De ingrediënten van kauwgom

Op de verpakking van de meeste kauwgom staan vaak meer dan 20 ingrediënten vermeld, op zich al extreem veel. Maar de ‘gombasis’ – die 30% van het product vormt – wordt vaak verder niet gespecificeerd. Terwijl deze gombasis in bijna alle gevallen wordt gemaakt van bestanddelen uit de petrochemische industrie, dezelfde bestanddelen die ook worden gebruikt voor de productie van industrieel rubber en latex. Mensen kauwen dus eigenlijk op een autoband of een condoom, smakelijke gedachte he!?!

Daarnaast wordt kauwgom gemaakt van aardolie, wat niet afbreekbaar is. Dit betekent dat het behoorlijk kostbaar is om kauwgom te verwijderen. In 2010 kostte het schoonhouden van de openbare ruimte 250 miljoen euro. Kauwgom vergaat niet en wanneer je dit in de natuur op de grond gooit, kost het minimaal 25 jaar om dit af te breken.

Maar wat zit er allemaal nog meer in?

Gom maakt kauwgom taai, dus is er van alles nodig om het kauwbaar te maken. In de meeste kauwgom zit synthetische gom, daarbij gaan zacht makende oliën, de vulmiddelen (talk of krijt), weekmakers om de kauwgom zacht te maken, emulgatoren, elastomeren, zoetstoffen, soms wel 30 laagjes suiker of zoetstof om een lekker knapperig korstje te maken. Als je dit allemaal weet, dan durf je bijna geen kauwgom meer te eten.

Kauwgom merken

Nou zijn er wel merken die vonden dat het anders en zeker gezonder moest zoals BenBits (ken je ze nog van vroeger?) BenBits was in de jaren ’80 en ’90 een van de grootste kauwgom-merken. En BenBits is nu 100% natuurlijk, een van de eerste in NL. Gemaakt van gom uit de Chicozapoteboom, oftewel Sapodillaboom. Volledig natuurlijk en met een beperkt mogelijk aantal ingredienten. Veel gezonder dus en beter voor het milieu aangezien deze volledig afbreekbaar is.

Wist je dat…

Wist je dat de Maya’s zelfs al gek waren op Kauwgom, het vermindert stress en werkt concentratie verhogend. Kijk dat is wat we willen. En dan is een kauwgompje op z’n tijd zelfs heel goed voor jou, mits het een natuurlijke vorm is, op de juist manier gemaakt.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten