Lekker en zorgeloos bakken zonder allergenen? Dat kan met het nieuwe boek van Yves Thomaes: ‘Lekker zonder allergenen’. Je hoort het steeds vaker; mensen die allergisch zijn voor lactose, gluten, pinda’s of eieren. Wat is allergie nou eigenlijk? Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf – ook wel de ‘allergenen’ – en is de meest voorkomende chronische ziekte. Wanneer je een van deze allergieën hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn wat betreft je dagelijkse voeding. Het wordt helemaal een uitdaging als je ook nog eens een combinatie van verschillende voedselallergieën blijkt te hebben.
Kookboek
Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse Coeliakievereniging. Eerder in zijn boekenreeks verschenen: ‘Lekker zonder gluten’ en ‘Lekker zonder suiker’. Hiermee speelt de schrijver goed in op de huidige problematiek wat betreft voedselbeperkingen, restricties of allergieën. In het bijzonder bij de mensen met meerdere voedselallergieën, zul je niet zo gauw een gewoon kookboek in de keuken aantreffen. Vandaar dat Thomaes op het idee kwam om een boek te schrijven met zoveel mogelijk allergeenvrije recepten.
Eenvoudige, allergeenvrije recepten
De eerste pagina’s van het boek worden gewijd aan het uitleggen van wat voedselallergieën nu eigenlijk precies zijn en bovendien wat het betekent om ermee te moeten leven. Verder bevat het boek bevat zo’n vijftig eenvoudige allergeenvrije recepten voor het hele gezin, opgedeeld in categorieën zoals; brood, koekjes, cake, taarten, en ijs!
De recepten zijn vrij van gluten, ei, lactose, soja, sesam, pinda en noten. Melkeiwitten worden tot een minimum beperkt. Bij de recepten worden ook enkele tips gegeven over het eventueel vervangen van producten. Zowel een lekker als informatief en handig bakboek dus!
Oók mensen zonder allergieën kunnen uiteraard genoeg lekkere inspiratie uit dit bakboek op doen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens extra stil te staan bij de mensen die dagelijks de uitdaging met hun allergie(ën) moeten aangaan!
Winnen!
Heb of ken jij iemand met voedselallergieën? Laat ons dan via Facebook weten welk allergeen vrij recept je het liefst zou willen bakken, lekker voor jezelf of lekker voor die ander! Zondag maken we een winnaar bekend!
Tekst: Maartje Meijers voor Vivonline.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
11 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –