Het eten van de placenta na de geboorte is in het dierenrijk heel normaal, maar bij mensen heel uitzonderlijk. Toch wordt deze al jaren met succes gebruikt in cosmetica waar zij ‘eeuwige schoonheid’ belooft. Het idee om de placenta van je baby op te eten, maken bij de meeste mensen dat hun haren recht overeind staan. Dat eet je toch niet op?! Toch wordt het steeds vaker gedaan. Eén heel bekende is radiopresentator Giel Beelen, die de placenta van het zoontje van een vriendin verwerkt had in een hamburger. Lekker?!
Goed voor moeder en kind
Het is zo ver: je lieve kleintje is geboren, misschien wel na een pijnlijke zwangerschap. Goed herstellen is belangrijk. Hoewel er nog geen onderzoek is afgerond naar de resultaten van het eten van de placenta op het herstellen na de bevalling, zijn er veel vrouwen die hebben ervaren dat het eten van de placenta hen kracht gaf en hielp de borstvoeding op gang te brengen. Ook zijn er vrouwen die hebben ervaren dat het hun hielp om te gaan met de stemmingswisselingen als gevolg van de hormonale veranderingen die plaatsvinden na de geboorte.
Het is een bijzonder orgaan, een orgaan dat je kindje 9 maanden lang in de buik heeft voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig had. Zolang de navelstreng nog niet is doorgeknipt, voorziet het je kindje na de geboorte nog steeds van bloed en voedingsstoffen. Als de navelstreng is doorgeknipt, komt het kindje los van de placenta, maar deze kan nog steeds van grote waarde zijn, alleen nu voor de moeder. Bijna alle zoogdieren eten de placenta na de geboorte van hun baby op. Aangezien wij ook zoogdieren zijn, kun je nadenken of dit misschien ook iets voor ons wordt.
Voordelen van het nuttigen van placenta
- 1: Vermindering van post partum verdriet en angst
- 2: Hogere energieniveaus
- 3: Hormoonspiegels in balans
- 4: Snel aangevulde ijzerniveaus in het bloed
- 5: Toegenomen melkproductie
- 6: Baarmoederstand weer snel op het niveau van vóór de zwangerschap
- 7: Minder bloeding na de geboorte
Capsuleren
Het eten van je placenta, daar zit je misschien niet meteen op te wachten. Men komt nu met een nieuwe methode: je kunt haar namelijk laten capsuleren. Maakt dat het iets aantrekkelijker?
Hoe werkt dat dan?
De placenta wordt gewassen, de navelstreng wordt eraf geknipt en bewaard voor het droogproces. Hierna wordt de zij gestoomd in een stoompan gedurende 30 minuten. Eventuele bacteriën of ziektekiemen worden dan gedood. Vervolgens wordt het vlies eraf geknipt en in stukjes geknipt. De placenta wordt in dunne plakjes gesneden en deze worden samen met de navelstreng en de stukjes vlies op een voedseldroger gelegd. De droogmachine gaat op 55 graden en deze draait zo’n 18 uur totdat alles volledig droog is.
Hierna wordt de deze gemalen tot poeder. Als laatste wordt met behulp van een capsuleerapparaat het poeder verdeeld over de capsules. Het aantal capsules dat er gemaakt kunnen worden varieert van 80 tot 150.
Als deze capsules gemaakt zijn, mag je beginnen met ze in te nemen, 1 per dag. De kosten voor het capsuleren bedragen 120 euro.
Je placenta laten capsuleren. Zou jij dit willen? Geef jouw mening op Facebook.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 september 2017
Transpireer jij veel? Probeer dan de Weleda roll-on deodorant
18 september 2017
Herfst betekent droge benen; what to do?
20 februari 2018
Verschillende gezichtsoefeningen voor een natuurlijke facelift
18 juni 2015
Viv Loves it: bindweefselmassage
30 november 2015
Winnen! Boek: Spirituele Intelligentie
29 juli 2014
Boekentip: Supersalades!
20 juli 2015
Healthy tips voor in Parijs!
30 november 2015
Viv loves it: Mijn wonderolie tijdens de zwangerschap
27 maart 2015
Meet VivOnline’s nieuwe expert: Mariette Reineke
11 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Amsterdam
1 december 2015
Wij hebben leuke sinterklaas cadeau tips voor jou!
11 maart 2017
Vitamine C voor de perfecte huid
11 november 2015
Tien redenen waarom zussen geweldig zijn!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
3 september 2015
Boerenkoolchips
3 december 2017
Aloë Vera: ’Apotheek in een pot’
6 augustus 2019
Nieuw in onze webshop, nagellak zonder giftige stoffen
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
20 april 2015
Beauty: organic & handy-to-go make-up tips!
4 mei 2015
Liefdesverdriet?
9 juni 2018
Een stralende huid met granaatappel
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
29 januari 2018
Mindful eten helpt bij het afvallen 10 tips
15 januari 2017
Voller haar door je haren te wassen met baking soda
6 juni 2015
Poetsen met gezonde tandpasta
7 maart 2015
Bekendmaking winactie!
5 december 2016
Het perfecte cadeautje voor stralend witte tanden!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
4 juni 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –