Bepaalde kooktechnieken kunnen je maaltijd maken of breken. Niet alleen qua smaak of structuur maar vooral ook qua voedingsstoffen. Je hoeft geen chef te zijn om de maximale voordelen uit je gerecht te halen, maar je wil natuurlijk wel de foefjes kennen zodat er geen kwalitatieve eigenschappen van het eten verloren gaan.
Met deze 4 tips behoud je de voedingsstoffen in je eten en krijg je alles daarvan binnen.
1. Bak met de juiste vetten
Sommige soorten zaadolie zijn meer geschikt om over je maaltijd te sprenkelen dan om mee te bakken. Denk aan oliën als: sesamzaadolie, lijnzaadolie, hennepolie. Het geldt ook voor notenolie van amandelen, walnoten en macadamia’s. De meervoudige onverzadigde vetten oxideren bij blootstelling aan hitte en veranderen in schadelijke verbindingen en dat is dan ook de reden waarom je er liever niet mee bakt. Terwijl ze wel erg gezond zijn als dressing. Ze bevatten namelijk veel nuttige voedingsstoffen en een hoop gezonde vetten (naast de heerlijke smaak natuurlijk). Dit geldt overigens ook voor je oh-zo vertrouwde extra vergine olijfolie.
Dus waar bak je het liefste mee? Avocado-olie, kokosolie en ghee. Deze zijn zeer goed om mee te bakken omdat ze een hoger rookpunt hebben (vanwege hun stabiele verzadigde vetten). Let echter altijd op als je aan het bakken bent. Zolang je iets te lang bakt kunnen er nuttige voedingsstoffen en fytochemicaliën verloren gaan, worden er schadelijke verbindingen aangemaakt en krijgt je eten een onaangename verbrande smaak.
LEES OOK: Dit ontbijtje balanceert de hormonen, en dat komt hierdoor.
2. Langzaam en op lager vuur bakken is gezonder
Als je op hoge temperatuur bakt kan dit kankerverwekkende bijproducten opleveren, een stuk vlees van goede kwaliteit kan dus haar voedingsstoffen verliezen en daarmee helemaal niet meer gezond zijn. Als eiwitten en vetten worden blootgesteld aan hoge hitte vindt er een chemische reactie plaats die resulteert in verbindingen die geavanceerde glycatie-eindproducten of AGE’s worden genoemd. Deze schadelijke toxines kunnen ons verouderingsproces versnellen omdat oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam dan krachtiger worden. Als je dit combineert met suiker is het nog erger. Vermijd dus vooral suikerachtige sauzen op je aangebrande stuk BBQ vlees.
Verander de kookmethoden om de blootstelling aan giftige stoffen te verminderen. Focus je op lagere temperaturen om je vlees mee te bereiden, denk aan: slow cooking, pocheren en stoven. Het gebruik van zure marinade voorafgaand het bakken (azijn of citroensap) kan ook de negatieve effecten van ‘kook-proteïnen’ bij hoge temperaturen tegengaan. Wees ook voorzichtig met het bakken van je groenten, als je ze mariniert met iets van suiker of ze op te hoog vuur bereid kan dit ook AGE’s in de hand helpen.
LEES OOK: Alles wat je wil weten over gewichtstoename en hormonen.
3. Week voor een betere spijsvertering
Noten, zaden, granen en peulvruchten zijn allemaal gezond maar ze kunnen makkelijker verteerbaar worden gemaakt door ze voorafgaand aan het koken te weken. Dat komt omdat het weken in water het kiemproces nabootst, helpt bepaalde voedingsstoffen remmers zoals fytinezuur te deactiveren, grote hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen vrijgeeft en enzymen activeert die je lichaam helpen het bij verteren ervan. De week tijden variëren per ingrediënt, maar dit kun je makkelijk online vinden.
4. Vermijd koken
Als je groenten in water kookt spoelen bepaalde voedingsstoffen zoals B-vitamines en vitamine C in het water. En deze spoel je dus weg zodra je het water weggooit. Blancheren of het snel onderdompelen van groenten in kokend water kan ook verlies van voedingsstoffen veroorzaken. Je kunt dus het beste je groente stomen, sauteren of braden. Als je het op deze manier doet behoud je meer voedingsstoffen en ze bevatten vet wat je lichaam weer kan gebruiken om bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Het maken van soepen of stoofschotels is ook een goede optie, omdat je de voedingsrijke vloeistof consumeert waarin de groenten koken.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
28 oktober 2014
Eetdagboek review
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
23 maart 2015
Dopper winnen
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
12 september 2017
Recept: good for the brains food
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
15 februari 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –