In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
30 september 2015
Glutenvrije maand
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
28 mei 2014
Bloemkool pizza
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
9 december 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –