Sri Lanka, wat een fantastisch en bijzonder land. Van chillen op mooie lege stranden tot hiken in koele theeheuvels, van tempels bezoeken tot kajakken over de rivier en olifanten bekijken in nationale parken. De bevolking is supervriendelijk, spreekt goed Engels én het eten, waar het ten slotte hier op Vivonline natuurlijk om draait, oh my God: waaaaaanzinnig!! Hoezo heb ik deze keuken nog nooit eerder ontdekt?
Het eten in Sri Lanka
Mijn vriendje Paul en ik houden nogal van lekker eten. Onze laatste vakantie was in prachtig Andalusië, Spanje. Maar daar heb ik zo’n beetje iedere dag gefrituurde groenten gegeten. Haha.
Dit keer kon ik qua eten m’n geluk niet op. Alhoewel er ook echt veel vlees wordt gegeten, is Sri Lanka hét paradijs voor vegetariërs! Verschillende groenten curry’s, kottu, kokosrotti, kokos-sambol, fried rice, string hoppers, ontelbare fruitshakes en zoete pannenkoeken met honing en kokos. Deze laatste klinkt simpel maar ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb gegeten!
Een kookworkshop
Paul en ik wilden graag weten hoe de Sri Lankanen dit eten maken, zodat we er thuis ook mee kunnen experimenteren. We besloten een kookworkshop te doen bij een homestay. Superleuk! Eerst bezochten we een markt in de stad Kandy om alle ingrediënten te halen (je komt daar echt ZOVEEL groenten en fruit tegen die voor mij totaal onbekend waren!) en vervolgens kregen we alles stap voor stap in de keuken uitgelegd.
Het valt me sowieso op dat Sri Lankanen een grote kennis hebben van hun natuur, hun groenten, fruit en kruiden. Hoe het groeit, welke periode en vooral hoe ze het moeten gebruiken om er iets lekkers mee te maken. Ze staan zo dicht bij de natuur; mooi vind ik dat. Ik weet stiekem vrij weinig over wat er in Nederland ieder seizoen allemaal groeit en verbouwd wordt.
Curry maken
Tijdens de kookcursus kregen we o.a. uitleg over hoe je chicken curry (voor Paul dan 😉 en een dhal curry (vegetarische curry met linzen) maakt. Hoe rasp je kokos en wat doe je met het sap. Overal wordt er kokos in verwerkt. Ook heerlijk toruwens; zo’n young king coconut, rietje erin en drinken maar. Super healthy! Leuk die kokosdrankjes die in onze supermarkten liggen, maar er gaat niks boven een échte verse!
Verse kruiden
In de Sri Lankaanse keuken wordt er ook veel gebruikgemaakt van verse kruiden (ok, die pepers zijn soms een beetje te heftig voor ons..haha) zoals kurkuma, anijszaad, venkel, mosterdzaad, kaneel, kardemom, fenegriek etc.
Het resultaat na 1,5 uur in de keuken te hebben gestaan: verrukkelijk!! We bleven opscheppen en trots zijn op ons eigen gemaakte eten.
Iedere week een nieuwe keuken leren kennen
Paul en ik hebben nu de deal gemaakt dat we iedere maand ergens gaan eten met een andere keuken. Op vakantie deden we een kleine foodquiz met elkaar en toen kwamen we erachter hoeveel keukens we eigenlijk toch stiekem niet kennen en wat van ieder land de specialiteiten zijn. Wat is nou typisch Nederlands eten? Stroopwafels, stamppot, erwtensoep, drop, bitterballen …;-)?
Leuk plan voor 2018
Nou eerst maar eens die Sri Lankaanse keuken in m’n vingers krijgen. Of eigenlijk; eerst maar even een beetje de vakantiekilo’s eraf trainen en ‘s ochtends beginnen met een green smoothie. Wennen, want stiekem verlang ik toch nog naar m’n dhal curry in de ochtend..
Xx Krystl xx
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
10 juni 2015
Raw kokos snack
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
6 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –