Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
30 april 2014
ONE event!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
8 mei 2014
Anoniem –
Duidelijk en goed geholpen. Snelle bezorging
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed