In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
6 september 2016
Keltisch zeezout
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
7 april 2023
Chocolade smoothie
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
22 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –