Ei, ei, ei, en we zijn zo blij. Maar van welk ei word je nu het meest happy & healthy?
Eitjes
Als je de beste en lekkerste eitjes voor jezelf én het beste voor de kippen wilt kies dan voor code 0 eieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch voer te eten hebben gekregen.
Biologisch
De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode en zegt wat over de manier waarop het voedsel tot stand is gekomen. Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Voor de kippen betekent dit dat zij naar hartenlust buiten kunnen scharrelen, vrije uitloopruimte hebben en hun snaveltje mogen behouden.
Hoe herken je een biologisch ei?
Op elk ei staat een stempelcode die als volgt is opgebouwd: 0 NL 1234567. De code op het ei geeft aan hoe de kip, die het ei gelegd heeft, leefde. Alleen eieren met een 0-code zijn biologisch.
Kippenhouderijen
Er zijn 4 soorten kippenhouderijen; hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. De kippen van code 0 eieren hebben dus een goed leven gehad, biologisch voer gegeten en geen (groei)hormonen en/of antibiot
Scharreleieren
Let op dat bijvoorbeeld scharreleieren of meergraneneieren vaak zelfs code 2 hebben; de kippen die deze eieren gelegd hebben, kunnen niet naar buiten en hun snavelpunt is verwijderd. Dat biologisch niet altijd duurder hoeft te zijn blijkt uit het feit dat je voor code 0 eitjes vaak zelfs minder betaalt dan voor meergraneneieren. Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt.
Waar is zo’n ei goed voor?
Eieren zijn vooral een goede bron van eiwit en onverzadigd vet, wat met name in de dooier (eigeel) zit. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren zijn rijk aan vitaminen als A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen, hierdoor zijn eieren een goede vleesvervanger. Het eiwit in ei geeft een verzadigd gevoel, wat je helpt minder te eten, het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je spierweefsel, waardoor je in ruststand meer calorieën zal verbranden.
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
6 september 2016
Keltisch zeezout
4 december 2014
Foodtrends 2015
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
10 november 2015
Viv Health Event
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
14 december 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –