Lekker en zorgeloos bakken zonder allergenen? Dat kan met het nieuwe boek van Yves Thomaes: ‘Lekker zonder allergenen’. Je hoort het steeds vaker; mensen die allergisch zijn voor lactose, gluten, pinda’s of eieren. Wat is allergie nou eigenlijk? Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf – ook wel de ‘allergenen’ – en is de meest voorkomende chronische ziekte. Wanneer je een van deze allergieën hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn wat betreft je dagelijkse voeding. Het wordt helemaal een uitdaging als je ook nog eens een combinatie van verschillende voedselallergieën blijkt te hebben.
Kookboek
Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse Coeliakievereniging. Eerder in zijn boekenreeks verschenen: ‘Lekker zonder gluten’ en ‘Lekker zonder suiker’. Hiermee speelt de schrijver goed in op de huidige problematiek wat betreft voedselbeperkingen, restricties of allergieën. In het bijzonder bij de mensen met meerdere voedselallergieën, zul je niet zo gauw een gewoon kookboek in de keuken aantreffen. Vandaar dat Thomaes op het idee kwam om een boek te schrijven met zoveel mogelijk allergeenvrije recepten.
Eenvoudige, allergeenvrije recepten
De eerste pagina’s van het boek worden gewijd aan het uitleggen van wat voedselallergieën nu eigenlijk precies zijn en bovendien wat het betekent om ermee te moeten leven. Verder bevat het boek bevat zo’n vijftig eenvoudige allergeenvrije recepten voor het hele gezin, opgedeeld in categorieën zoals; brood, koekjes, cake, taarten, en ijs!
De recepten zijn vrij van gluten, ei, lactose, soja, sesam, pinda en noten. Melkeiwitten worden tot een minimum beperkt. Bij de recepten worden ook enkele tips gegeven over het eventueel vervangen van producten. Zowel een lekker als informatief en handig bakboek dus!
Oók mensen zonder allergieën kunnen uiteraard genoeg lekkere inspiratie uit dit bakboek op doen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens extra stil te staan bij de mensen die dagelijks de uitdaging met hun allergie(ën) moeten aangaan!
Winnen!
Heb of ken jij iemand met voedselallergieën? Laat ons dan via Facebook weten welk allergeen vrij recept je het liefst zou willen bakken, lekker voor jezelf of lekker voor die ander! Zondag maken we een winnaar bekend!
Tekst: Maartje Meijers voor Vivonline.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
22 februari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –