De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
8 maart 2016
Detox kan elke dag
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
10 november 2015
Viv Health Event
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
2 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –