Jodium is een essentieel mineraal dat je uit voeding moet halen. Hoe krijg je jodium binnen als je geen brood eet? We zetten 5 voedingsmiddelen met meer of minder jodium voor je op een rijtje:
Zeewier
Zeewier is één van de beste natuurlijke bronnen van jodium. De hoeveelheid kan echter variëren op basis van het type zeewier, de regio waar het groeit en de bereiding ervan.
Drie populaire zeewiersoorten zijn:
- kombu kelp
- nori
- wakame
Kombu kelp
Kombu kelp is een bruin zeewier dat je gedroogd of als fijn poeder kunt kopen. Het bevat de grootste hoeveelheid jodium van alle zeewiersoorten. Zo kan 1 gram verse kelp maar liefst 75,5 microgram jodium leveren. Je hebt dus maar zeer weinig nodig om aan de dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram jodium te komen. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, heb je overigens meer van dit mineraal nodig.
Nori
Nori ken je vast van de donkergroene vellen die worden gebruikt voor sushi. Deze zeewiersoort heeft een lager jodiumgehalte dan kelp: 51 microgram per gram. Toch is dat nog zo’n 34% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Wakame
Wakame is een bruin zeewier dat je misschien kent van miso-soep. Het heeft – net als kombu – een duidelijke umami smaak en bevat gemiddeld 39 microgram jodium per gram. Wakame uit Azië bevat overigens een hogere hoeveelheid jodium dan wakame uit Australië en Nieuw-Zeeland. Houd daar dus rekening mee als je dit zeewier koopt.
Kabeljauw
Kabeljauw bevat veel jodium in vergelijking met andere vissoorten. Met een portie van 175 gram krijg je zo’n 343 microgram jodium binnen, oftewel zo’n 230% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
De hoeveelheid jodium in kabeljauw kan trouwens behoorlijk wisselen. Dat is afhankelijk van de plek waar de vis is gevangen. Zo levert een portie Amerikaanse kabeljauw van 175 gram niet meer dan 203 microgram jodium en dezelfde portie die in Slowakije is gevangen slechts 38 microgram. Schelvis levert dezelfde hoeveelheid jodium als kabeljauw en is dus een goed alternatief.
Zuivel
De hoeveelheid jodium in zuivel verschilt sterk op basis van het jodiumgehalte in het veevoer en het gebruik van jodiumhoudende ontsmettingsmiddelen tijdens het melken. Met een schaaltje volle yoghurt of kwark van 150 gram krijg je gemiddeld zo’n 22 microgram jodium binnen. Dat is bijna net zoveel als één volkoren boterham.
Kwark kun je trouwens op meerdere manieren in je eetpatroon opnemen. Maak bijvoorbeeld deze lekkere taart voor een feestelijke gelegenheid of als gezonde lekkernij voor bij de koffie.
Eieren
Eieren zijn ook een goede bron van jodium als je geen brood eet. Zo levert één ei ongeveer 17 microgram van dit belangrijke mineraal. Maak je dit lekkere ontbijt met ei, dan krijg je meteen al bij de start van je dag maar liefst 68 microgram jodium binnen.
Banaan
Het zal je misschien verbazen dat bananen eveneens een kleine hoeveelheid jodium bevatten, naast andere gezonde mineralen als magnesium en kalium. Zo levert één banaan (zo’n 150 gram) je bijna 4 microgram jodium op. Trakteer jezelf dus vooral op deze lekkere mug cake met deze gezonde vrucht.
Let op: Als je wilt afvallen, kun je beter niet meer dan twee stuks fruit per dag eten. Fruit is namelijk rijk aan fruitsuikers en deze kunnen je suikerspiegel laten schommelen en zorgen voor vetopslag.
Jodium en de schildklier
Als je gevoelig bent voor schildklierafwijkingen, moet je voorzichtig zijn met jodiumrijke voedingsmiddelen als zeewier. Ook mensen die schildklierhormonen slikken, wordt vaak afgeraden om jodiumrijke voedingsmiddelen te gebruiken. Geldt dit voor jou, overleg dan met je arts voordat je zeewier en soortgelijke voedingsmiddelen in je eetpatroon wilt gaan opnemen.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Bronnen
NEVO-online, RIVM
Watson, R. (2009). Comprehensive Handbook of Iodine: Nutritional, Biochemical, Pathological and Therapeutic Aspects. Academic Press; 1 edition.
Zwaan, J. (2017). De Voedingswijzer. Succesboeken 1e druk.
Wilde, M. (2015) Food Sources of Iodine. Napiers.net.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
16 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –