De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
9 juni 2016
Rode linzensoep
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
20 juni 2015
Lazy Sushi
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
15 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –