Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!

Groente of fruit?

Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.

Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).

Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.

(On)rijpe banaan

Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.

Waarom een banaan?

Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.

Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.

Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei

B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel

Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding

Vezels: helpen je spijsvertering

Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie

Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam

Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van                        bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem

Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.

De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.

Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.

Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.

Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.

Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.

Tekst: Monique Winkel voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten