Ei, ei, ei, en we zijn zo blij. Maar van welk ei word je nu het meest happy & healthy?
Eitjes
Als je de beste en lekkerste eitjes voor jezelf én het beste voor de kippen wilt kies dan voor code 0 eieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch voer te eten hebben gekregen.
Biologisch
De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode en zegt wat over de manier waarop het voedsel tot stand is gekomen. Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Voor de kippen betekent dit dat zij naar hartenlust buiten kunnen scharrelen, vrije uitloopruimte hebben en hun snaveltje mogen behouden.
Hoe herken je een biologisch ei?
Op elk ei staat een stempelcode die als volgt is opgebouwd: 0 NL 1234567. De code op het ei geeft aan hoe de kip, die het ei gelegd heeft, leefde. Alleen eieren met een 0-code zijn biologisch.
Kippenhouderijen
Er zijn 4 soorten kippenhouderijen; hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. De kippen van code 0 eieren hebben dus een goed leven gehad, biologisch voer gegeten en geen (groei)hormonen en/of antibiot
Scharreleieren
Let op dat bijvoorbeeld scharreleieren of meergraneneieren vaak zelfs code 2 hebben; de kippen die deze eieren gelegd hebben, kunnen niet naar buiten en hun snavelpunt is verwijderd. Dat biologisch niet altijd duurder hoeft te zijn blijkt uit het feit dat je voor code 0 eitjes vaak zelfs minder betaalt dan voor meergraneneieren. Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt.
Waar is zo’n ei goed voor?
Eieren zijn vooral een goede bron van eiwit en onverzadigd vet, wat met name in de dooier (eigeel) zit. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren zijn rijk aan vitaminen als A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen, hierdoor zijn eieren een goede vleesvervanger. Het eiwit in ei geeft een verzadigd gevoel, wat je helpt minder te eten, het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je spierweefsel, waardoor je in ruststand meer calorieën zal verbranden.
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
6 september 2016
Keltisch zeezout
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
25 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –