Hoe bouw je een gezonde levensstijl op? Vaak gaan we de mist in omdat we veel te snel willen en het liefst alles tegelijk! Terwijl we eigenlijk ook wel weten dat dat vaak geen succes is. Laten we stapje voor stapje een gezonde routine opbouwen. Maar hoe dan?

Gezonde verandering per keer


Dit is voor de meesten van ons heel erg lastig en zal ook best raar klinken. We zijn ongeduldig en willen het liefst direct al resultaat zien. Overal lees je dat je alles drastisch moet veranderen wil je gezond gaan leven en afvallen! Maar dit zorgt alleen maar voor problemen. Liever iedere dag 1 gezonde verandering toevoegen dan een maand een crashdieet. Dat houdt niemand vol! Op langere termijn zijn die gezonde veranderingen gewoontes geworden. En dat is precies de bedoeling!

Gezonde verandering kiezen


Iedereen heeft hier een andere visie op, wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken qua gezonde verandering. Maar ik kan wel een paar voorbeelden geven! Denk bijvoorbeeld aan;

–    Water met citroen drinken

–    Fruit eten

–    Lunch zelf klaar maken en meenemen naar je werk

–    Wandelen

–    Mediteren / Yoga

–    Op tijd naar bed

–    10 min workout

–    Goed ontbijten

–    Neem een groene smoothie

–    Extra groenten als tussendoortje

–    Geen afhaal- of magnetronmaaltijd als avondeten

Gezonde verandering toevoegen


Kies een vast moment op de dag waarop je je nieuwe gezonde verandering toepast. Dit maakt het veel makkelijker. Iedereen heeft zijn vaste rituelen en gewoontes. Voeg hier dan je gezonde verandering aan toe.

Train jezelf


Het is zeker niet makkelijk om ineens een gezonde verandering toe te voegen aan je dagelijks leven. Je bent zo gewend aan je eigen gewoontes. Maar train jezelf! Dan zullen de volgende nieuwe veranderingen ook makkelijker toe te voegen zijn.

Herinner jezelf


Ook een lastige, je vergeet het. Dat kan gebeuren! Stop dan niet direct maar ga er de volgende dag weer vol goede moed tegen aan! Een aantal geheugensteuntjes kunnen zijn: Zet het in je agenda, zet je wekker, plak notitiebriefjes op de koelkast of schrijf het op je spiegel!

Iets afleren


Nu zijn er vast ook ongezonde gewoontes die je moet afleren. Doe dit ook niet allemaal tegelijk! Maar 1 voor 1. Iets afleren is vaak nog moeilijker dan iets aanleren!

Iedere dag


Kies een gezonde verandering die je iedere dag gaat toepassen. Zo heb je veel sneller je nieuwe gewoonte in je gezonde routine zitten.

Prioriteit


Stel prioriteiten, waar erger je je het meest aan? Wat wil je het liefst veranderen?

Bewust denken


Denk even rustig na over wat je wilt veranderen en hoe je het wilt veranderen. Zonder dat het mega ingrijpend aanvoelt. stapje voor stapje is de sleutel naar een gezonde levensstijl, een gezonde routine! Over een aantal maanden of misschien een jaar ben je jezelf heel erg dankbaar dat je vandaag begonnen bent!

Succes!

Tekst: Suzanne van Laar

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten