Lekker en zorgeloos bakken zonder allergenen? Dat kan met het nieuwe boek van Yves Thomaes: ‘Lekker zonder allergenen’. Je hoort het steeds vaker; mensen die allergisch zijn voor lactose, gluten, pinda’s of eieren. Wat is allergie nou eigenlijk? Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf – ook wel de ‘allergenen’ – en is de meest voorkomende chronische ziekte. Wanneer je een van deze allergieën hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn wat betreft je dagelijkse voeding. Het wordt helemaal een uitdaging als je ook nog eens een combinatie van verschillende voedselallergieën blijkt te hebben.
Kookboek
Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse Coeliakievereniging. Eerder in zijn boekenreeks verschenen: ‘Lekker zonder gluten’ en ‘Lekker zonder suiker’. Hiermee speelt de schrijver goed in op de huidige problematiek wat betreft voedselbeperkingen, restricties of allergieën. In het bijzonder bij de mensen met meerdere voedselallergieën, zul je niet zo gauw een gewoon kookboek in de keuken aantreffen. Vandaar dat Thomaes op het idee kwam om een boek te schrijven met zoveel mogelijk allergeenvrije recepten.
Eenvoudige, allergeenvrije recepten
De eerste pagina’s van het boek worden gewijd aan het uitleggen van wat voedselallergieën nu eigenlijk precies zijn en bovendien wat het betekent om ermee te moeten leven. Verder bevat het boek bevat zo’n vijftig eenvoudige allergeenvrije recepten voor het hele gezin, opgedeeld in categorieën zoals; brood, koekjes, cake, taarten, en ijs!
De recepten zijn vrij van gluten, ei, lactose, soja, sesam, pinda en noten. Melkeiwitten worden tot een minimum beperkt. Bij de recepten worden ook enkele tips gegeven over het eventueel vervangen van producten. Zowel een lekker als informatief en handig bakboek dus!
Oók mensen zonder allergieën kunnen uiteraard genoeg lekkere inspiratie uit dit bakboek op doen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens extra stil te staan bij de mensen die dagelijks de uitdaging met hun allergie(ën) moeten aangaan!
Winnen!
Heb of ken jij iemand met voedselallergieën? Laat ons dan via Facebook weten welk allergeen vrij recept je het liefst zou willen bakken, lekker voor jezelf of lekker voor die ander! Zondag maken we een winnaar bekend!
Tekst: Maartje Meijers voor Vivonline.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
3 september 2015
Boerenkoolchips
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
22 september 2015
Beste eitjes
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
30 april 2014
ONE event!
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
19 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –