Lekker en zorgeloos bakken zonder allergenen? Dat kan met het nieuwe boek van Yves Thomaes: ‘Lekker zonder allergenen’. Je hoort het steeds vaker; mensen die allergisch zijn voor lactose, gluten, pinda’s of eieren. Wat is allergie nou eigenlijk? Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf – ook wel de ‘allergenen’ – en is de meest voorkomende chronische ziekte. Wanneer je een van deze allergieën hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn wat betreft je dagelijkse voeding. Het wordt helemaal een uitdaging als je ook nog eens een combinatie van verschillende voedselallergieën blijkt te hebben.
Kookboek
Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse Coeliakievereniging. Eerder in zijn boekenreeks verschenen: ‘Lekker zonder gluten’ en ‘Lekker zonder suiker’. Hiermee speelt de schrijver goed in op de huidige problematiek wat betreft voedselbeperkingen, restricties of allergieën. In het bijzonder bij de mensen met meerdere voedselallergieën, zul je niet zo gauw een gewoon kookboek in de keuken aantreffen. Vandaar dat Thomaes op het idee kwam om een boek te schrijven met zoveel mogelijk allergeenvrije recepten.
Eenvoudige, allergeenvrije recepten
De eerste pagina’s van het boek worden gewijd aan het uitleggen van wat voedselallergieën nu eigenlijk precies zijn en bovendien wat het betekent om ermee te moeten leven. Verder bevat het boek bevat zo’n vijftig eenvoudige allergeenvrije recepten voor het hele gezin, opgedeeld in categorieën zoals; brood, koekjes, cake, taarten, en ijs!
De recepten zijn vrij van gluten, ei, lactose, soja, sesam, pinda en noten. Melkeiwitten worden tot een minimum beperkt. Bij de recepten worden ook enkele tips gegeven over het eventueel vervangen van producten. Zowel een lekker als informatief en handig bakboek dus!
Oók mensen zonder allergieën kunnen uiteraard genoeg lekkere inspiratie uit dit bakboek op doen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens extra stil te staan bij de mensen die dagelijks de uitdaging met hun allergie(ën) moeten aangaan!
Winnen!
Heb of ken jij iemand met voedselallergieën? Laat ons dan via Facebook weten welk allergeen vrij recept je het liefst zou willen bakken, lekker voor jezelf of lekker voor die ander! Zondag maken we een winnaar bekend!
Tekst: Maartje Meijers voor Vivonline.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
6 oktober 2014
Eetdagboek review
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
21 november 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –