In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
29 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –