Sri Lanka, wat een fantastisch en bijzonder land. Van chillen op mooie lege stranden tot hiken in koele theeheuvels, van tempels bezoeken tot kajakken over de rivier en olifanten bekijken in nationale parken. De bevolking is supervriendelijk, spreekt goed Engels én het eten, waar het ten slotte hier op Vivonline natuurlijk om draait, oh my God: waaaaaanzinnig!! Hoezo heb ik deze keuken nog nooit eerder ontdekt?
Het eten in Sri Lanka
Mijn vriendje Paul en ik houden nogal van lekker eten. Onze laatste vakantie was in prachtig Andalusië, Spanje. Maar daar heb ik zo’n beetje iedere dag gefrituurde groenten gegeten. Haha.
Dit keer kon ik qua eten m’n geluk niet op. Alhoewel er ook echt veel vlees wordt gegeten, is Sri Lanka hét paradijs voor vegetariërs! Verschillende groenten curry’s, kottu, kokosrotti, kokos-sambol, fried rice, string hoppers, ontelbare fruitshakes en zoete pannenkoeken met honing en kokos. Deze laatste klinkt simpel maar ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb gegeten!
Een kookworkshop
Paul en ik wilden graag weten hoe de Sri Lankanen dit eten maken, zodat we er thuis ook mee kunnen experimenteren. We besloten een kookworkshop te doen bij een homestay. Superleuk! Eerst bezochten we een markt in de stad Kandy om alle ingrediënten te halen (je komt daar echt ZOVEEL groenten en fruit tegen die voor mij totaal onbekend waren!) en vervolgens kregen we alles stap voor stap in de keuken uitgelegd.
Het valt me sowieso op dat Sri Lankanen een grote kennis hebben van hun natuur, hun groenten, fruit en kruiden. Hoe het groeit, welke periode en vooral hoe ze het moeten gebruiken om er iets lekkers mee te maken. Ze staan zo dicht bij de natuur; mooi vind ik dat. Ik weet stiekem vrij weinig over wat er in Nederland ieder seizoen allemaal groeit en verbouwd wordt.
Curry maken
Tijdens de kookcursus kregen we o.a. uitleg over hoe je chicken curry (voor Paul dan 😉 en een dhal curry (vegetarische curry met linzen) maakt. Hoe rasp je kokos en wat doe je met het sap. Overal wordt er kokos in verwerkt. Ook heerlijk toruwens; zo’n young king coconut, rietje erin en drinken maar. Super healthy! Leuk die kokosdrankjes die in onze supermarkten liggen, maar er gaat niks boven een échte verse!
Verse kruiden
In de Sri Lankaanse keuken wordt er ook veel gebruikgemaakt van verse kruiden (ok, die pepers zijn soms een beetje te heftig voor ons..haha) zoals kurkuma, anijszaad, venkel, mosterdzaad, kaneel, kardemom, fenegriek etc.
Het resultaat na 1,5 uur in de keuken te hebben gestaan: verrukkelijk!! We bleven opscheppen en trots zijn op ons eigen gemaakte eten.
Iedere week een nieuwe keuken leren kennen
Paul en ik hebben nu de deal gemaakt dat we iedere maand ergens gaan eten met een andere keuken. Op vakantie deden we een kleine foodquiz met elkaar en toen kwamen we erachter hoeveel keukens we eigenlijk toch stiekem niet kennen en wat van ieder land de specialiteiten zijn. Wat is nou typisch Nederlands eten? Stroopwafels, stamppot, erwtensoep, drop, bitterballen …;-)?
Leuk plan voor 2018
Nou eerst maar eens die Sri Lankaanse keuken in m’n vingers krijgen. Of eigenlijk; eerst maar even een beetje de vakantiekilo’s eraf trainen en ‘s ochtends beginnen met een green smoothie. Wennen, want stiekem verlang ik toch nog naar m’n dhal curry in de ochtend..
Xx Krystl xx
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
12 december 2014
15 foods voor 2015
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
25 januari 2015
Glutenintolerantie
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
2 juli 2014
Aan het infuus
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
4 september 2018
Viv’s vakantiewas tips
16 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –