De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
30 april 2014
ONE event!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
18 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –