Sri Lanka, wat een fantastisch en bijzonder land. Van chillen op mooie lege stranden tot hiken in koele theeheuvels, van tempels bezoeken tot kajakken over de rivier en olifanten bekijken in nationale parken. De bevolking is supervriendelijk, spreekt goed Engels én het eten, waar het ten slotte hier op Vivonline natuurlijk om draait, oh my God: waaaaaanzinnig!! Hoezo heb ik deze keuken nog nooit eerder ontdekt?
Het eten in Sri Lanka
Mijn vriendje Paul en ik houden nogal van lekker eten. Onze laatste vakantie was in prachtig Andalusië, Spanje. Maar daar heb ik zo’n beetje iedere dag gefrituurde groenten gegeten. Haha.
Dit keer kon ik qua eten m’n geluk niet op. Alhoewel er ook echt veel vlees wordt gegeten, is Sri Lanka hét paradijs voor vegetariërs! Verschillende groenten curry’s, kottu, kokosrotti, kokos-sambol, fried rice, string hoppers, ontelbare fruitshakes en zoete pannenkoeken met honing en kokos. Deze laatste klinkt simpel maar ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb gegeten!
Een kookworkshop
Paul en ik wilden graag weten hoe de Sri Lankanen dit eten maken, zodat we er thuis ook mee kunnen experimenteren. We besloten een kookworkshop te doen bij een homestay. Superleuk! Eerst bezochten we een markt in de stad Kandy om alle ingrediënten te halen (je komt daar echt ZOVEEL groenten en fruit tegen die voor mij totaal onbekend waren!) en vervolgens kregen we alles stap voor stap in de keuken uitgelegd.
Het valt me sowieso op dat Sri Lankanen een grote kennis hebben van hun natuur, hun groenten, fruit en kruiden. Hoe het groeit, welke periode en vooral hoe ze het moeten gebruiken om er iets lekkers mee te maken. Ze staan zo dicht bij de natuur; mooi vind ik dat. Ik weet stiekem vrij weinig over wat er in Nederland ieder seizoen allemaal groeit en verbouwd wordt.
Curry maken
Tijdens de kookcursus kregen we o.a. uitleg over hoe je chicken curry (voor Paul dan 😉 en een dhal curry (vegetarische curry met linzen) maakt. Hoe rasp je kokos en wat doe je met het sap. Overal wordt er kokos in verwerkt. Ook heerlijk toruwens; zo’n young king coconut, rietje erin en drinken maar. Super healthy! Leuk die kokosdrankjes die in onze supermarkten liggen, maar er gaat niks boven een échte verse!
Verse kruiden
In de Sri Lankaanse keuken wordt er ook veel gebruikgemaakt van verse kruiden (ok, die pepers zijn soms een beetje te heftig voor ons..haha) zoals kurkuma, anijszaad, venkel, mosterdzaad, kaneel, kardemom, fenegriek etc.
Het resultaat na 1,5 uur in de keuken te hebben gestaan: verrukkelijk!! We bleven opscheppen en trots zijn op ons eigen gemaakte eten.
Iedere week een nieuwe keuken leren kennen
Paul en ik hebben nu de deal gemaakt dat we iedere maand ergens gaan eten met een andere keuken. Op vakantie deden we een kleine foodquiz met elkaar en toen kwamen we erachter hoeveel keukens we eigenlijk toch stiekem niet kennen en wat van ieder land de specialiteiten zijn. Wat is nou typisch Nederlands eten? Stroopwafels, stamppot, erwtensoep, drop, bitterballen …;-)?
Leuk plan voor 2018
Nou eerst maar eens die Sri Lankaanse keuken in m’n vingers krijgen. Of eigenlijk; eerst maar even een beetje de vakantiekilo’s eraf trainen en ‘s ochtends beginnen met een green smoothie. Wennen, want stiekem verlang ik toch nog naar m’n dhal curry in de ochtend..
Xx Krystl xx
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
6 maart 2018
Dit is hoe je echte liefde kunt herkennen!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
25 januari 2015
Glutenintolerantie
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
13 augustus 2017
De voordelen van 40 worden
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
1 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –