Bepaalde kooktechnieken kunnen je maaltijd maken of breken. Niet alleen qua smaak of structuur maar vooral ook qua voedingsstoffen. Je hoeft geen chef te zijn om de maximale voordelen uit je gerecht te halen, maar je wil natuurlijk wel de foefjes kennen zodat er geen kwalitatieve eigenschappen van het eten verloren gaan.
Met deze 4 tips behoud je de voedingsstoffen in je eten en krijg je alles daarvan binnen.
1. Bak met de juiste vetten
Sommige soorten zaadolie zijn meer geschikt om over je maaltijd te sprenkelen dan om mee te bakken. Denk aan oliën als: sesamzaadolie, lijnzaadolie, hennepolie. Het geldt ook voor notenolie van amandelen, walnoten en macadamia’s. De meervoudige onverzadigde vetten oxideren bij blootstelling aan hitte en veranderen in schadelijke verbindingen en dat is dan ook de reden waarom je er liever niet mee bakt. Terwijl ze wel erg gezond zijn als dressing. Ze bevatten namelijk veel nuttige voedingsstoffen en een hoop gezonde vetten (naast de heerlijke smaak natuurlijk). Dit geldt overigens ook voor je oh-zo vertrouwde extra vergine olijfolie.
Dus waar bak je het liefste mee? Avocado-olie, kokosolie en ghee. Deze zijn zeer goed om mee te bakken omdat ze een hoger rookpunt hebben (vanwege hun stabiele verzadigde vetten). Let echter altijd op als je aan het bakken bent. Zolang je iets te lang bakt kunnen er nuttige voedingsstoffen en fytochemicaliën verloren gaan, worden er schadelijke verbindingen aangemaakt en krijgt je eten een onaangename verbrande smaak.
LEES OOK: Dit ontbijtje balanceert de hormonen, en dat komt hierdoor.
2. Langzaam en op lager vuur bakken is gezonder
Als je op hoge temperatuur bakt kan dit kankerverwekkende bijproducten opleveren, een stuk vlees van goede kwaliteit kan dus haar voedingsstoffen verliezen en daarmee helemaal niet meer gezond zijn. Als eiwitten en vetten worden blootgesteld aan hoge hitte vindt er een chemische reactie plaats die resulteert in verbindingen die geavanceerde glycatie-eindproducten of AGE’s worden genoemd. Deze schadelijke toxines kunnen ons verouderingsproces versnellen omdat oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam dan krachtiger worden. Als je dit combineert met suiker is het nog erger. Vermijd dus vooral suikerachtige sauzen op je aangebrande stuk BBQ vlees.
Verander de kookmethoden om de blootstelling aan giftige stoffen te verminderen. Focus je op lagere temperaturen om je vlees mee te bereiden, denk aan: slow cooking, pocheren en stoven. Het gebruik van zure marinade voorafgaand het bakken (azijn of citroensap) kan ook de negatieve effecten van ‘kook-proteïnen’ bij hoge temperaturen tegengaan. Wees ook voorzichtig met het bakken van je groenten, als je ze mariniert met iets van suiker of ze op te hoog vuur bereid kan dit ook AGE’s in de hand helpen.
LEES OOK: Alles wat je wil weten over gewichtstoename en hormonen.
3. Week voor een betere spijsvertering
Noten, zaden, granen en peulvruchten zijn allemaal gezond maar ze kunnen makkelijker verteerbaar worden gemaakt door ze voorafgaand aan het koken te weken. Dat komt omdat het weken in water het kiemproces nabootst, helpt bepaalde voedingsstoffen remmers zoals fytinezuur te deactiveren, grote hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen vrijgeeft en enzymen activeert die je lichaam helpen het bij verteren ervan. De week tijden variëren per ingrediënt, maar dit kun je makkelijk online vinden.
4. Vermijd koken
Als je groenten in water kookt spoelen bepaalde voedingsstoffen zoals B-vitamines en vitamine C in het water. En deze spoel je dus weg zodra je het water weggooit. Blancheren of het snel onderdompelen van groenten in kokend water kan ook verlies van voedingsstoffen veroorzaken. Je kunt dus het beste je groente stomen, sauteren of braden. Als je het op deze manier doet behoud je meer voedingsstoffen en ze bevatten vet wat je lichaam weer kan gebruiken om bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Het maken van soepen of stoofschotels is ook een goede optie, omdat je de voedingsrijke vloeistof consumeert waarin de groenten koken.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
13 augustus 2015
Homemade Hummus
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
30 september 2015
Glutenvrije maand
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
30 april 2014
ONE event!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
1 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –