Ei, ei, ei, en we zijn zo blij. Maar van welk ei word je nu het meest happy & healthy?
Eitjes
Als je de beste en lekkerste eitjes voor jezelf én het beste voor de kippen wilt kies dan voor code 0 eieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch voer te eten hebben gekregen.
Biologisch
De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode en zegt wat over de manier waarop het voedsel tot stand is gekomen. Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Voor de kippen betekent dit dat zij naar hartenlust buiten kunnen scharrelen, vrije uitloopruimte hebben en hun snaveltje mogen behouden.
Hoe herken je een biologisch ei?
Op elk ei staat een stempelcode die als volgt is opgebouwd: 0 NL 1234567. De code op het ei geeft aan hoe de kip, die het ei gelegd heeft, leefde. Alleen eieren met een 0-code zijn biologisch.
Kippenhouderijen
Er zijn 4 soorten kippenhouderijen; hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. De kippen van code 0 eieren hebben dus een goed leven gehad, biologisch voer gegeten en geen (groei)hormonen en/of antibiot
Scharreleieren
Let op dat bijvoorbeeld scharreleieren of meergraneneieren vaak zelfs code 2 hebben; de kippen die deze eieren gelegd hebben, kunnen niet naar buiten en hun snavelpunt is verwijderd. Dat biologisch niet altijd duurder hoeft te zijn blijkt uit het feit dat je voor code 0 eitjes vaak zelfs minder betaalt dan voor meergraneneieren. Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt.
Waar is zo’n ei goed voor?
Eieren zijn vooral een goede bron van eiwit en onverzadigd vet, wat met name in de dooier (eigeel) zit. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren zijn rijk aan vitaminen als A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen, hierdoor zijn eieren een goede vleesvervanger. Het eiwit in ei geeft een verzadigd gevoel, wat je helpt minder te eten, het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je spierweefsel, waardoor je in ruststand meer calorieën zal verbranden.
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
8 september 2015
Healthy Kids
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
31 juli 2014
A kiwi a day…
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
29 april 2019
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –