Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
17 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –