Sri Lanka, wat een fantastisch en bijzonder land. Van chillen op mooie lege stranden tot hiken in koele theeheuvels, van tempels bezoeken tot kajakken over de rivier en olifanten bekijken in nationale parken. De bevolking is supervriendelijk, spreekt goed Engels én het eten, waar het ten slotte hier op Vivonline natuurlijk om draait, oh my God: waaaaaanzinnig!! Hoezo heb ik deze keuken nog nooit eerder ontdekt?
Het eten in Sri Lanka
Mijn vriendje Paul en ik houden nogal van lekker eten. Onze laatste vakantie was in prachtig Andalusië, Spanje. Maar daar heb ik zo’n beetje iedere dag gefrituurde groenten gegeten. Haha.
Dit keer kon ik qua eten m’n geluk niet op. Alhoewel er ook echt veel vlees wordt gegeten, is Sri Lanka hét paradijs voor vegetariërs! Verschillende groenten curry’s, kottu, kokosrotti, kokos-sambol, fried rice, string hoppers, ontelbare fruitshakes en zoete pannenkoeken met honing en kokos. Deze laatste klinkt simpel maar ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb gegeten!
Een kookworkshop
Paul en ik wilden graag weten hoe de Sri Lankanen dit eten maken, zodat we er thuis ook mee kunnen experimenteren. We besloten een kookworkshop te doen bij een homestay. Superleuk! Eerst bezochten we een markt in de stad Kandy om alle ingrediënten te halen (je komt daar echt ZOVEEL groenten en fruit tegen die voor mij totaal onbekend waren!) en vervolgens kregen we alles stap voor stap in de keuken uitgelegd.
Het valt me sowieso op dat Sri Lankanen een grote kennis hebben van hun natuur, hun groenten, fruit en kruiden. Hoe het groeit, welke periode en vooral hoe ze het moeten gebruiken om er iets lekkers mee te maken. Ze staan zo dicht bij de natuur; mooi vind ik dat. Ik weet stiekem vrij weinig over wat er in Nederland ieder seizoen allemaal groeit en verbouwd wordt.
Curry maken
Tijdens de kookcursus kregen we o.a. uitleg over hoe je chicken curry (voor Paul dan 😉 en een dhal curry (vegetarische curry met linzen) maakt. Hoe rasp je kokos en wat doe je met het sap. Overal wordt er kokos in verwerkt. Ook heerlijk toruwens; zo’n young king coconut, rietje erin en drinken maar. Super healthy! Leuk die kokosdrankjes die in onze supermarkten liggen, maar er gaat niks boven een échte verse!
Verse kruiden
In de Sri Lankaanse keuken wordt er ook veel gebruikgemaakt van verse kruiden (ok, die pepers zijn soms een beetje te heftig voor ons..haha) zoals kurkuma, anijszaad, venkel, mosterdzaad, kaneel, kardemom, fenegriek etc.
Het resultaat na 1,5 uur in de keuken te hebben gestaan: verrukkelijk!! We bleven opscheppen en trots zijn op ons eigen gemaakte eten.
Iedere week een nieuwe keuken leren kennen
Paul en ik hebben nu de deal gemaakt dat we iedere maand ergens gaan eten met een andere keuken. Op vakantie deden we een kleine foodquiz met elkaar en toen kwamen we erachter hoeveel keukens we eigenlijk toch stiekem niet kennen en wat van ieder land de specialiteiten zijn. Wat is nou typisch Nederlands eten? Stroopwafels, stamppot, erwtensoep, drop, bitterballen …;-)?
Leuk plan voor 2018
Nou eerst maar eens die Sri Lankaanse keuken in m’n vingers krijgen. Of eigenlijk; eerst maar even een beetje de vakantiekilo’s eraf trainen en ‘s ochtends beginnen met een green smoothie. Wennen, want stiekem verlang ik toch nog naar m’n dhal curry in de ochtend..
Xx Krystl xx
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
16 september 2020
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
24 februari 2018
Zes natuurlijke manieren om te kalmeren
25 maart 2015
De vetfluisteraar
15 februari 2017
FRIET
25 november 2016
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –