Lekker en zorgeloos bakken zonder allergenen? Dat kan met het nieuwe boek van Yves Thomaes: ‘Lekker zonder allergenen’. Je hoort het steeds vaker; mensen die allergisch zijn voor lactose, gluten, pinda’s of eieren. Wat is allergie nou eigenlijk? Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf – ook wel de ‘allergenen’ – en is de meest voorkomende chronische ziekte. Wanneer je een van deze allergieën hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn wat betreft je dagelijkse voeding. Het wordt helemaal een uitdaging als je ook nog eens een combinatie van verschillende voedselallergieën blijkt te hebben.
Kookboek
Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse Coeliakievereniging. Eerder in zijn boekenreeks verschenen: ‘Lekker zonder gluten’ en ‘Lekker zonder suiker’. Hiermee speelt de schrijver goed in op de huidige problematiek wat betreft voedselbeperkingen, restricties of allergieën. In het bijzonder bij de mensen met meerdere voedselallergieën, zul je niet zo gauw een gewoon kookboek in de keuken aantreffen. Vandaar dat Thomaes op het idee kwam om een boek te schrijven met zoveel mogelijk allergeenvrije recepten.
Eenvoudige, allergeenvrije recepten
De eerste pagina’s van het boek worden gewijd aan het uitleggen van wat voedselallergieën nu eigenlijk precies zijn en bovendien wat het betekent om ermee te moeten leven. Verder bevat het boek bevat zo’n vijftig eenvoudige allergeenvrije recepten voor het hele gezin, opgedeeld in categorieën zoals; brood, koekjes, cake, taarten, en ijs!
De recepten zijn vrij van gluten, ei, lactose, soja, sesam, pinda en noten. Melkeiwitten worden tot een minimum beperkt. Bij de recepten worden ook enkele tips gegeven over het eventueel vervangen van producten. Zowel een lekker als informatief en handig bakboek dus!
Oók mensen zonder allergieën kunnen uiteraard genoeg lekkere inspiratie uit dit bakboek op doen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens extra stil te staan bij de mensen die dagelijks de uitdaging met hun allergie(ën) moeten aangaan!
Winnen!
Heb of ken jij iemand met voedselallergieën? Laat ons dan via Facebook weten welk allergeen vrij recept je het liefst zou willen bakken, lekker voor jezelf of lekker voor die ander! Zondag maken we een winnaar bekend!
Tekst: Maartje Meijers voor Vivonline.nl
Gerelateerde berichten
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
21 juli 2015