Zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee. Je lichaam is een snel tempo aan het veranderen. Welke voedingstoffen heb je nou nodig om jouw kindje het best te laten groeien?

Zwangerschapstip 1:
Ben je zwanger? Dan heb je extra behoefte aan calcium. Er wordt wel eens gezegd dat je bij elke zwangerschap een kies ‘verliest’. Wees niet bang, jouw kiezen vallen niet uit! Nee, tijdens een zwangerschap breek jij jouw eigen calcium voorraad aan. De calcium behoefte is vergroot vanwege bijvoorbeeld de opbouw van het skelet van de baby.

Hoe los je dit op?

Je kunt het beste proberen je calcium uit je voeding te halen. Neem bijvoorbeeld een blikje sardines, liefst in olijfolie en prak ze lekker met wat mayonaise op een speltboterham. Heerlijk! Dit hapje is rijk aan essentiele vetzuren en aan calcium. Vooral de kleine botjes van de sardines zijn zeer rijk aan calcium.

Zwangerschapstip 2:

Vitamine D is een must tijdens de zwangerschap. Deze vitaminesoort is ook nodig voor – je raad het al – de opname van calcium! Veel meer mensen hebben een vit D tekort dan wordt gedacht.

Hoe los je dit op?
Gebruik volle melkproducten zoals roomboter en laat de magere producten staan! Ook eieren, vette vis (zoals haring en wilde zalm) doen het erg goed. Wat het best werkt? Probeer dagelijks even naar buiten te gaan. De frisse buitenlucht zal je goed doen, zeker wanneer je daarbij even 20 minuten in de zon zit. Twijfel je of jij wel genoeg vit D binnenkrijgt? Slik dan extra vitamine D in de vorm van supplementen.

Tekst: Vivian Reijs

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten