Sri Lanka, wat een fantastisch en bijzonder land. Van chillen op mooie lege stranden tot hiken in koele theeheuvels, van tempels bezoeken tot kajakken over de rivier en olifanten bekijken in nationale parken. De bevolking is supervriendelijk, spreekt goed Engels én het eten, waar het ten slotte hier op Vivonline natuurlijk om draait, oh my God: waaaaaanzinnig!! Hoezo heb ik deze keuken nog nooit eerder ontdekt?

Krystl Sri Lanka

Het eten in Sri Lanka

Mijn vriendje Paul en ik houden nogal van lekker eten. Onze laatste vakantie was in prachtig Andalusië, Spanje. Maar daar heb ik zo’n beetje iedere dag gefrituurde groenten gegeten. Haha.

Dit keer kon ik qua eten m’n geluk niet op. Alhoewel er ook echt veel vlees wordt gegeten, is Sri Lanka hét paradijs voor vegetariërs! Verschillende groenten curry’s, kottu, kokosrotti, kokos-sambol, fried rice, string hoppers, ontelbare fruitshakes en zoete pannenkoeken met honing en kokos. Deze laatste klinkt simpel maar ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb gegeten!

Een kookworkshop

Paul en ik wilden graag weten hoe de Sri Lankanen dit eten maken, zodat we er thuis ook mee kunnen experimenteren. We besloten een kookworkshop te doen bij een homestay. Superleuk! Eerst bezochten we een markt in de stad Kandy om alle ingrediënten te halen (je komt daar echt ZOVEEL groenten en fruit tegen die voor mij totaal onbekend waren!) en vervolgens kregen we alles stap voor stap in de keuken uitgelegd.

Het valt me sowieso op dat Sri Lankanen een grote kennis hebben van hun natuur, hun groenten, fruit en kruiden. Hoe het groeit, welke periode en vooral hoe ze het moeten gebruiken om er iets lekkers mee te maken. Ze staan zo dicht bij de natuur; mooi vind ik dat. Ik weet stiekem vrij weinig over wat er in Nederland ieder seizoen allemaal groeit en verbouwd wordt.

Krystl Sri Lanka

Curry maken

Tijdens de kookcursus kregen we o.a. uitleg over hoe je chicken curry (voor Paul dan 😉 en een dhal curry (vegetarische curry met linzen) maakt. Hoe rasp je kokos en wat doe je met het sap. Overal wordt er kokos in verwerkt. Ook heerlijk toruwens; zo’n young king coconut, rietje erin en drinken maar. Super healthy! Leuk die kokosdrankjes die in onze supermarkten liggen, maar er gaat niks boven een échte verse!

Verse kruiden

In de Sri Lankaanse keuken wordt er ook veel gebruikgemaakt van verse kruiden (ok, die pepers zijn soms een beetje te heftig voor ons..haha) zoals kurkuma, anijszaad, venkel, mosterdzaad, kaneel, kardemom, fenegriek etc.
Het resultaat na 1,5 uur in de keuken te hebben gestaan: verrukkelijk!! We bleven opscheppen en trots zijn op ons eigen gemaakte eten.

Iedere week een nieuwe keuken leren kennen

Paul en ik hebben nu de deal gemaakt dat we iedere maand ergens gaan eten met een andere keuken. Op vakantie deden we een kleine foodquiz met elkaar en toen kwamen we erachter hoeveel keukens we eigenlijk toch stiekem niet kennen en wat van ieder land de specialiteiten zijn. Wat is nou typisch Nederlands eten? Stroopwafels, stamppot, erwtensoep, drop, bitterballen …;-)?

Leuk plan voor 2018

Nou eerst maar eens die Sri Lankaanse keuken in m’n vingers krijgen. Of eigenlijk; eerst maar even een beetje de vakantiekilo’s eraf trainen en ‘s ochtends beginnen met een green smoothie. Wennen, want stiekem verlang ik toch nog naar m’n dhal curry in de ochtend..

Xx Krystl xx

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten