De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerde berichten
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
11 juli 2019
Zo zorg je voor meer proteïne in je maaltijden
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
31 juli 2014
A kiwi a day…
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
19 september 2016