In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
12 juni 2014
Frisse juice
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
3 september 2015
Gezonde chocopasta
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
25 januari 2015
Glutenintolerantie
2 juli 2016
3 x ei love you
30 september 2015
Glutenvrije maand
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
3 februari 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –