Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
12 december 2014
15 foods voor 2015
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
8 maart 2016
Detox kan elke dag
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
20 juni 2016
3 x koffievervangers
7 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –