Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
16 november 2016
Interview Vriendin
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
28 oktober 2014
Eetdagboek review
2 februari 2022
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –