In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
22 december 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –