Ei, ei, ei, en we zijn zo blij. Maar van welk ei word je nu het meest happy & healthy?
Eitjes
Als je de beste en lekkerste eitjes voor jezelf én het beste voor de kippen wilt kies dan voor code 0 eieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch voer te eten hebben gekregen.
Biologisch
De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode en zegt wat over de manier waarop het voedsel tot stand is gekomen. Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Voor de kippen betekent dit dat zij naar hartenlust buiten kunnen scharrelen, vrije uitloopruimte hebben en hun snaveltje mogen behouden.
Hoe herken je een biologisch ei?
Op elk ei staat een stempelcode die als volgt is opgebouwd: 0 NL 1234567. De code op het ei geeft aan hoe de kip, die het ei gelegd heeft, leefde. Alleen eieren met een 0-code zijn biologisch.
Kippenhouderijen
Er zijn 4 soorten kippenhouderijen; hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. De kippen van code 0 eieren hebben dus een goed leven gehad, biologisch voer gegeten en geen (groei)hormonen en/of antibiot
Scharreleieren
Let op dat bijvoorbeeld scharreleieren of meergraneneieren vaak zelfs code 2 hebben; de kippen die deze eieren gelegd hebben, kunnen niet naar buiten en hun snavelpunt is verwijderd. Dat biologisch niet altijd duurder hoeft te zijn blijkt uit het feit dat je voor code 0 eitjes vaak zelfs minder betaalt dan voor meergraneneieren. Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt.
Waar is zo’n ei goed voor?
Eieren zijn vooral een goede bron van eiwit en onverzadigd vet, wat met name in de dooier (eigeel) zit. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren zijn rijk aan vitaminen als A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen, hierdoor zijn eieren een goede vleesvervanger. Het eiwit in ei geeft een verzadigd gevoel, wat je helpt minder te eten, het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je spierweefsel, waardoor je in ruststand meer calorieën zal verbranden.
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
15 maart 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –