Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ’s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerde berichten
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
30 april 2014
ONE event!
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
6 oktober 2014
Eetdagboek review
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
1 oktober 2018