Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
1 april 2015
Saoto soep
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
25 maart 2014
Presentatie coaching
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
9 november 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –