De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
28 mei 2014
Bloemkool pizza
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
7 april 2023
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –