Ei, ei, ei, en we zijn zo blij. Maar van welk ei word je nu het meest happy & healthy?
Eitjes
Als je de beste en lekkerste eitjes voor jezelf én het beste voor de kippen wilt kies dan voor code 0 eieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch voer te eten hebben gekregen.
Biologisch
De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode en zegt wat over de manier waarop het voedsel tot stand is gekomen. Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Voor de kippen betekent dit dat zij naar hartenlust buiten kunnen scharrelen, vrije uitloopruimte hebben en hun snaveltje mogen behouden.
Hoe herken je een biologisch ei?
Op elk ei staat een stempelcode die als volgt is opgebouwd: 0 NL 1234567. De code op het ei geeft aan hoe de kip, die het ei gelegd heeft, leefde. Alleen eieren met een 0-code zijn biologisch.
Kippenhouderijen
Er zijn 4 soorten kippenhouderijen; hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. De kippen van code 0 eieren hebben dus een goed leven gehad, biologisch voer gegeten en geen (groei)hormonen en/of antibiot
Scharreleieren
Let op dat bijvoorbeeld scharreleieren of meergraneneieren vaak zelfs code 2 hebben; de kippen die deze eieren gelegd hebben, kunnen niet naar buiten en hun snavelpunt is verwijderd. Dat biologisch niet altijd duurder hoeft te zijn blijkt uit het feit dat je voor code 0 eitjes vaak zelfs minder betaalt dan voor meergraneneieren. Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt.
Waar is zo’n ei goed voor?
Eieren zijn vooral een goede bron van eiwit en onverzadigd vet, wat met name in de dooier (eigeel) zit. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren zijn rijk aan vitaminen als A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen, hierdoor zijn eieren een goede vleesvervanger. Het eiwit in ei geeft een verzadigd gevoel, wat je helpt minder te eten, het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je spierweefsel, waardoor je in ruststand meer calorieën zal verbranden.
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
9 augustus 2015
Herman over bonen
4 december 2014
Foodtrends 2015
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
3 september 2015
Boerenkoolchips
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
18 mei 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –