus een goed leven gehad, biologisch voer gegeten en geen (groei)hormonen en/of antibiot
Scharreleieren
Let op dat bijvoorbeeld scharreleieren of meergraneneieren vaak zelfs code 2 hebben; de kippen die deze eieren gelegd hebben, kunnen niet naar buiten en hun snavelpunt is verwijderd. Dat biologisch niet altijd duurder hoeft te zijn blijkt uit het feit dat je voor code 0 eitjes vaak zelfs minder betaalt dan voor meergraneneieren. Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt.
Waar is zo’n ei goed voor?
Eieren zijn vooral een goede bron van eiwit en onverzadigd vet, wat met name in de dooier (eigeel) zit. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren zijn rijk aan vitaminen als A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen, hierdoor zijn eieren een goede vleesvervanger. Het eiwit in ei geeft een verzadigd gevoel, wat je helpt minder te eten, het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je spierweefsel, waardoor je in ruststand meer calorieën zal verbranden.
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
25 maart 2015
De vetfluisteraar
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
13 oktober 2018
Sushi omelet
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
9 november 2014
Herfstige salade
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
16 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –