Het eten van de placenta na de geboorte is in het dierenrijk heel normaal, maar bij mensen heel uitzonderlijk. Toch wordt deze al jaren met succes gebruikt in cosmetica waar zij ‘eeuwige schoonheid’ belooft. Het idee om de placenta van je baby op te eten, maken bij de meeste mensen dat hun haren recht overeind staan. Dat eet je toch niet op?! Toch wordt het steeds vaker gedaan. Eén heel bekende is radiopresentator Giel Beelen, die de placenta van het zoontje van een vriendin verwerkt had in een hamburger. Lekker?!

Goed voor moeder en kind


Het is zo ver: je lieve kleintje is geboren, misschien wel na een pijnlijke zwangerschap. Goed herstellen is belangrijk. Hoewel er nog geen onderzoek is afgerond naar de resultaten van het eten van de placenta op het herstellen na de bevalling, zijn er veel vrouwen die hebben ervaren dat het eten van de placenta hen kracht gaf en hielp de borstvoeding op gang te brengen. Ook zijn er vrouwen die hebben ervaren dat het hun hielp om te gaan met de stemmingswisselingen als gevolg van de hormonale veranderingen die plaatsvinden na de geboorte.

Het is een bijzonder orgaan, een orgaan dat je kindje 9 maanden lang in de buik heeft voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig had. Zolang de navelstreng nog niet is doorgeknipt, voorziet het je kindje na de geboorte nog steeds van bloed en voedingsstoffen. Als de navelstreng is doorgeknipt, komt het kindje los van de placenta, maar deze kan nog steeds van grote waarde zijn, alleen nu voor de moeder. Bijna alle zoogdieren eten de placenta na de geboorte van hun baby op. Aangezien wij ook zoogdieren zijn, kun je nadenken of dit misschien ook iets voor ons wordt.

Voordelen van het nuttigen van placenta

  • 1: Vermindering van post partum verdriet en angst
  • 2: Hogere energieniveaus
  • 3: Hormoonspiegels in balans
  • 4: Snel aangevulde ijzerniveaus in het bloed
  • 5: Toegenomen melkproductie
  • 6: Baarmoederstand weer snel op het niveau van vóór de zwangerschap
  • 7: Minder bloeding na de geboorte

Capsuleren

Het eten van je placenta, daar zit je misschien niet meteen op te wachten. Men komt nu met een nieuwe methode: je kunt haar namelijk laten capsuleren. Maakt dat het iets aantrekkelijker?

Hoe werkt dat dan?

De placenta wordt gewassen, de navelstreng wordt eraf geknipt en bewaard voor het droogproces. Hierna wordt de zij gestoomd in een stoompan gedurende 30 minuten. Eventuele bacteriën of ziektekiemen worden dan gedood. Vervolgens wordt het vlies eraf geknipt en in stukjes geknipt. De placenta wordt in dunne plakjes gesneden en deze worden samen met de navelstreng en de stukjes vlies op een voedseldroger gelegd. De droogmachine gaat op 55 graden en deze draait zo’n 18 uur totdat alles volledig droog is.

Hierna wordt de deze gemalen tot poeder. Als laatste wordt met behulp van een capsuleerapparaat het poeder verdeeld over de capsules. Het aantal capsules dat er gemaakt kunnen worden varieert van 80 tot 150.

Als deze capsules gemaakt zijn, mag je beginnen met ze in te nemen, 1 per dag. De kosten voor het capsuleren bedragen 120 euro.

Je placenta laten capsuleren. Zou jij dit willen? Geef jouw mening op Facebook.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten