Lekker en zorgeloos bakken zonder allergenen? Dat kan met het nieuwe boek van Yves Thomaes: ‘Lekker zonder allergenen’. Je hoort het steeds vaker; mensen die allergisch zijn voor lactose, gluten, pinda’s of eieren. Wat is allergie nou eigenlijk? Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf – ook wel de ‘allergenen’ – en is de meest voorkomende chronische ziekte. Wanneer je een van deze allergieën hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn wat betreft je dagelijkse voeding. Het wordt helemaal een uitdaging als je ook nog eens een combinatie van verschillende voedselallergieën blijkt te hebben.
Kookboek
Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse Coeliakievereniging. Eerder in zijn boekenreeks verschenen: ‘Lekker zonder gluten’ en ‘Lekker zonder suiker’. Hiermee speelt de schrijver goed in op de huidige problematiek wat betreft voedselbeperkingen, restricties of allergieën. In het bijzonder bij de mensen met meerdere voedselallergieën, zul je niet zo gauw een gewoon kookboek in de keuken aantreffen. Vandaar dat Thomaes op het idee kwam om een boek te schrijven met zoveel mogelijk allergeenvrije recepten.
Eenvoudige, allergeenvrije recepten
De eerste pagina’s van het boek worden gewijd aan het uitleggen van wat voedselallergieën nu eigenlijk precies zijn en bovendien wat het betekent om ermee te moeten leven. Verder bevat het boek bevat zo’n vijftig eenvoudige allergeenvrije recepten voor het hele gezin, opgedeeld in categorieën zoals; brood, koekjes, cake, taarten, en ijs!
De recepten zijn vrij van gluten, ei, lactose, soja, sesam, pinda en noten. Melkeiwitten worden tot een minimum beperkt. Bij de recepten worden ook enkele tips gegeven over het eventueel vervangen van producten. Zowel een lekker als informatief en handig bakboek dus!
Oók mensen zonder allergieën kunnen uiteraard genoeg lekkere inspiratie uit dit bakboek op doen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens extra stil te staan bij de mensen die dagelijks de uitdaging met hun allergie(ën) moeten aangaan!
Winnen!
Heb of ken jij iemand met voedselallergieën? Laat ons dan via Facebook weten welk allergeen vrij recept je het liefst zou willen bakken, lekker voor jezelf of lekker voor die ander! Zondag maken we een winnaar bekend!
Tekst: Maartje Meijers voor Vivonline.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
15 februari 2017
FRIET
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
23 maart 2015
Dopper winnen
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
11 september 2014
Eetdagboek review
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
25 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –