Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
31 juli 2014
A kiwi a day…
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
5 mei 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –